Amazoneminister stapt op uit Braziliaanse regering
Marina Silva vocht voor het regenwoud, waardoor ze vaak het verwijt kreeg de ontwikkeling af te remmen
Brasília l De Braziliaanse minister van Leefmilieu, Marina Silva, heeft ontslag genomen. Silva, een fervent verdediger van het Amazonewoud, zei dat ze onvoldoende politieke steun kreeg om het regenwoud te beschermen.
In haar ontslagbrief aan president Lula da Silva, die openbaar werd gemaakt door het persagentschap Agencia Brasil, zei Silva dat ze ontslag nam vanwege de moeilijkheden die ze ondervond om het regeringsbeleid rond leefmilieu door te zetten. Ze liet weten te zullen terugkeren naar de Senaat en van daaruit opnieuw politieke steun te zoeken voor het Braziliaanse leefmilieu.
Toen Marina Silva in 2002 tot minister werd benoemd was ze al een bekend milieuactivist. Ze had nog als arbeidster op rubberplantages gezwoegd. Silva werkte zij aan zij met Chico Mendes, eveneens een groot verdediger van het regenwoud, die in 1988 werd vermoord. Tot haar veertiende was Silva analfabeet. Daarna leerde ze lezen en schrijven en studeerde ze af aan de universiteit.
Silva gaf veehouders en boeren de schuld van de ontbossing van het Amazonewoud. Ze probeerde verschillende keren tevergeefs infrastructuurprojecten van de overheid in het regenwoud tegen te houden. Twee keer ging het daarbij om de bouw van dammen op de rivier Madeira, een keer om een grote weg.
Volgens de Braziliaanse media was ze ook niet te spreken over de recente benoeming van een andere minister, die coördinator werd van de nieuwe regeringsstrategie voor het regenwoud. De vroegere milieuminister toonde zich daarnaast erg bezorgd over de beslissing van de regering om genetisch gemanipuleerd graan toe te laten en een nieuwe kerncentrale te bouwen.
Milieuactivisten betreurden het vertrek van Silva. "Brazilië verliest de enige stem in de regering die zich uitsprak voor het leefmilieu", aldus Sergio Leitao van Greenpeace Brazilië. "De minister stapt op omdat de druk op haar voor het nemen van maatregelen tegen de ontbossing onhoudbaar werd."
Anderen waren wel tevreden over Silva's ontslag. Vanuit de regering kreeg ze vaak de kritiek een rem te zetten op de economische ontwikkeling. En ook de boeren waren optimistisch over Silva's vertrek. "Ik hoop dat de volgende minister niet zo radicaal is als Marina", aldus Rui Prado, hoofd van de landbouwfederatie van de deelstaat Mato Grosso, waar landbouw een belangrijke bron van inkomsten vormt. (AE)