Dinsdag 03/08/2021

Klimaat

Amerikaans klimaatbureau luidt alarmbel: "Hoeveelheid CO2 in lucht stijgt in recordtempo"

null Beeld ANP
Beeld ANP

Voor het tweede jaar op rij is de hoeveelheid schadelijke koolstofdioxide (CO2) in de atmosfeer in een recordtempo gestegen. Dat leert een recent onderzoek van het Amerikaans klimaatbureau NOAA.

De hoeveelheid koolstofdioxide - een broeikasgas verantwoordelijk voor de klimaatverandering - in de lucht bedraagt nu 405 deeltjes per miljoen luchtdeeltjes. Twee jaar geleden was dit nog 399.

In 2015 en 2016 zag het Amerikaanse meetstation in Hawaï een stijging van 3 deeltjes per miljoen. “In andere meetstations wereldwijd is dezelfde stijging zichtbaar”, zegt NOAA-expert Pieter Tans.

Een toename van 3 deeltjes per miljoen lijkt voor een buitenstaander misschien klein, maar het is wel degelijk de grootste ooit. Het afgelopen decennia bedroeg de gemiddelde stijging 2,3 deeltjes.

Tans: “De stijging die we nu meten is honderd tot tweehonderd keer groter dan de stijging die voor het einde van de laatste ijstijd heeft gezorgd. De planeet ondergaat een enorme shock.”

Bovendien wordt een concentratie van 400 à 450 deeltjes koolstofdioxide door wetenschappers aanzien als een kritische grens voor de klimaatopwarming. Eens daarboven zitten we in de problemen.

De klimaatwetenschap kan dan nog moeilijk inschatten wat er zal gebeuren met de planeet. Al zullen we het snel ondervinden: de kans dat we straks 450 deeltjes per miljoen bereiken is meer dan reëel.

Stabiele uitstoot

Het onderzoek van het Amerikaanse klimaatbureau staat in contrast met een aantal recente rapporten, waarin gesteld wordt dat de uitstoot van koolstofdioxide de laatste drie jaar stabiel blijft.

Feit is echter dat, hoewel de uitstoot stabiel blijft, de mens nog altijd elk jaar miljoenen tonnen aan schadelijke broeikasgassen de lucht injaagt via zijn auto’s, fabrieken, landbouw en woningen.

Maken alle klimaatmaatregelen dan geen verschil? Jawel, maar het duurt gewoonweg decennia voordat koolstofdioxide weer verdwijnt uit de lucht. Alles wat vandaag extra wordt uitgestoten, komt er dus bovenop.

Bovendien is het nog niet duidelijk of de stabilisering van de schadelijke uitstoot zal aanhouden. Wie de langetermijngrafieken bekijkt, ziet alleen een kleine knik in een snel stijgende trendlijn.

“De schadelijke uitstoot mag dan niet meer stijgen, hij blijft wel nog altijd op een recordniveau. En dat vertaalt zich rechtstreeks in de recordhoeveelheid koolstofdioxide die in de atmosfeer zit”, vervolgt Tans.

Stofzuigen

Het Amerikaanse klimaatbureau heeft nog slecht nieuws in petto. Omdat broeikasgassen zo lang in de atmosfeer blijven, willen sommigen ze daar weer uit verwijderen (een ‘negatieve uitstoot’).

Volgens de Amerikaanse wetenschappers wordt dit een bijzonder moeilijke klus. Zelfs als het technisch lukt om broeikasgassen ‘op te stofzuigen’, dan nog dreigt de operatie op een sof uit te draaien.

Er vindt namelijk een constante uitwisseling plaats tussen de lucht en de oceaan. Minstens de helft van alle uitgestoten broeikasgassen sinds de Industriële Revolutie zijn zo geabsorbeerd door water.

Tans: “Stel dat je de broeikasgassen uit de lucht kan verwijderen - waar we nog lang niet zijn - dan zullen de broeikasgassen die nu in de oceaan zijn opgeslagen vrijkomen. Zo schiet je niet snel op.”

. Beeld dm
.Beeld dm
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234