Zondag 27/11/2022

Vier vragenIgnace Schops

Amazonewoud staat voor nieuw rampseizoen: ‘Zonder ingrijpen gaan we naar het tipping point’

null Beeld Waldthausen Marlena
Beeld Waldthausen Marlena

De Amazone huilt. We zijn amper halverwege het jaar en nu al is in het Braziliaanse regenwoud de helft meer natuur vernietigd dan in het rampjaar 2019. ‘En dan moeten de grote zomerbranden nog komen’, benadrukt Ignace Schops. Hij is onder meer voorzitter van Europarc Federation en een ambassadeur van Al Gores Climate Reality Corps.

Jeroen Van Horenbeek

Ruim 120.000 hectaren zijn dit jaar al vernietigd. Hoe problematisch is dit?

Schops: “Rampzalig. Het Amazonegebied staat onder grote druk door illegale hout- en mijnbouw. De verwoesting blijft maar doorgaan, in een razend tempo. Dat heeft te maken met de economische situatie in Brazilië. De werkloosheid is hoog en mensen weten niet meer hoe ze hun gezin moeten onderhouden. Tegelijk is het politiek systeem nog altijd corrupt. Hierdoor krijgen allerlei malafide figuren de kans om hun slag te slaan in het Amazonegebied. En dan moeten de zomerbranden, die vorig jaar internationaal zoveel aandacht kregen, nog komen.”

Hoelang kan de verwoesting van het Amazonegebied nog doorgaan in dit tempo?

“Niet zo lang meer. Je verstoort een gigantische long van de wereld, en dat doe je niet zomaar. De gevolgen hiervan zullen bijvoorbeeld merkbaar worden in de weerpatronen wereldwijd: wanneer er regen valt en wanneer niet. Waardoor ook de oogsten negatief beïnvloed worden, en ga zo maar voort. Als er niet wordt ingegrepen, gaan we naar het zogenaamde tipping point waarbij de gevolgen van klimaatopwarming niet meer beheersbaar zijn. Dat wil je niet, want dan zal ook onze economie, gezondheid en ons samenlevingsmodel hier zwaar onder lijden.”

Wat met de zeldzame dieren en planten in het Amazonegebied?

“Ook daar gaat het slecht mee. De biodiversiteit van onze planeet gaat stelselmatig achteruit. Elke 20 minuten verliezen we een soort. De meeste mensen liggen daar niet wakker van. Het is niet zoals bij de coronacrisis – daar is overduidelijk wat er verloren gaat en hoe groot de schade is. Verlies van biodiversiteit is eerder een sluipmoordenaar met traagwerkend gif. Vergelijk het met een machine waar elke 20 minuten een schroef uit valt. Op een bepaald moment zal die stoppen met werken. Als we niets doen, zal dit ook met de planeet gebeuren. De mens moet leren om de natuur de natuur te laten. We kunnen niet alle ruimte innemen.”

Brazilië vindt dat de wereld zich niet moet bemoeien met het Braziliaanse regenwoud.

“Dat is een begrijpelijke menselijke reflex, maar zoals ik net zeg: het belang van het Amazonegebied overstijgt uiteraard het land Brazilië. Daarom wordt er nu geprobeerd om de Verenigde Naties een wereldwijde klimaatnoodtoestand te laten uitroepen. Er wordt toegewerkt naar een stemming eind dit jaar. Wat dit concreet kan veranderen voor de Amazone? Als een organisatie zoals de VN de klimaatnoodtoestand uitroept, is dat een belangrijk signaal. Vrijwel alle landen zijn aangesloten bij de Verenigde Naties. Hopelijk krijg je dan ook een andere dynamiek in de strijd tegen de klimaatopwarming en dus ook in de bescherming van het Amazonegebied. We moeten beseffen dat de manier waarop we omgaan met de natuur niet houdbaar is.”

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234