Dinsdag 06/12/2022

Amerikaans leger geschokt door offensief in Afghanistan

Amerikaanse mariniers op patrouille in de Afghaanse provincie Helmand. Beeld UNKNOWN
Amerikaanse mariniers op patrouille in de Afghaanse provincie Helmand.Beeld UNKNOWN

Onlangs nog werd Afghanistan beschouwd als een soort succesverhaal van het Amerikaans leger. De talibanregering werd ten val gebracht, met president Hamid Karzai een vriend van het Westen aan het roer gezet en ondanks occasionele schermutselingen in het zuiden van het land leek de veiligheidstoestand er veel beter dan in Irak.

Harde tegenstander
Dat is nu wel voorgoed voorbij: sinds mei sterven in Afghanistan meer Amerikaanse soldaten dan in Irak, het Pentagon vreest in de loop van het jaar nog een offensief van de taliban. Zelfs de Amerikaanse president George W. Bush moest onlangs openlijk toegeven dat men met een harde tegenstander te maken heeft. In Washington lopen al plannen om soldaten uit Irak terug te trekken en naar het crisisgebied Afghanistan te sturen. Is er een verandering van strategie op komst?

Islamitische taliban
Verrassend is de ontwikkeling niet. Sinds geruime tijd heersen er op het ministerie van Defensie in Washington zorgen over de sterkte van de islamitische taliban. De taliban is er sinds hun val eind 2001 in geslaagd "zich te reorganiseren en zich als een onbuigzame troep opstandelingen te profileren", meende het Pentagon onlangs in een strategisch rapport. De milities zullen in de loop van het jaar "vermoedelijk het aantal terroristische aanvallen en bomaanslagen vermeerderen en uitbreiden". Terwijl de situatie in Irak zich steeds meer stabiliseert, het geweld afneemt en de regeringstroepen stap voor stap meer verantwoordelijkheid overnemen, staat de regering van Karzai steeds meer onder druk.

Regering ondermijnen
In het Pentagonrapport staat uitdrukkelijk dat het doel van de taliban is "de controle van de regering op het platteland te ondermijnen". Zelfs de Amerikaanse stafchef admiraal Mike Mullen toonde zich onder de indruk van de sterkte van de taliban. "Het zijn zeer, zeer ervaren strijders", die een groeiend gevaar vormen, werd Mullen in Wall Street Journal geciteerd. "Ik maak me ook zorgen over hoe snel die dreiging toeneemt". Het komt zelden voor dat een hoge Amerikaanse militair zich in dergelijke mate uitlaat over islamitische milities.

10.000 soldaten
Volgens de New York Times hebben Amerikaanse commandanten ter plaatse al laten weten dat ze versterking van 10.000 soldaten in Aghanistan nodig hebben. Dat zou een uitbreiding van de huidige Amerikaanse troepensterkte met toch een derde betekenen. Maar door de oorlog op twee fronten, die de Verenigde Staten inmiddels al vijf jaar voert, lijkt het steeds moeilijker te worden voor het leger om verse troepen aan te voeren.

Ontevredenheid Pakistan
Daarbij speelt ook nog de 'factor Pakistan' een rol. Steeds vaker en steeds openlijker laat het Amerikaans leger zijn ontevredenheid over Pakistan en de nieuwe regering doorschemeren. Het stamgebied aan de grens met Afghanistan, waar vermoed wordt dat ook de leider van al-Qaida, Osama bin Laden, er zich ophoudt, ontwikkelt zich steeds meer tot wijkplaats van de taliban. "De grens is poreuzer dan twee jaar geleden, attendeert Mullen. "Het is zeer belangrijk dat daar met militaire operaties een antwoord op wordt gegeven".

Politieke oplossing
Het probleem met de poreuze grens is zo ernstig dat Mullen persoonlijk op het gemoed van het Pakistaans bestuur heeft gewerkt en een vastberaden optreden heeft geëist. Maar het leger vreest dat de nieuwe Pakistaanse burgerlijke regering eerder een politieke oplossing met de militante strijders zoekt in plaats van hen te bestrijden.

Verkiezingsstrijd
De crisis in Afghanistan is ook al een onderwerp van de Amerikaanse verkiezingsstrijd geworden. De presidentskandidaat van de Democraten, Barack Obama, liet verstaan dat hij 10.000 bijkomende Amerikaanse soldaten naar Afghanistan zal sturen, indien hij hij de race naar het Witte Huis wint. En bij het leger wordt al overwogen de terugtrekking uit Irak te bespoedigen, om in Afghanistan de gaten te stoppen. Wel een dilemma voor Bush: indien hij meer troepen naar Afghanistan stuurt, zou hij daarmee publiekelijk en kort voor het einde van zijn ambtsperiode toegeven dat het "succesverhaal" Afghanistan tot de vergetelheid behoort. (belga/ep)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234