Maandag 22/07/2019

American Beauty

Regisseur Sam Mendes

Huurvideo

Psychologisch drama

Universal Pictures Video

Release 26 juli

Lester Burnham (Kevin Spacey) is in de loop der jaren de gevangene van zijn eigen burgerlijke levensstijl geworden. Hij en zijn vrouw Carolyn (Annette Bening), werkzaam in de vastgoedsector, leven naast elkaar. Carolyns buitenproportionele aandacht voor materiële zaken jaagt Lester bijna letterlijk de gordijnen in. Met dochter Jane (Thora Birch) heeft hij al jarenlang geen écht vader-dochtercontact meer. Lesters liefdesleven beperkt zich voornamelijk tot de hand aan zichzelf slaan onder de douche. De avond dat hij kennis maakt met Janes vriendin Angela (Mena Suvari) is hij meteen smoorverliefd. Meer nog: na al die tijd voelt hij eindelijk opnieuw 'iets'. Vanaf dat moment besluit hij resoluut zijn leven een nieuwe wending te geven. Hij neemt prompt ontslag, maar niet nadat hij zijn baas heeft gechanteerd. Hij schaft zich de sportwagen aan die hij al zijn hele leven op zijn oprit wilde hebben en hij vertelt zijn vrouw in klare taal waar het op staat: hun huwelijk is een farce. Ondertussen, ongemerkt, bloeit dochter Jane ook helemaal open. Ze sluit vriendschap met haar eigengereide buurjongen Ricky (Wes Bentley). De jongen is een videocamera-adept die ongeveer alles filmt wat hij rondom zich ziet. Zijn vader - een ex-militair - houdt Ricky streng in de gaten omdat hij in een recent verleden met drugs is betrapt. Hij is er zich helemaal niet van bewust dat zoonlief er een lukratief bijbaantje als dealer op nahoudt. Heel soms is een verhaal zo perfect cirkelrond dat je je er met open mond aan vergaapt. Haar betekenis is tegelijkertijd oud en nieuw, mooi en lelijk, de beklemming en de bevrijding. Je zou er een roos naar kunnen noemen.

HHHHH

Huurvideo

Limbo

Regisseur John Sayles

Drama

Columbia TriStar HV

Release 26 juli

Een vissersdorp in Alaska. De introverte Joe Gastineau (David Strathairn) werkt er als klusjesman voor twee ondernemende vrouwen. De gelukkigste tijd van zijn leven beleefde hij echter als visser, maar het lot was hem niet gunstig gezind. Twee van zijn vrienden verdronken tijdens een schipbreuk, een voorval waarvan de man de schuld op zich genomen heeft. Net wanneer hij het afscheid met de zee begint te verwerken, vragen zijn werkgeefsters hem om voor hen te gaan vissen. Joe twijfelt. Hij heeft kort daarvoor innige vriendschap gesloten met de alleenstaande moeder, annex zangeres, Donna (Mary Elisabeth Mastrantonio) en haar tienerdochter Noelle (Vanessa Martinez). Dan verschijnt zijn halfbroer Bobby geheel onaangekondigd ten tonele. Bobby vraagt Joe om een gunst: of hij hem per boot naar een ontmoeting met 'zakenpartners' wil brengen. Joe stemt toe, op voorwaarde dat Donna en Noelle mee kunnen. Al snel blijkt de boottocht geen goed idee: zwemmend voor hun leven komt het drietal terecht op een verlaten eiland, Bobby achterlatend. Ze vinden onderdak in een bouwvallige hut waar ooit een immigrantengezin getracht heeft een nieuw leven op te bouwen. Zal iemand hen komen redden? 'Limbo' is de plaats ver buiten de wereld waar de onschuldige zielen elkaar ontmoeten. De intrige ligt in het woord vervat.HHHHH

Huurvideo

Lake Placid

Regisseur Steve Miner

Actie / komedie

Dutch Filmworks

Release 26 juli

Het rimpelloze meer aan de rand van de wouden van Maine verbergt een gruwelijk geheim. De dorpsgemeenschap wordt er opgeschrikt wanneer sheriff Keogh (Brendan Gleeson) zich genoodzaakt ziet het half verslonden lijk van een ambtenaar van 'waters en bossen' op te vissen. De verwondingen waaraan de man bezweek zijn blijkbaar toegebracht door een monsterlijk wezen dat in een hap de helft van het lichaam heeft opgeslokt en hierbij een tand verloren heeft. Een team onder leiding van Jack Wells (Bill Pullman) - 'waters en bossen'-voorman - onderzoekt de zaak. Hij wordt, willens nillens, geassisteerd door Kelly Scott (Bridget Fonda), een stadsmus/paleontologe die vooral de gevonden tand genegen is. Ook sheriff Keogh (Brendan Gleeson) denkt zijn steentje te moeten bijdragen in de strijd tegen het woeste wezen. Als Hector Cyr (Oliver Platt), een steenrijke expert in mythologieën, zich ongevraagd en helikoptergewijs aanmeldt, begint de gevaarlijke zoektocht pas echt. Het bezoek aan de excentrieke Mrs. Bickerman (Betty White) brengt aan het licht dat haar echtgenoot 'verdwenen' is. Pullman, Fonda en Platt nemen zichzelf niet au serieux en doen alsof ze schrik hebben voor het grote boze monster. U zal er, met de juiste hoeveelheid tv-worstjes, smakelijk om kunnen lachen.

HHHHH

Huurvideo

The Apartment Complex

Regisseur Tobe Hooper

Thriller / komedie

Paramount HE

Release 26 juli, videopremière

Stan Warden (Chad Lowe) is een psychologiestudent die het financieel niet breed heeft. Wanneer hij in een advertentie leest dat men op zoek is naar een conciërge voor een appartementscomplex, biedt hij zich onmiddellijk aan. Hij regelt een afspraak met de eigenaar, ene Dr. Caligari. De man leidt hem rond en neemt hem - zonder meer - aan. Maar is die Dr. Caligari wel wij hij beweert te zijn? Wat er ook van zij, Stan krijgt een appartement gratis toegewezen, hetzelfde onderkomen waar ook zijn verdwenen voorganger - Gary Glumley - heeft vertoefd. Bij de voorstelling van de bewoners is het de jongen duidelijk geworden dat het hier een allegaartje aan vreemde individuen betreft. Miss Chenille (Amanda Plummer) blijkt een politie-paragnoste, 'Miss Apartment 4' - dixit Alice - speelt de verloren onschuld en Frank is een oud spion. Stan besluit er het beste van te maken. Zijn eerste goede daad wordt het reinigen van het vreselijk vieze zwembad op de binnenkoer. Met de hulp van Frank haalt hij een tuinstoel boven, en een lijk. Verassende vertelling die op een vreemde manier de aandacht weet vast te houden. Een 'Melrose Place' voor gevorderden, met het lijk als aardige bijkomstigheid.

HHHHH

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden