Dinsdag 20/08/2019

Amerika schiet in racistische kramp door 'Indiase' Miss USA

'Wanneer zal een blanke vrouw ooit nog eens #MissAmerica winnen?' Het was maar een van de vele bedenkelijke tweets na de kroning van Nina Davuluri als Amerika's mooiste. De Amerikaanse van Indiase afkomst kreeg meteen een lading racisme over zich heen.

De 24-jarige studente kreeg zondagavond het felbegeerde kroontje op het hoofd. Nina Davuluri is de eerste deelnemer van Indiase afkomst die de titel van Miss America wint. Davuluri werd geboren in Syracuse (New York) en haalde daar enkele maanden geleden de titel van Miss New York binnen. Het is overigens het tweede jaar op rij dat The Big Apple het mooiste meisje uit Amerika levert.

Terwijl de New Yorkse schone tijdens de prijsuitreiking nauwelijks haar emoties de baas kon, gonsde het online al van de giftige reacties. "#MissAmerica zou op zijn minst een Amerikaanse moeten zijn", tweette iemand. "Blijkbaar hebben we een moslim gekozen als #MissAmerica. Daar zal Obama blij om zijn. Misschien had hij wel een stem", deelde een andere. "Miss America of miss Al Qaida?", klonk het ook nog.

Nationaal nieuws

Dat Davuluri een Amerikaanse is, deed op het wereldwijde web nauwelijks ter zake. Net zomin als dat het hindoeïsme in India de belangrijkste religie is en dat de dame helemaal niet is bekeerd tot de islam. De racistische tweets gingen sneltempo de wereld rond en werden gretig opgepikt op nationale nieuwszenders.

Miss America reageerde kort op de negatieve uitlatingen. "Ik moet daar boven staan. Ik heb mezelf boven alles altijd als een Amerikaan beschouwd." Davuluri's ouders zijn Telugu, een Dravidisch volk uit de Zuidoost-Indiase deelstaat Andra Pradesh. Begin jaren tachtig verhuisde haar vader van de stad Vijayawada naar Missouri, waar hij als gynaecoloog aan de slag kon.

Nina Davuluri werd in 1989 geboren in New York, maar het gezin verhuisde snel naar Oklahoma en later nog naar Michigan waar ze school liep. Midden jaren 2000 trok de familie Davuluri opnieuw naar New York, waar vader momenteel werkt als verloskundige en gynaecoloog in het St. Josephs Hospital.

Tollywood

Een carrière die ook de jonge Miss America ambieert. Ze droomt ervan cardioloog te worden en heeft nu al een master 'hersenactiviteiten en cognitieve wetenschappen' behaald aan de universiteit van Michigan. In de zoektocht naar haar wortels verdiept de 24-jarige studente zich in traditionele Indiase dansen en bekeek ze ettelijke Telugu-films ('Tollywood'). Tijdens de missverkiezing gaf Davuluri al een demonstratie van een traditionele dans.

Het is niet de eerste keer dat Miss America een hele lading bagger over zich heen krijgt naar aanleiding van haar afkomst. In 2010 moest Rima Fakih het ontgelden, een jonge vrouw uit Michigan met Libanese roots. Meteen na haar verkiezing gonsde het van de geruchten van mogelijke banden met de extremistische beweging Hezbollah.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden