Donderdag 28/10/2021

Staking

Ambtenaren staken op 30 april: "Het loopt de spuigaten uit"

Beeld ter illustratie. Beeld BELGA
Beeld ter illustratie.Beeld BELGA

"Federaal overheidspersoneel, leg het werk neer op 30 april!" Met die boodschap roept de christelijke vakbond ACV op tot een staking bij de federale ambtenaren. Het socialistische ACOD, dat eind februari het werk nog neerlegde, sluit zich aan bij de actie. "30 april zag geen eenmalige staking zijn", dreigt het ACOD. "Het loopt de spuigaten uit."

Het ACV roept op tot een staking op 30 april bij de federale overheid, zo blijkt uit een persbericht. De christelijke vakbond is het beu dat minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput (N-VA) sinds de zomer "de ene na de andere aanval" lanceert op het ambtenarenapparaat, zo luidt het.

"De vaste benoeming wordt afgebouwd, er wordt beknibbeld op de verlofregeling, interimarbeid wordt ingevoerd en het ziektekrediet staat op de helling. Waar moet het naartoe met het federaal openbaar ambt? Daarover ontbreekt het de minister aan visie." Een dikke maand geleden nog staakte de socialistische vakbond tegen de pensioenplannen van de regering. Opvallend is dat het ACV dat nu niet als reden aanhaalt voor haar staking.

Het ACV roept zijn leden op om op 30 april – een brugdag – het werk neer te leggen en de diensten gesloten te houden. In de maand mei volgen er nog meer acties, waarschuwt de vakbond.

ACV-voorzitter Marc Leemans. Beeld Photo News
ACV-voorzitter Marc Leemans.Beeld Photo News

NMBS en gevangenissen

Opvallend: toen het ACOD op 27 februari een staking organiseerde bij alle overheidsdiensten, deed het ACV niet mee. Die actie was toen in de eerste plaats gericht tegen de pensioenhervorming die op stapel staat. De christelijke vakbond paste toen voor de harde actie, om voorrang te geven aan het overleg. Nu het gaat over de hervorming van het statuut, zoals de ziekteregeling of de invoering van interimarbeid, neemt de christelijke bond zelf initiatief.

"Een beetje vreemd dat ze dit nu alleen aankondigen", zegt ACOD'er Gino Hoppe. Ook zijn vakbond doet mee aan de actie. "Deze actie lag al voor de paasvakantie vast, maar we wilden hier pas begin volgende week mee naar buiten komen", zegt hij. "Maar ook voor ons is het duidelijk: Vandeput moet meer respect opbrengen voor de ambtenaar en zijn statuut."

Veel hinder voor de burger valt allicht niet te verwachten. Heel wat loketten van de federale belastingdienst, Justitie, de Pensioendienst of Binnenlandse Zaken zullen gesloten zijn. Maar omdat het gaat om een brugdag, zou het er sowieso rustig zijn geweest. De NMBS valt buiten deze actie, waardoor de treinen normaal zullen rijden. Het gevangenispersoneel staakt wel mee.

Volgens Hoppe wordt 30 april evenwel geen eindpunt. "Het zal geen eenmalige staking zijn", zegt hij. "Er is totaal geen respect voor de ambtenaren. Het loopt de spuigaten uit."

Vandeput: "Niet gebaseerd op maatregelen"

Volgens minister van Ambtenarenzaken Steven Vandeput is de stakingsaanzegging "gebaseerd op ideeën en niet op maatregelen". "We hebben over de hervormingen van de federale ambtenarij al lange gesprekken gevoerd met de vakbonden", zegt hij. "Het ACV weet dat het afschaffen van het ziektekapitaal en van het statuut vandaag niet op tafel ligt en toch communiceert het dit naar zijn achterban."

Nog volgens de minister is een te rigide personeelsstatuut "al te vaak een rem geweest op de werking van de overheid". "Ik wil een overheid die klaar is voor de uitdagingen van morgen en daar hoort een gemoderniseerd en rechtvaardiger personeelsstatuut bij. Mijn voorstellen om het statuut te hervormen, vinden hun oorsprong in een bezorgdheid om de ambtenaren en om de dienstverlening naar de burgers en de bedrijven toe", benadrukt Vandeput.

Het nieuwe statuut is volgens de federale minister de uitvoering van het regeerakkoord. "We vereenvoudigen, moderniseren en werken ongelijkheden uit het verleden weg. Wil de vakbond de ongelijkheden uit het verleden niet weg? Wil de vakbond geen volwaardige loopbaan voor contractuelen? Wil de vakbond niet dat de kansen op promotie verhogen? Wil de vakbond geen individueel begeleidingstraject voor ambtenaren die hun loopbaan een andere wending willen geven? Willen ze niet dat mensen aangeworven worden die wel de juiste competenties hebben maar niet het juiste diploma? Willen ze niet dat afwezigheden of vermeerderingen van werk kunnen opgevangen worden door interimkrachten?", vraagt de N-VA-minister zich af.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234