Zaterdag 26/11/2022

Amerika verklaart wolf vogelvrij

De Verenigde Staten halen de wolf binnenkort van de lijst van bedreigde diersoorten in drie staten en later dit jaar in nog drie andere. Volgens de autoriteiten heeft de diersoort zich door conserveringsprogramma's zo goed hersteld dat er weer op gejaagd kan worden.

Door Thea Swierstra

BRUSSEL l In de meeste landen van Europa is de wolf nog altijd beschermd, maar dat neemt niet weg dat hij het moeilijk heeft.

Volgens de Fish and Wildlife Service kan de wolf al binnen enkele weken van de lijst van bedreigde diersoorten worden gehaald in de staten Michigan, Minnesota en Wisconsin. Later dit jaar volgen Idaho, Montana en Wyoming. Daarmee wordt een 33 jaar oude beslissing teruggedraaid. In 1974 werden wolven zo bejaagd dat ze bijna uitgestorven waren in de VS en maatregelen zich opdrongen.

Door herstelprogramma's leven er in de drie eerstgenoemde staten, in het westelijke deel van de Great Lakes, nu 1.243 wolven en 89 broedkoppels. Dat is weliswaar heel wat meer dan het oorspronkelijke doel van 300 wolven en dertig broedkoppels, dat in 2002 al werd bereikt. Maar dierenrechtenorganisaties vrezen dat het weer de verkeerde kant op zal gaan.

De indicaties zijn er al in het noordelijke deel van de Rocky Mountains. "De staten Idaho en Wyoming hebben plannen die gericht zijn op uitroeiing in plaats van behoud", zegt Rodger Schlickeisen, voorzitter van Defenders of Wildlife. "De gouverneur van Idaho heeft al gezegd dat hij meer dan 80 procent van de wolven in zijn staat wil doden."

Ook in West-Europa is het wolvenbestand zich langzaam aan het herstellen dankzij beschermingsmaatregelen. Daardoor leven er bijvoorbeeld in Italië nog zo'n 500 exemplaren, in Noord-Spanje ongeveer 2.000, in Portugal 200 en in Noorwegen eveneens hoogstens 200. Dat zijn nog altijd geen gigantische aantallen, maar het is beter dan het al geweest is.

Dat neemt echter niet weg dat de wolf nog te vaak opgejaagd wild is. "In Finland zeggen ze net zoals in de VS: 'We hebben ons maximum bereikt en wat er nog bij komt, knallen we af'", zegt wolvenexpert Roland Neyrinck. "Zij worden daarvoor wel op de vingers getikt, maar echt opgetreden wordt er nauwelijks."

Ook in Frankrijk is de wolf niet even graag gezien. "Mocht de overheid er onder druk van natuurbeschermingsorganisaties niet constant op hameren, dan was het daar net zoals in Finland", weet Neyrinck.

In België gaan af en toe stemmen op om de wolf te herintroduceren. Het laatste exemplaar is meer dan honderd jaar geleden in deze contreien gesignaleerd, de Waaslandwolf niet meegerekend. Op veel bijval kunnen wolvenliefhebbers hier evenwel niet rekenen, verwacht Neyrinck. "De wolf wordt getolereerd in landen waar hij nog voorkomt. Daar hebben de mensen ermee leren te leven. Maar in gebieden waar hij ooit verdwenen is: vergeet het maar"

Eigenlijk is het een mirakel hoe de wolf zich in West-Europa handhaaft. "Je vraagt je af hoe hij weet te overleven ondanks alles", zegt Neyrinck. "Roofdierensoorten hebben het altijd het moeilijkst. Maar in Frankrijk is er een wolf die vanuit Italië 500 kilometer heeft weten te overbruggen om zich uiteindelijk te vestigen in het natuurpark Mercantour boven Nice. Daarvoor heeft het dier wegen en industrieparken getrotseerd. Wat een prestatie moet dat zijn en wat voor een aanpassingsvermogen moet dat beest hebben."

Als het maximum is bereikt wordt wat erbij komt afgeknald

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234