Dinsdag 25/02/2020

Amazon.com op de Belgische markt?

De Amerikaanse webwinkel Amazon.com gaat binnenkort de Nederlandse markt op. Aan Nederlandse media bevestigde boekendistributeur Centraal Boekhuis dat er gesprekken lopen over de distributie van Nederlandse boeken. Amazon spreekt ook met Belgen. In België praat Amazon met de Vlaamse vakvereniging Boek.be. Dat zegt de directeur van Boek.be, Geert Joris. De gesprekken gaan niet over de verkoop van boeken, maar wel over een databank met gegevens over boeken. Daarnaast zijn akkoorden nodig voor de distributie en met de uitgevers. De distributie in Vlaanderen is net als in Nederland in handen van Centraal Boekhuis. Wat de uitgevers betreft, heeft alvast WPG Uitgevers België nog niets vernomen van Amazon. Dat zegt directeur Peter Quaghebeur. Amazon zelf reageert niet. Amazon verkoopt onder meer boeken, cd's en dvd's en is de grootste webwinkel ter wereld. In het eerste kwartaal van dit jaar boekte het een omzet van 10 miljard euro.

Vlaamse Cultuurprijs voor Film naar Pierre Drouot

De Vlaamse regisseur, scenarist en producent Pierre Drouot heeft de Vlaamse Cultuurprijs voor Film in ontvangst genomen op het Filmfestival van Oostende. Drouot wordt door de jury geprezen voor zijn onschatbare rol in de vernieuwing en de internationale uitstraling van de Vlaamse film, onder meer "als bezielende intendant van het Vlaams Audiovisueel Fonds VAF".

Drouot behoorde in 1966 tot de eerste lichting afgestudeerden van de afdeling film aan het RITS. Samen met medestudenten Paul Collet en Guido Collet maakte hij de opmerkelijke lowbudgetfilm Cash! cash!, een film die de tijdgeest raak in beeld bracht. Daarna maakte hij opmerkelijke films als L'Etreinte, Louisa, een woord van liefde en Dood van een non.

Drouot evolueerde van regisseur naar scenarist en producent. Hij schreef onder meer het scenario van Les lèvres rouges van Harry Kümel en produceerde de films Dagboek van een oude dwaas, Salut en de kost, Mascara en Toto le héros.

"Als intendant van het VAF is Pierre Drouot vandaag een mentor voor een nieuwe generatie Vlaamse cineasten, met wie hij zijn ervaring en inzichten deelt", aldus de jury. "De Vlaamse Cultuurprijs voor Film is niet alleen een beloning voor de man, maar ook voor het fantastische werk van het VAF."

'dOCUMENTA (13)' trekt 860.000 bezoekers

Na honderd dagen heeft de vijfjaarlijkse tentoonstelling dOCUMENTA in de Duitse stad Kassel haar deuren gesloten. In totaal trok de belangrijkste hedendaagse kunstexpositie 860.000 bezoekers, veertien procent of 110.000 belangstellenden meer dan de vorige editie in 2007. Nog eens 27.000 mensen bezochten de dOCUMENTA (13)-tentoonstelling in Kaboel.

Bijna een derde van het dOCUMENTA-publiek is jonger dan 29 jaar, terwijl er een substantiële verhoging is met 112 procent in de verkoop van '100 dagen'-kaarten: van 5.900 in 2007 tot 12.500 nu. Daaruit moet blijken dat nogal wat bezoekers de dOCUMENTA meerdere keren of gedurende de meerdere dagen bezoeken.

Voorts waren 12.500 media en 5.300 bezoekers uit het professionele veld geaccrediteerd.

Boudewijn Büchprijs postuum voor Komrij

De in juli overleden schrijver Gerrit Komrij krijgt postuum de Boudewijn Büchprijs. De jury koos voor Komrij vanwege zijn inzet en belangstelling voor de wereld van het zeldzame boek.

De Büchprijs is in het leven geroepen ter herinnering aan de tien jaar geleden overleden schrijver en verzamelaar Boudewijn Büch en wordt uitgereikt aan mensen die erin zijn geslaagd een breed publiek voor het antiquarische boek te interesseren. "Bij Komrij blijkt dat uit zijn essays en columns, de talloze bibliofiele edities van zijn werk en uit zijn eigen omvangrijke boekenverzameling", aldus de jury.

De prijs wordt op 6 oktober aan Komrijs partner Charles Hofman uitgereikt tijdens de Amsterdam Antiquarian Book, Map & Print Fair. Vorig jaar nam Diederik van Vleuten als eerste de onderscheiding in ontvangst. Adriaan van Dis houdt dit jaar, op 17 november, de Boudewijn Büchlezing.

'A perdre la raison' Belgische inzending Oscars

A perdre la raison, een film van de Brusselse regisseur Joachim Lafosse, is de Belgische inzending voor de Oscars in de categorie beste niet-Engelstalige film. De film werd geselecteerd door een comité van tien mensen uit de cinematografische sector, voorgezeten door Joëlle Levie.

De leden van het comité waren onder de indruk van de kwaliteit van de film, de sterkte van het onderwerp en de precisie van het schrijven en acteren.

A perdre la raison is gebaseerd op het gezinsdrama in Nijvel van enkele jaren geleden, waarbij Geneviève Lhermitte haar kinderen om het leven bracht. De film werd al door verschillende prestigieuze filmfestivals geselecteerd, zoals die van Cannes, New York, Londen en Sint-Petersburg.

De genomineerden voor de Oscars worden op 15 januari bekendgemaakt. De beeldjes worden op 24 februari uitgereikt tijdens een show in het Dolby Theatre in Hollywood.

Acteur Pierre Mondy overleden

De Franse acteur en regisseur Pierre Mondy is in Parijs op 87-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Mondy was meer dan zestig jaar actief in de theater-, televisie- en filmwereld. In 1949 vertolkte hij zijn eerste filmrol in Rendez-vous de juillet van Jacques Becker. Hij acteerde in meer dan 150 producties en werd vooral bekend met zijn rol in de drie Septième Compagnie-films en als commissaris Cordier in de populaire televisieserie Les Cordier, juge et flic. Hij regisseerde ook talrijke toneelstukken, waaronder La Cage aux Folles, en stukken van Georges Feydeau, Marcel Achard, Francis Veber en Neil Simon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234