Donderdag 20/02/2020

Amerikaans buitenlandminister Hillary Clinton presenteert vierpuntenplan

VS hebben plan tegen piraterij

VS-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton heeft een plan gepresenteerd om piraterij aan te pakken. De Somalische staat moet versterkt worden en de fondsen van piraten dienen opgespoord en bevroren, aldus Clinton.

Door Kris Hendrickx en Catherine Vuylsteke

WASHINGTON l Verder moet de internationale gemeenschap haar inspanningen opdrijven én is het aan de scheepvaart om veiligheidslekken te dichten. 'We mogen dan wel met een 17de-eeuwse soort misdaad geconfronteerd worden, we dienen er een oplossing van de 21ste eeuw tegenover te stellen', zegt Clinton.

Een deel van het VS-plan houdt in dat er een Amerikaanse gezant wordt gestuurd naar de VN-conferentie over Somalië die op 23 april in Brussel plaatsvindt (zie kader). Clinton gaf ook aan te willen samenwerken met de Contact Group on Piracy Off the Coast of Somalia (CGPCS) om de internationale respons op de piraterij te versterken. Ze vraagt aan staten om de gevangengenomen piraten ook daadwerkelijk voor het gerecht te brengen. "Deze piraten zijn criminelen, het zijn gewapende bendes op zee, en deze aanvallen moeten stoppen."

Clinton hamerde er ook nog eens op dat de VS een voorstander zijn om geen losgeld te betalen aan piraten. De buitenlandminister wil ook druk uitoefenen op de Somalische overgangsregering om actie te ondernemen tegen piraten die opereren vanop Somalisch grondgebied.

Het VS-plan komt er vlak na de gewelddadige bevrijding van de eerste Amerikaanse gijzelaar door scherpschutters en op een moment dat de piraterij enkel toeneemt.

Eergisteren werden in de Golf van Aden nog een Grieks en een Togolees transportschip geënterd door Somalische piraten. Uren later werd ook het onder Liberiaanse vlag varende Safmarine Asia met granaten aangevallen, maar de boot kon ontkomen. Vervolgens werd ook het Amerikaanse Liberty Sun beschoten.

Voedselhulp

Peter Lehr, medeauteur van het boek Violence at Sea, piracy in the age of global terrorism, meent dat een militaire aanval op de piraten geenszins het gewenste effect zal hebben. De oplossing voor dit probleem ligt volgens hem op het land, in Somalië, dat sinds de val van dictator Siad Barre in 1991 een geïmplodeerde staat is. Het Westen was optimistisch toen er in oktober 2004 na een akkoord tussen de verschillende clans opnieuw een interim-regering in het vooruitzicht werd gesteld. Alleen bleek al gauw dat president Yusuf en premier Geedi weigerachtig waren om hun bestuur in de hoofdstad Mogadishu te vestigen. "Vanaf de tweede helft van 2006 was de Unie van Islamitische Rechtbanken (UIC) goed op weg om voor orde en veiligheid te zorgen, maar het Westen", legt Lehr aan de telefoon uit, "vreesde dat Somalië een nieuwe talibanstaat zou worden, compleet met geselingen en onthoofdingen voor zedenfeiten. En dus besloot men de Ethiopische invasie te steunen, die er alleen toe leidde dat alle gematigde en liberale leiders het land uitvluchtten, met achterlating van de meest extreme al Shahaab. Sinds begin dit jaar zijn de Ethiopische troepen weer vertrokken en nu dient er zich een nieuwe kans aan om Somalië weer op de been te krijgen. Een gematigde UIC-leider, Sheikh Sharif Ahmad, werd eind januari bij clanverkiezingen tot nieuwe president benoemd. Hij moet dringende voedselhulp vinden voor het gros van de bijna tien miljoen Somali's, alsook medische hulp en bijstand voor de heropbouw van zijn grotendeels verwoeste land. Dat is uiteraard een langetermijnoplossing, maar het Westen zou hem moeten helpen. Op korte termijn moeten we meer helikopters in de Golf krijgen, zodat er sneller kan worden ingegrepen. Op middellange termijn moeten we de Somali's bijstaan om hun eigen kustwacht op te zetten. Daarrond moet, zoals dat ook gebeurde in de Straat van Malakka, een regionale zeemacht komen, met schepen uit Egypte, Saoedi-Arabië, Oman en Jemen, eventueel bijgestaan door de Afrikaanse Unie. Dat zou ook het argument ontkrachten als zou er een westerse kruistocht tegen Somalië aan de gang zijn, wat Al Qaida op zijn websites beweert. Maar of Washington daar op korte termijn oren naar zal hebben, is een andere zaak."

Expert Peter Lehr:

We moeten Somali's helpen met oprichting eigen kustwacht

n Een bootje met vermoedelijke piraten wordt door een Frans commando onderschept voor de Somalische kust.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234