Maandag 05/06/2023

Alweer nieuwe acties bij spoor op komst

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De vakbonden bij het spoor reageren woest op de hervormingsplannen van minister van Overheidsbedrijven Paul Magnette (PS). Het ACOD dreigt met acties als het plan niet wordt aangepast.

Lieven Desmet en Ann De Boeck

De inkt op de lang verwachte hervormingsnota van Paul Magnette is nog niet droog of de vakbonden schieten het plan al af. Volgens Jean-Pierre Goossens van de socialistische vakbond ACOD Spoor biedt het plan onvoldoende personeelsgaranties. En ontbreekt de vakbondseis om te kiezen voor een eenheidsstructuur voor het spoorbedrijf. Magnette voorziet om de spoorwegmaatschappij op te delen in twee entiteiten.

Bovendien zijn de vakbonden behoorlijk boos dat de nota op tafel ligt zonder dat ze naar eigen zeggen de kans hebben gehad hun gemeenschappelijke visie te verdedigen bij de minister. "We hebben onze visietekst afgegeven op 19 november, en we hebben sindsdien niks meer gehoord", stelt Luc Piens van ACV Transcom vast. "En nu moeten we uit de media vernemen dat Magnette een compromistekst heeft geschreven. Dan vraag ik mij af, een compromis met wie? Niet met ons in ieder geval."

De uitgelekte nota van de minister van Overheidsbedrijven is slechts een stukje van het compromis dat op tafel ligt, luidt het in de wandelgangen van de Wetstraat. Al liggen de meeste zaken wel al vast, als het van de minister afhangt.

Magnette schrapt de overkoepelende Holding en hervormt de infrastructuurbeheerder Infrabel tot een pure dienstverlener voor spoorwegmaatschappijen. De operator NMBS wordt bevoegd voor de uitbating van de stations, de communicatie, kortom alles waarmee de reiziger te maken krijgt bij het spoor. Met één aanspreekpunt hoopt Magnette de structuur efficiënter te maken voor de reizigers.En de hervorming moet een antwoord bieden aan de Europese Commissie, die het treinverkeer via liberalisering open wil stellen voor andere spoorbedrijven.

Het plan voorziet ook om al het personeel van de spoorwegen onder te brengen in het nieuwe bedrijf HR-Rail. Van daaruit zou het personeel gedetacheerd worden naar Infrabel en de NMBS, die elk 49 procent van dat bedrijf krijgen. De resterende 2 procent komt bij de overheid. HR-Rail is een poging om de bonden te sussen want in dit systeem kan iedereen onder het huidige spoorstatuut blijven werken.

"Neen, dit is helemaal geen goed plan", reageert Jean-Pierre Goossens van de socialistische vakbond ACOD Spoor. "Dit is triest. Wij pleiten voor een geïntegreerd bedrijf, met één CEO. Nu krijg je twee bedrijven met elk een eigen CEO, die elk hun eigen weg zullen gaan. Zo krijg je geen eenvormige besluitvorming, wel twee bedrijven die naast en tegen elkaar werken. En dat biedt geen garanties voor het personeelsstatuut op lange termijn. Dit plan zal zonder ons zijn." Zonder aanpassingen komen er acties, weet Goossens.

"De komende dagen zullen we ons beraden, maar de woede is groot", waarschuwt hij. Op 20 december is er een vergadering gepland al zegt Goossens te betwijfelen of hij de gemoederen tot dan kan bedaren.

Volgens de Holding werd er dit jaar al zeventien keer gestaakt bij de NMBS. Meerdere keren omwille van de aangekondigde plannen van Magnette. Nu misschien dus weer.

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234