Zaterdag 03/12/2022

Amerika speculeert over toekomstige ministers

Voor de cruciale ministersposten Financiën, Buitenlandse Zaken en Defensie liet Barack Obama nog niet in zijn kaarten kijken. Toch circuleren er enkele opvallende namen.

Om de overgang naar de nieuwe regering zo vlot mogelijk te laten verlopen en de juiste man of vrouw op de juiste plaats te krijgen doet Obama een beroep op een transition team. Zo heeft hij de stafchef van Bill Clinton, John Podesta, gevraagd om zich bij Pete Rouse en Valerie Jarrett te voegen. Rouse was Obama's rechterhand in de Senaat en Jarrett speelde een cruciale rol in de voorbije campagne. Welke namen zouden zij op hun lijstje staan hebben?

Financiën

Een van de belangrijkste posities in de te vormen regering, het kabinet dat de augiasstal in de Amerikaanse financiën moet reinigen. Hier wordt Lawrence Summers (54) genoemd, die aan het eind van de regering-Clinton al eens minister van Financiën was en eerder als hoofdeconomist op de Wereldbank aan de slag was. Hoewel zijn economische geloofsbrieven indrukwekkend ogen, kan zijn profiel moeilijk liggen. Destijds kwam Summers in aanvaring met milieuactivisten, maar ook met vrouwenrechtengroepen, nadat hij te kennen had gegeven dat vrouwen intrinsiek niet over dezelfde "relevante aangeboren capaciteiten" als mannen beschikken, waardoor ze minder hoge posities bekleden in de samenleving.

Tot de andere namen die de ronde doen voor het Treasury Department behoort Timothy Geithner (47), die een cruciale rol speelde bij de overname door de uitkoop van banken als Lehman Brothers en AIG, of de aankoop van Bear Stearns door JPMorgan Chase. Ook de voormalige voorzitter van de Federal Reserve onder Carter en Reagan, Paul Volcker (81), wordt voor de functie genoemd.

Buitenlandse Zaken

Vooralsnog geen topfavoriet maar wel de opvallendste naam die voor het State Department genoemd wordt, is auteur, Newsweek-journalist en specialist internationale betrekkingen Fareed Zakaria. Zakaria (44) nam het de jongste tijd nadrukkelijk voor Barack Obama op en zou naar verluidt wel blij zijn met de baan. Zakaria vindt vooral Obama's kosmopolitische achtergrond belangrijk. Zelf is Zakaria van Indiaas-Amerikaanse komaf en van gematigd-islamitischen huize, iemand die dus goed bij de aanstaande president past. Zakaria geldt als een liberale realist. Na 9/11 zei hij dat de stagnatie in de Arabische wereld het islamistische terrorisme in de hand gewerkt had.

Overigens wordt hier ook de Democratische oud-presidentskandidaat John Kerry (65) genoemd, evenals oud-diplomaat Richard Holbrooke (67), die in 1995 de Daytonakkoorden voor Bosnië bewerkstelligde.

Defensie

Indien niet Defensie dan zeker een vooraanstaande plaats in de Nationale Veiligheidsraad, dat is het plan dat Obama voor huidig minister van Defensie Robert Gates (65) in de maak zou hebben. De in Russische en Sovjetgeschiedenis gespecialiseerde historicus Gates ging in de jaren zestig al bij de CIA aan de slag, waar hij tussen 1991 en 1993 het directeurschap waarnam. Na die periode keerde de Republikein naar de universiteit terug en schreef hij zijn memoires. Dat was nogal vroeg. Gates, die eind jaren tachtig, begin jaren negentig in opspraak kwam omdat hij meer geweten zou hebben van de Iran-contra-affaire, werd in de loop van de Iraakse oorlog in de Iraq Study Group opgenomen. Op 8 november 2006 volgde hij Donald Rumsfeld op als minister van Defensie.

Ook genoemd voor de portefeuille defensie is Charles Timoty 'Chuck' Hagel (62), een journalist, Vietnamveteraan en Republikein die bekendheid verwierf omdat hij de eerste van zijn partij was die kritiek had op de Irakoorlog en de vergelijking maakte met Vietnam.

(LD)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234