Dinsdag 15/10/2019

Opinie

Amerika kijkt met stijgende verbazing naar Brussel

Terreurdreiging in Brussel: vandaag gingen de scholen weer open. Beeld PHOTO_NEWS

Michiel Vos is VS-correspondent in New York.

Kate Snow had me maandag uitgenodigd voor haar show op kabelzender MSNBC. De blonde presentatrice van Live with Kate Snow had me gevraagd om te praten over België, het laatste favoriete dinnerpartyonderwerp aan Amerika's Oost- en Westkust.

België: een land dat met katten reageert op een verzoek van de autoriteiten om geen informatie weg te geven alsjeblieft op te houden met d'n Twitter tijdens enkele politie-invallen. "Cats - how cute", suggereerde Kate. Ik beaamde dat het romantisch ouderwets aandoet. In Old Europe doen burgers daadwerkelijk wat de overheid van hen vraagt: hou je gedeisd, terwijl wij even wat terroristen opruimen ter hoogte van Molenbeek. (Inmiddels doet Molenbeek bij zowat elke Amerikaan een belletje rinkelen.)

Schattig is evenwel niet bepaald het woord waarmee het koninkrijk aan de Noordzee wordt vereenzelvigd in de Amerikaanse media.
De Twitter-katjes waren de hartverwarmende uitzondering op de regel: de Amerikaanse analisten (en zij niet alleen, overigens) hebben een nieuwe mislukte staat ontdekt. Failed state, een term die doorgaans blijft voorbehouden voor obscure regimes, wordt nu gretig geplakt op het land dat de hoofdstad van de Europese Unie en de NAVO huisvest. Brussel, een stad neergezet als een Byzantijns aandoende warboel waar 'islamitische terroristen' ongestoord hun voorbereidingen kunnen doen om vervolgens on the big stage in Paris hun duistere fantasieën ten uitvoer te brengen.

Michiel Vos Beeld PHOTO_NEWS

In Amerika weerklinkt 'Brussel' vandaag als een soort ideale start-upplek voor aankomend terroristentalent, een Silicon Valley voor disruptors uit de wereld van de islamojihad. Een stad waar een van de 19 (!) burgemeesters in The New York Times werd gequoot dat zij toch echt niet verantwoordelijk is voor het "traceren van mogelijke terroristen". Dat nadat zij een lijst met mogelijke islamitische militanten had ontvangen en - hoe bureaucratisch en naïef Europees - doorstuurde naar een ander.Als Bill DeBlasio, de (enige) burgemeester van New York, ooit op die manier in een krant zou worden geciteerd, zou hij de volgende dag op straat staan - zonder baan.

Het gemak waarmee autoriteiten in het oude Europa lijsten doorschuiven, negeren of gewoon ouderwets laten liggen is stuitend voor een Amerika dat, toegegeven, een maniakale focus heeft op 'everything terror'. 9/11 en de, eveneens toegegeven, licht overdreven reactie daarop - de Patriot Act, inderdaad - heeft Amerika onder leiding van de inmiddels verguisde George W. Bush klaargemaakt voor het nieuwe normaal: een wereld van lijsten.

Van politiecommissarissen over burgemeesters tot de politici van Washington DC: elke gekozen gezagsdrager in de VS is zeer intensief bezig met veiligheid. (Amerikaanse politici die zich een beetje laks tonen op dat terrein vliegen er bij een volgende verkiezing geheid uit.) In het bijzijn van de Thanksgiving-kalkoen verzekerde Barack Obama gisteren nog even dat "we alles in het werk stellen om het thuisland te beschermen".

Om kort te gaan: de VS kijken met stijgende verbazing naar het hart van Europa. Land van wafels en chocola maar ook, met woorden van The New York Times, van "tribal squabbles" - stammentwisten. Zal dat land, na 13/11, de bocht nemen naar een hardere veiligheidspolitiek? Brussels lockdown is een veeg teken. In ieder geval: België als failed state, met een hoofdstad van 19 burgemeesters - hoe vorige eeuw is dat?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234