Zaterdag 05/12/2020

Subsidies

‘Alweer zijn de zwaksten de dupe’: Vlaamse regering draait geldkraan dicht voor nieuwe participatieprojecten

Vlaams minister-president Jan Jambon.Beeld Photo News

Wie nog geld zocht om kansengroepen meer te laten deelnemen aan cultuur-, jeugd- of sportprojecten, zal dat niet vinden bij de overheid. De Vlaamse regering schrapt deze subsidies integraal. ‘Toch heeft dit niks met een kil of hardvochtig beleid te maken’, sust het kabinet van minister-president Jan Jambon (N-VA). 

Net voor Kerstmis besliste Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) dat de subsidiepot voor nieuwe participatieprojecten voor kansengroepen wordt geschrapt.

De afgelopen tien jaar konden sociaal-culturele organisaties telkens in februari en in augustus aanvragen indienen voor nieuwe projecten. Alvast de eerstvolgende ronde, in februari 2020 dus, gaat niet door. Het was Bart Caron, voormalig kabinetschef van cultuurminister Bert Anciaux (sp.a) en parlementslid voor Groen, die het nieuws wereldkundig maakte via Facebook. “Dit zijn net de initiatieven die tussen wal en schip vielen bij de grote decreten”, zegt hij. “Alweer zijn de zwakste groepen de dupe, en dat in De Warmste Week.”

Meestal werd er per ronde tussen het half miljoen en 700.000 euro toegekend aan erg uiteenlopende initiatieven. Zo kreeg in augustus een boksvereniging die trainingen gaf aan jongeren met en zonder een beperking enkele tienduizenden euro’s, en een project van Theater aan Zee om kwetsbare inwoners bij het theaterfestival in Oostende te betrekken. Voor alle duidelijkheid: er wordt niet geraakt aan eerdere engagementen of meerjarige projecten, die krijgen nog steeds hun beloofde geld. De kraan gaat dicht voor nieuwe initiatieven.

Ongelukkige timing

“Er is te weinig budget om de nieuwe subsidieronde uit te voeren,” zegt Olivier Van Raemdonck, de woordvoerder van voogdijminister Jambon. “Binnen het participatiebeleid zijn er andere, dringender noden. Deze nieuwe projecten hadden gewoon minder toegevoegde waarde. Dit is een nicheverhaal. Participatie is en blijft uiteraard een prioriteit voor ons.” 

Dat de timing behoorlijk ongelukkig is – veel organisaties kregen op kerstavond een droge mail dat ze geen aanvraag meer moeten indienen omdat het geld op is – wuift het kabinet-Jambon weg. Van Raemdonck: “De kerstperiode valt nu eenmaal op het einde van het jaar. En net in die periode moeten dit soort beslissingen genomen worden. Hier is niks kils of hardvochtig aan.”

Het kabinet van de minister-president benadrukt dat de beschikbare middelen zullen gaan naar de versterking van de lokale netwerken voor personen in armoede. Nu hebben al 142 gemeenten zo’n netwerk, waarin vrijwilligersorganisaties en gemeentebesturen samenwerken. Daar komen nog 30 gemeenten bij. Ook gaat er meer geld naar de gevangenisbibliotheken, die langer zullen openblijven, en naar de luisterpuntbibliotheek, waar mensen met een leesbeperking terechtkunnen. 

Mokerslag

Binnen de meerderheid vallen de bevoegde parlementsleden uit de lucht over de beslissing van Jambon. “De late communicatie, een maand voor de indiendatum, verbaast me,” zegt Orry Van de Wauwer (CD&V). “En ik betreur deze beslissing ook.”

Het verzet bij de oppositie en in de sector zelf is – opnieuw – zeer groot. “Dit is nefast voor alle organisaties die wat nieuws wilden proberen”, zegt Bart Rogé van Demos, een kenniscentrum dat onder meer de getroffen organisaties ondersteunt. 

Sp.a benadrukt dat elk onderzoek aantoont dat net zulke initiatieven een wezenlijk verschil kunnen maken voor mensen uit kansengroepen. “Deze projecten openen deuren voor mensen die noch de ouders, noch de leerkrachten hebben die hen de weg tonen naar cultuur of sport”, zegt Vlaams Parlementslid en VUB-professor Katia Segers. “Zulke projecten kunnen grote effecten hebben op kleine schaal, maar daar gelooft deze regering duidelijk niet in.” 

Staf Pelckmans van Groen spreekt van een ‘zoveelste mokerslag’. “Met deze besparing erbij gaat er nog amper één procent van het hele budget van de Vlaamse regering naar cultuur. De ministers denken gewoon niet na over de gevolgen van hun beslissingen. Dit is bijzonder onprofessioneel, grof en onbeschaamd.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234