Dinsdag 28/09/2021

Verenigde Staten

Amerikaanse buitenlandminister Pompeo: “Plaatst de EU de belangen van haar burgers voor de bureaucraten?”

VS-buitenlandminister Mike Pompeo in Brussel, dinsdagochtend: ‘Dienen de Verenigde Naties echt trouw hun doel?’ Beeld EPA
VS-buitenlandminister Mike Pompeo in Brussel, dinsdagochtend: ‘Dienen de Verenigde Naties echt trouw hun doel?’Beeld EPA

VS-buitenlandminister Mike Pompeo haalde bij zijn bezoek aan Brussel hard uit naar de werking van internationale organisaties en verdragen, ook in Europa. “Dient de huidige internationale orde wel het welzijn van haar burgers zo goed als ze kan?”

“Multilateralisme wordt al te vaak gezien als een doel an sich”. Amerikaans minister van Buitenlandse zaken Mike Pompeo haalde tijdens een korte maar krachtige speech in de Brusselse Concert Noble-zaal de huidige internationale samenwerking door de mangel. “Hoe meer verdragen we ondertekenen, hoe veiliger we veronderstellen te zijn. Hoe meer bureaucraten we hebben, hoe beter we het werk gedaan denken te krijgen. Was dat ooit echt waar?”, vroeg hij de genodigden van de transatlantische denktank German Marshall Fund retorisch. “De centrale vraag waar we vandaag tegen aankijken is of het systeem zoals het nu is geconfigureerd, zoals de wereld vandaag bestaat, nog werkt. Werkt het wel voor alle mensen in de wereld?”

Zowat alle supranationale organisaties en een rist verdragen kregen van Pompeo een veeg uit de pan. “Sommige vredesmissies van de VN duurden decennia maar brachten nooit echt vrede, terwijl landen als Venezuela in de VN-Mensenrechtenraad zetelen”, gaf hij als negatief voorbeeld, om te besluiten met een beladen open vraag: “De VN werden gesticht als organisatie voor vredelievende naties. Dienen ze vandaag nog trouw hun missie?”

Ook hoe Rusland, met zijn invasies, en China, met zijn handelspolitiek, ongestraft hun laars lappen aan internationale afspraken wijst volgens hem op een systeemfalen. Paradoxaal haalde Pompeo daarop wel hard uit naar het Internationaal Strafhof in Den Haag, omdat dat een onderzoek wil voeren naar enkele VS-soldaten in Afghanistan. “We zullen er alles aan doen om dit te voorkomen”.

Omwille van de ‘wake-upcall’ door de brexit hield Pompeo ook de EU een spiegel voor. “Plaatst de EU de belangen van haar landen en burgers voor deze van de Brusselse bureaucraten?”, daagde hij de zaal uit. Iemand onderbrak hem daarop vanuit de zaal met een luid “ja!”, maar Pompeo ging onverstoord door. “Onze Europese vrienden zeggen soms dat wij niet in het belang van de wereld handelen. Dit is gewoon compleet fout. Elke natie moet eerlijk haar verantwoordelijkheid tegenover haar burgers erkennen en zich afvragen of de huidige internationale orde wel het welzijn van haar burgers zo goed dient als ze kan. Zo niet moeten we ons afvragen hoe we dit kunnen rechtzetten.”

Washington voegt volgens hem al de daad bij het woord, door zijn soevereiniteit voorrang te verlenen als het moet. “President Trump ziet de wereld zoals hij is, niet zoals we willen dat hij is,” zei hij. Zo loofde Pompeo de hier in Europa omstreden uitstap van de VS uit het Klimaatakkoord van Parijs. “Het huidige pact had vervuilers als China beloond met ons belastinggeld. Wij gaven onze bedrijven de vrije hand om te innoveren en te concurreren en onze CO2-emissies zijn dramatisch gedaald. Soms is het niet populair het status quo te doorbreken, maar er staat te veel op het spel om het niet te doen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234