Zondag 11/04/2021

Antwerpen

Ambtenaren in A worstelen met werkbaar werk

Spijbelambtenaar Najib Chakouh ruilt Antwerpen in voor Mechelen. In een interview gaf hij aan dat het in Antwerpen vooral bij windowdressing bleef. Beeld Bas Bogaerts
Spijbelambtenaar Najib Chakouh ruilt Antwerpen in voor Mechelen. In een interview gaf hij aan dat het in Antwerpen vooral bij windowdressing bleef.Beeld Bas Bogaerts

Na de diversiteitsambtenaar vorig jaar, stapt nu ook de Antwerpse spijbelambtenaar over naar Mechelen. Opvallend: beide lieten zich in de lokale pers kritisch uit over het Antwerpse beleid. Schort er iets aan het Antwerpse beleid?

De Antwerpse spijbelambtenaar Najib Chakouh gaat vanaf maart aan de slag als diversiteitsmanager bij het Mechelse politiekorps. In een interview met Gazet Van Antwerpen benadrukt Chakouh dat het om een positieve keuze gaat. Hij merkt in Mechelen een positieve evolutie en wil daar graag aan meewerken. Maar hij geeft ook aan dat hij van de Mechelse burgemeester duidelijk te horen kreeg dat ze daar niet aan windowdressing willen doen, zoals in Antwerpen. Waar het volgens hem blijft bij het laten ondertekenen van een charter. “Een charter heeft zijn functie”, zegt Chakouh in het interview. “Maar je moet ook optreden tegen agenten die over de schreef gaan, in plaats van een hand boven het hoofd te houden of te vergoelijken.”

Een gelijkaardige ‘klacht’ was al te horen bij Jinnih Beels, de voormalige diversiteitsambtenaar in Antwerpen. Klachten over racisme door agenten werden niet ernstig genoeg genomen en haar aanpak botste steeds vaker met die van de Antwerpse korpsleiding die zij als ‘te repressief’ omschreef. Haar eigen cel Diversiteit bij de Antwerpse politie liep begin vorig jaar al leeg. In oktober besloot ze zelf naar Mechelen te verkassen.

Sappig verhaal

Noch Beels, noch Chakouh waren gisteren te bereiken. Maar volgens de Mechelse burgemeester Bart Somers (Open Vld) is het eerder toeval dat beide ambtenaren naar zijn stad komen. De woorden van de ambtenaren werden volgens hem in de lokale pers ook te sterk verwoord. “Ik snap dat journalisten hier een juicy story in zien, maar volgens mij is er niets aan de hand. Wij hadden twee vacatures en die mensen bleken de beste kandidaten te zijn. Meer is het niet.”

Diversiteitsambtenaar Jinnih Beels maakt eerder al de overstap van het korps van Antwerpen naar het korps van Mechelen. Beeld ID / Jonas Roosens
Diversiteitsambtenaar Jinnih Beels maakt eerder al de overstap van het korps van Antwerpen naar het korps van Mechelen.Beeld ID / Jonas Roosens

Volgens Wouter Van Besien van oppositiepartij Groen is er wél meer aan de hand. Het gaat namelijk niet alleen om deze twee gevallen die in de media gekomen zijn. Er zijn eerder al ambtenaren vertrokken om dezelfde redenen en andere zijn nog van plan dat ook te doen. Vooral in de sociale sector wordt veel gemord. Van Besien: “Mensen die al jarenlang goed werk leveren en inzetten op het opbouwen van een vertrouwensband met hun doelgroep, krijgen te horen dat dat niet de goeie aanpak is. Dat veroorzaakt frustratie. Ik merk dat het vooral mensen zijn die dezelfde, zachtere aanpak voorstaan die opzij gezet worden of scheef worden bekeken."

Naweeën van bestuurswissel

Er is inderdaad iets aan de hand in Antwerpen, meent ook politicoloog en Antwerpenaar Dave Sinardet. “Het is duidelijk dat een aantal mensen zich echt niet kan vinden in de beleidskeuzes van het Antwerpse bestuur. Je kunt niet zeggen dat het Antwerpse beleid geen aandacht heeft voor diversiteit binnen de het politiekorps. Maar de discussie is of de inspanningen wel ver genoeg gaan en in de juiste richting.”

Het zijn vooral de naweeën van de bestuurswissel die Antwerpen in 2012 meemaakte, meent professor Sinardet. “Je ziet het overal bij bestuurswissels: mensen die zich onder het vorige beleid goed voelden, zijn soms niet meer gemotiveerd onder het nieuwe. En omgekeerd: de huidige leiding heeft niet altijd vertrouwen in mensen die loyaal waren aan hun voorgangers. En zien hen dan ook liever vertrekken. Elk nieuw bestuur wil graag eigen mensen plaatsen, een eigen stempel drukken. Wat hier wel anders is, is de schaal waarop het gebeurt. Dat kan wellicht verklaard worden door het feit de machtswissel in Antwerpen op zijn zachtst gezegd ook wel heel duidelijk was.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234