Belangrijk nieuwsNobelprijzen
Amerikaan, Duitser en Italiaan delen Nobelprijs Natuurkunde voor onder meer voorspellen klimaatverandering
Een Duitser, Japanse Amerikaan en Italiaan delen dit jaar de Nobelprijs voor Natuurkunde. Het voorspellen van de opwarming van de aarde, en rekenen aan andere complexe natuurkundige systemen bleek dit jaar goed voor de hoogste wetenschappelijke eer.
Syukuro Manabe uit de Verenigde Staten, Klaus Hasselmann uit Duitsland en Giorgio Parisi uit Italië sleepten de prijs dit jaar in de wacht, zo maakte het Nobelcomité dinsdagochtend bekend. De winnaars ontvangen een erepenning en een geldprijs van tien miljoen kronen, zo’n 980.000 euro.
De Nobelprijzen voor de Natuurkunde werden dit jaar voor de 113e keer uitgereikt sinds de eerste keer in 1901. Zesmaal werd de prijs niet uitgereikt, door oorlogen of omdat er niemand werd gevonden die geschikt was.
Zwarte gaten
Vorig jaar ging de prijs naar Roger Penrose, Reinhard Genzel en Andrea Ghez. Zij wonnen voor hun onderzoek naar zwarte gaten, ‘de donkerste geheimen van het universum’, zoals het Nobelcomité het destijds omschreef. Die prijs was, mede dankzij de eerste foto van een zwart gat in het jaar ervoor, extra actueel.
Kersverse winnaar Genzel kreeg kort na de winst overigens nog de hoon van een groot deel van de wetenschappelijke wereld over zich heen, toen hij stelde dat ze de prijs alleen hadden gewonnen omdat Ghez een vrouw is. Zij was pas de derde vrouw die een Nobelprijs voor de natuurkunde won.
Sinds 2019 vraagt de organisatie van de Nobelprijs aan de mensen die nominaties mogen doen expliciet om rekening te houden met diversiteit in geslacht, geografische locatie en onderzoeksonderwerp. Van alle winnaars in de exacte categorieën van de Nobelprijs, is minder dan vijf procent vrouw. Dit jaar is de oogst wat dat betreft opnieuw mager. Gisteren ging de Nobelprijs voor de geneeskunde naar twee mannen. Vandaag komen er daar nog eens drie bij.
Morgen volgt met de Nobelprijs voor de chemie de laatste van de drie Nobelprijzen voor de exacte wetenschappen. Daarna volgen nog Nobelprijzen voor de literatuur (donderdag), vrede (vrijdag) en economie (maandag 11 oktober).