Maandag 14/10/2019

Onderwijs

Ambitieus onderwijsplan in Antwerpen: elke leerling moet meetellen

Kinderen aan het werk in een Antwerpse klas. De schooluitval ligt hoog in de stad, met 20 procent. Beeld Bas Bogaerts

Na breed overleg heeft Antwerpen een ambitieuze nota opgesteld voor de toekomst van het onderwijs in de stad. De hoge schooluitval moet gecounterd worden onder meer met individuele taalbegeleiding en een online portfolio voor elke leerling.

Met ruim 100.000 leerlingen over meer dan 300 lagere en middelbare scholen is Antwerpen een onderwijscentrum zonder gelijke in Vlaanderen. Toch kent de stad nijpende problemen. Het aandeel jongeren dat zonder diploma afhaakt, ligt met 20 procent dubbel zo hoog als het Vlaamse gemiddelde. Ook hebben vier op de tien startende leerkrachten na vijf jaar het onderwijs verlaten.

Om dat aan te pakken heeft schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld) een groot overleg georganiseerd met zeventig belanghebbenden: van mensen uit het onderwijs en de overheid, over het bedrijfsleven en het middenveld, tot het jeugdwerk. Het resultaat is een ambitienota met zes grote doelstellingen voor de komende tien jaar.

Taalbegeleiding

Zo moeten leerlingen individuele taalbegeleiding kunnen krijgen, via vrijwilligers die hen bijstaan. Nu kunnen studenten van het hoger onderwijs intekenen op een gelijkaardig programma, maar dat moet dus verder uitgebreid worden. Taalachterstand is een belangrijke oorzaak van mindere schoolresultaten.

"Dit soort aanpak heeft in het buitenland zijn nut al bewezen", zegt Pedro De Bruyckere, pedagoog verbonden aan de Arteveldehogeschool in Gent. Hij leverde het wetenschappelijke kader voor het overleg, maar schreef niet mee aan de uiteindelijke tekst.

Portfolio's voor leerlingen

Daarnaast stelt het plan een onlineportfolio voor elke leerling voor. Daaruit zijn niet enkel hun schoolprestaties af te lezen, maar ook wat ze daarbuiten al betekend hebben. Zijn ze actief in sportclub of de jeugdbeweging? Hebben ze daar verantwoordelijkheid opgenomen? Zo krijgt een potentiële werknemer een breder zicht op wat die persoon kan en kent. 

Ook krijgt werkplek-leren een centrale plaats. Er moeten samenwerkingsverbanden afgesloten worden tussen scholen en bedrijven voor kwaliteitsvolle stageplaatsen. Externe stress, veroorzaakt door bijvoorbeeld financiële problemen, moet maximaal worden weggewerkt. Dat kan door de zorg beter op elkaar af te stemmen.

'Actief hr-beleid'

Er wordt ook aan de leerkrachten gedacht. Er moet een "actief hr-beleid" gevoerd worden. Dat kan door een betere begeleiding van startende leerkrachten. "En door hen niet meteen voor de moeilijkste klassen te zetten", zegt De Bruyckere. Tot slot wordt aan de scholen gevraagd om een duidelijke en gedragen visie uit te werken.

Het is nu aan het volgende stadsbestuur om de aanbevelingen na de gemeenteraadsverkiezingen over te nemen, of niet. Het unieke aan deze aanpak is het brede overleg vooraf. De initiatiefnemers vergelijken het met hoe het compromis voor de Oosterweelverbinding tot stand is gekomen.

'Steun van oppositie'

"Iedereen in de stad zit in hetzelfde schuitje", zegt De Bruyckere. "Werkgevers zijn op zoek naar geschikte krachten, het onderwijs wil betere resultaten, en ook het jeugdwerk wil een maximaal bereik. Iedereen krijgt ermee te maken, dus dan kun je maar beter samenwerken. Ook in Gent wil het stadsbestuur, nochtans van een andere gezindheid, werken over netten en koepels heen."

Schepen van Onderwijs Marinower is tevreden met het resultaat. "Niets garandeert dat dit effectief het beleid gaat worden", zegt hij. "Toch ben ik gesterkt in mijn vertrouwen: de bezorgdheden zijn breed gedragen en ook de oppositie staat niet afkerig tegenover onze aanpak."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234