Woensdag 28/07/2021

'Amateurisme van het begin tot het einde'

Met een voorbeeldig staaltje crisiscommunicatie hebben de Gentse korpschef Filip Rasschaert en burgemeester Daniël Termont (sp.a) mea culpa geslagen over het geblunder tijdens en na de voetbalrellen. De stad gaat de aangerichte schade vergoeden en zal voortaan alle evenementen beoordelen op hun risico.

De rellen die op 3 juni uitbraken op de Gentse Kouter tijdens en na de vertoning van de interland België-Turkije op een groot scherm, zijn volgens de politie in de eerste plaats de schuld van een honderdtal relschoppers. "Als zij niet aanwezig geweest waren, dan zou naar alle waarschijnlijkheid het concept van gastheerschap stand hebben gehouden."

In zijn eindrapport over de aanpak van de ongeregeldheden stelt korpschef Rasschaert dat de vertoning van de voetbalmatch in de eerste plaats bedoeld was als een "ontspannen bijeenkomst ter versterking van het imago van Gent als gezellige en open stad". Maar die inschatting was fout, beseft Rasschaert. "De mogelijke aanwezigheid van risicosupporters en de rivaliserende gevoeligheden tussen Belgen en Turken zijn duidelijk onderschat."

Opmerkelijk is dat Gent daarbij uithaalt naar medeorganisator Ivan Saerens, die niet zou hebben aangedrongen op een afgesloten plein en controle aan de ingang. Burgemeester Termont erkent dat de stad in het kader van de Gentse Feesten al jaren lang probleemloos met Saerens samenwerkt. "Hij heeft al veel bewezen." Desgevraagd voegt de korpschef daaraan toe dat het "inderdaad de politie is die uiteindelijk beslist hoeveel agenten worden ingezet en of er controle is aan de ingang".

Op de tweede plaats, aldus het rapport, zijn de rellen de schuld van de aanwezigheid van "gevaarlijke voorwerpen" op de Kouter. "Er waren geen voorzieningen om te beletten dat bakken bier, blikken, flessen en vuurpijlen op het plein kwamen en gebruikt werden als projectiel naar de andere supporters en de politie."

Pure Murphy

Een cruciale opmerking tijdens een van de twee voorbereidende vergaderingen - 'Wat met mensen die glazen voorwerpen meebrengen?' - is onvoldoende vertaald naar preventieve maatregelen. Termont: "Er was geen burgemeestersbesluit om op te treden tegen glas op het plein."

Derde oorzaak: het gebrek aan scherpte bij stad, organisatoren en politie, zowel tijdens de voorbereiding als de uitvoering van het evenement. "Het is verkeerd gegaan omdat we van een foute premisse, namelijk een nulrisico, zijn vertrokken", aldus Termont. "Daarna is het pure Murphy. Alles wat kon mislopen, is misgelopen. Het was amateurisme van het begin tot het einde."

Korpschef Rasschaert geeft toe dat de politie geen administratief rapport (RAR) heeft opgesteld, dat het evenement beschrijft en het veiligheidsrisico inschat. "Het klopt dat een RAR verplicht is bij dit soort evenementen. Er zijn indicaties dat de leidinggevende van de ordedienst (Patrick Termont, SS) geen draaiboek heeft besproken met de betrokken inspecteurs en hoofdinspecteurs. Het veiligheidsdossier dat werd opgesteld (door Patric Joos, SS), is een onzorgvuldige copy-paste van het dossier-Vrijdagmarkt."

In 2009 was België-Turkije al eens te zien op een groot scherm op de Vrijdagmarkt. Maar toen werden 51 agenten afgevaardigd. Op de Kouter waren vorige week achttien agenten aanwezig. "Onvoldoende", dixit het eindrapport. Bovendien liep de stewardwerking niet zoals gepland.

Geen internet

Het politierapport bevestigt op alle punten wat De Morgen eerder deze week schreef op basis van een gelekt document. Alleen het feit dat de politie op de hoogte zou zijn geweest van de komst van hooligans naar Gent, spreekt Rasschaert tegen. "Achteraf is gebleken dat er mails circuleerden die opriepen tot rellen. Wij merken op dat de politie niet beschikt over wettelijke mogelijkheden om deze veelal afgeschermde informatie via sociale media op te volgen." Lees: de politie heeft geen internet.

Termont en Rasschaert trekken hoe dan ook het boetekleed aan. "Ik wil me verontschuldigen bij de slachtoffers die schade hebben geleden", aldus de burgemeester, die de tussenkomst van een stedelijk schadefonds verzekert en benadrukt dat de politie-inzet bij evenementen voortaan zal afhangen van een voorafgaandelijke inschatting van "hoog, midden of laag risico".

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234