American Football-ster komt uit de kast: moedige, maar gewaagde beslissing
Michael Sam, een rijzende ster in het Amerikaanse college-football, kwam met nieuws dat zijn hele ploeg al wist: hij is een fiere homo. Nu maakt hij er kans om in de belangrijkste football-league mee te spelen. No big deal, tenzij je in sportend Amerika woont.
De verdediger kwam met de openbaring op een teambuilding in de aanloop naar het nieuwe seizoen. Daarmee was hij meteen de eerste die dat aandurfde in de huidige competitie. De respons van zijn teamgenoten was ook verrassend; ze jenden hem. Niet omdat hij homo is, maar omdat het zo lang duurde vooraleer hij uit de kast kwam.
Met de winst van de Cotton Bowl en zijn plek als vaste waarde in het nationale team en titel van beste verdediger van het seizoen, is Michael Sam niet van de minste. Ook binnen het eigen team kreeg hij de titel van 'meest waardevolle speler'.
Enige homo in Big Four?
Toch lijkt zijn moedige beslissing niet zonder risico. Nog voor hij aan een professionele footballcarrière kan beginnen, is het maar de vraag hoe conservatief Amerika zal reageren. In de Big Four, ofwel de vier heersende sporten in Noord-Amerika, is er momenteel geen enkele homo openlijk gekend. Kan Michael Sam dan op zijn eentje de NFL (American Football), NBA (basket), NHL (hockey) of MBL (baseball) trotseren?
Een coming-out is er allesbehalve evident, volgens The New York Times. Er zijn antigay-verklaringen van spelers en vele scouts vragen vaak naar de geaardheid van hun talentvolle doelwit. Heterospelers die de homorechten steunen, krijgen het te verduren met fluitconcerten of scandeersessies.
Schone schijn
De competities zelf doen ondertussen alsof hun neus bloedt. Met een statement verwelkomden ze Michael Sam volgend seizoen en er is zelfs een heuse regel die discriminatie op seksuele geaardheid verbiedt, maar dat lijkt slechts schone schijn.
Veel spelers durven pas voor hun geaardheid uitkomen lang na hun carrière om niet in de problemen te komen. De schrik er om geen nieuwe ploeg meer te vinden zit er vaak dik in.
Respect?
Met zijn achtergrond lust Amerika Michael Sam wel rauw: twee van zijn broers zitten in de gevangenis en hij is de enige in zijn familie die studeert.
Op school was zijn geaardheid bekend, maar maakten ze er nooit een probleem van, al dan niet door zijn sleutelrol op het veld. Zijn dates met een lid van het zwemteam werden nooit veroordeeld door vrienden.
Toch is er hoop. Michael Sam, een bonkige verdediger met de luidste stem op het veld, krijgt misschien minder snel ongepaste opmerkingen over zich heen. Velen hopen op meer, want met het respect dat hij uitdraagt, verdient hij dat ook wel een keer terug.
In de sport gaan slechts weinigen hem voor. Tennissters Martina Navratilova en Amélie Mauresmo, bokser Orlando Cruz, rugbyspeler Gareth Thomas of zwemmer Tom Daley zijn enkele van de weinig gekende gevallen.