Donderdag 28/01/2021

Ambtenaren willen niet naar Tour & Taxis: "Buurt te onveilig, kilometer naar station te ver"

Aan de Havenlaan moet tegen 2018 een 46.000 vierkante meter groot kantorencomplex komen.Beeld Tim Dirven

Tweeduizend Vlaamse ambtenaren verhuizen over enkele jaren naar Tour & Taxis. Dat heeft PMV beslist, gunner van de aanbesteding voor de nieuwe kantoren. Maar dat zint de ambtenaren niet.

"Afgeleefd en ongeschikt voor renovatie", zo catalogiseerde Vlaams minister van Ambtenarenzaken Geert Bourgeois vorig jaar de huidige stek van zo'n 2.000 ambtenaren van de Vlaamse overheid. Bovendien liep het huurcontract af. Een verhuis drong zich op.

Die is nu in kannen en kruiken. De Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) heeft de nieuwe kantoren gegund aan Tour & Taxis. Daar moet tegen 2018 een 46.000 vierkante meter groot kantorencomplex staan, genaamd 'Meander'. De Vlaamse Gemeenschap zal het gebouw voor achttien jaar huren tegen een basishuurprijs van 8,8 miljoen euro per jaar.

"Onveilige buurt"
Toch zint het overheidsvakbond ACOD allerminst dat de ambtenaren van hun 'comfortzone' naar de kanaalzone moeten. "De buurt is onveilig, zeker 's ochtends en 's avonds. Op de route van het station ligt een parkje. Daar is sprake van diefstal en kleine geweldpleging", zegt ACOD-secretaris Jan Van Wesemael.

Tour & Taxis grenst aan Molenbeek, een gemeente die in 2011 door twee reclamebureaus nog te onveilig werd bevonden om hun activiteiten voort te zetten. Het KBC-kantoor in de Havenlaan raadde zijn medewerkers twee jaar geleden aan 's avonds niet alleen of met kostbare spullen over straat te lopen.

De lokale politie weerlegt echter dat er gevaar zou schuilen. "De buurt in de Havenlaan is niet onveilig, net zoals de Albert II-laan dat ook niet is. Zowel wat diefstal als kleine geweldpleging betreft."

1.000 of 1.002 meter
Maar de ambtenaren zien nog een ander probleem. De nieuwe werkplek zou te ver van het Noordstation liggen. "De afspraak was om binnen een straal van een kilometer te blijven. Tour & Taxis ligt te voet minstens 15 minuten van het station", aldus Van Wesemael.

Te ver? Bij gunner PMV fronsen ze de wenkbrouwen en halen ze de schouders op. "Ik heb begrepen dat de vakbond het een probleem vindt dat wij de afstand meten vanaf de rotonde voor het Noordstation", zegt Ben Jehaes van PMV. "Terwijl zij vinden dat er gemeten moet worden vanaf de ingang van het station. Tja. Of het dan 1.000 of 1.002 meter is, dat moet ik in dat geval inderdaad in het midden laten."

Van Wesemael is resoluut. Hij noemt de kans "heel groot" dat de vakbond naar de Raad van State stapt. Dat de stugheid het clichébeeld over de kleinburgerlijke, 9-to-5 ambtenaar misschien geen goed doet, ontkent hij. "Deze mensen pendelen al een uur naar Brussel. Nog langer onderweg zijn, verhoogt de druk op hun gezinsleven. Dat is anders voor iemand die in de provincie werkt en in twintig minuten op zijn werk is."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234