Woensdag 14/04/2021

Alweer neoliberaal icoon te koop

De Britse uitgeverij Pearson is in vergevorderde gesprekken om haar aandeel in het weekblad The Economist te verkopen. Vorige week al verkocht de uitgever de zakenkrant Financial Times aan het Japanse mediabedrijf Nikkei, maar de verkoop van The Economist blijkt minder eenvoudig.

"Pearson bevestigt dat het onderhandelt met de raad van bestuur van The Economist Group en met de aandeelhouders over een mogelijke overname van ons aandeel van 50 procent in de groep. Er is geen zekerheid dat dit tot een verkoop zal leiden." Zo luidde het statement dat een woordvoerder van de Britse uitgeverij op zaterdag de wereld instuurde. Daarmee bevestigde het de speculaties dat de uitgever erop uit was om hun aandeel in het Britse magazine The Economist van de hand te doen.

Dat is geen onlogische stap voor Pearson. Het uitgeversbedrijf, dat onder meer de uitgeverijen Penguin en Random House bezit, wil in de eerste plaats investeren in haar eigen corebusiness: educatieve boeken. De verkoop daarvan vergroten en uitbreiden naar de digitale markt, is voor Pearson belangrijker dan het uitgeven van nieuwsmedia, verklaarde CEO John Fallon. In dat kader raakte donderdag bekend dat de uitgeverij de Financial Times, waarvan het sinds 1957 eigenaar was, verkocht aan het Japanse mediaconcern Nikkei voor 844 miljoen pond - zowat 1,2 miljard euro.

Bij die deal verkreeg Nikkei ook de magazines The Banker en How To Spend It, maar Pearson behield wel zijn aandeel van 50 procent in The Economist, dat het destijds verkreeg toen het de Financial Times aankocht. Er doken echter meteen geruchten op dat Pearson ook een verkoop van dat aandeel beoogde. Die geruchten werden zaterdag bevestigd.

Net als de Financial Times is The Economist een titel waaraan heel wat prestige vasthangt. Het meer dan 170 jaar oude weekblad dat zichzelf liever newspaper dan magazine noemt, is een van de meest invloedrijke titels in de wereldpers. Wereldwijd bedraagt de oplage ongeveer 1,6 miljoen exemplaren waarin anonieme auteurs het onomwonden links-liberale standpunt van The Economist over de politieke en economische actualiteit verspreiden en zelfs expliciet verkiezingsadvies meegeven.

De koper van Pearsons aandeel in het weekblad verwerft dus meteen heel wat aanzien op de internationale nieuwsmarkt, die nog steeds gedomineerd wordt door Angelsaksische media - denk naast The Economist en Financial Times ook aan The Wall Street Journal en The New York Times. Uitbreiden naar het internationale toneel was eerder al het voornaamste motief van Nikkei om de FT aan te kopen, nadat eerdere pogingen om hun internationale invloed te vergroten, weinig succesvol bleken.

Familiezaken

Wie Pearsons aandeel in The Economist overneemt, krijgt daarmee echter nog niet de volledige controle over het weekblad. Het is onmogelijk om een meerderheidsaandeel te verkrijgen: naast Pearson is The Economist Group in handen van privé-aandeelhouders, vaak afkomstig uit gefortuneerde families als Rothschild, van het Rothschild & Sons-bankenimperium, en Agnelli, eigenaar van Fiat en aandeelhouder van de Italiaanse krant Corriere Della Sera. Daarnaast zijn er ook nog vier trustees, die de hoofdredacteur aanstellen en elke grote beslissing, zoals een verkoop van aandelen, moeten goedkeuren.

Om die reden zouden grote internationale spelers als Bloomberg, Thomson Reuters en het Duitse Axel Springer, dat overboden werd door Nikkei bij de FT-deal, het aanbod van Pearson al hebben afgeslagen, schrijft The Guardian.

Juiste prijs

Het meest waarschijnlijke scenario is dan ook dat de andere aandeelhouders Pearson uitkopen. Als dat niet gebeurt, kan een zakenbank een deel van Pearsons aandelen kopen, om ze op een later moment weer van de hand te doen. De uitgeverij benadrukt wel dat het enkel tot een verkoop komt als de juiste prijs wordt geboden. Hun aandeel zou zo'n 500 miljoen pond (700 miljoen euro) waard zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234