Donderdag 25/02/2021

CoronacrisisMondmaskers

Alweer loopt miljoenenlevering mondmaskers mis: malafide leverancier of falende overheid?

Een FFP2-masker Beeld AFP
Een FFP2-maskerBeeld AFP

Mondmaskersaga aflevering zoveel: alweer ging een grote bestelling in rook op. Dit keer minstens 3 miljoen mondmaskers van het type FFP2 dat zo nodig is op de corona-afdelingen in de ziekenhuizen. Volgens het kabinet De Block gaat het om een ‘malafide leverancier’. ‘Ik kan u garanderen dat wij de prijs niet hebben opgedreven.’

Begin maart al maakte het Waalse bedrijf Pharmasimple bekend dat het 3 miljoen mondmaskers in 3 dagen tijd kon leveren. Tenminste, als de Belgische overheid dat wou. De FOD Volksgezondheid schreef op datzelfde moment een openbare aanbesteding uit, maar Pharmasimple kon onvoldoende referenties voorleggen om mee te dingen. 

De openbare aanbesteding zelf liep niet van een leien dakje, bij een van de leveranciers vermoedde de overheid bedrog in het spel en het parket werd ingeschakeld. Nu noemen de ministers Maggie De Block (Open Vld) en Philippe De Backer (Open Vld) in een gezamenlijk statement ook Pharmasimple ‘een malafide leverancier’. Wat is dat toch met die bedrijven? 

‘Malafide’

Pharmasimple is een bedrijf uit La Louvière met een online apotheek voor parafarmaceutische producten: geen geneesmiddelen op voorschrift, maar aanverwante producten zoals lippenbalsem, steunverbanden en vitaminesupplementen. Het is een groeibedrijf. In 2018 haalde het een omzet van 16,8 miljoen euro, voor 2019 rekent het op een omzet van minstens het dubbele. 

Op 19 maart keurde het kabinet De Block een bestelling goed van 3 miljoen FFP2-maskers en 10 miljoen chirurgische mondmaskers bij Pharmasimple, het bedrijf uit La Louvière. De FFP2-maskers zijn nodig in de ziekenhuizen omdat ze een betere bescherming bieden aan het zorgpersoneel dat rechtstreeks in contact komt met coronapatiënten. De dag erna, op 20 maart, blies het kabinet de hele bestelling af.

In een het gezamenlijke statement van De Block en De Backer is er sprake van “vermeende contractbreuk” door een “malafide leverancier”. Volgens de ministers heeft Pharmasimple na de bestelling de bestelbon aangepast en zowel de prijs per masker verhoogd, als de totale hoeveelheid maskers. Bovendien eiste hij plots een voorschot. “We kunnen niet toelaten dat malafide leveranciers de huidige crisis misbruiken om de Belgische bevolking op te lichten”, aldus de ministers. 

Toch een nieuwe bestelling?

Forse aantijgingen tegen een bedrijf dat volgens bronnen bij de overheid is aangebracht door hun liberale collega-minister Denis Ducarme (MR). Op 4 maart bracht Ducarme een bezoek aan het bedrijf, dat hij op de sociale media bewierookte. Bovendien is de Waalse overheid via een investeringsvehikel de voornaamste aandeelhouder van Pharmasimple, samen met oprichter Michael Willems.  

Pharmasimple zegt dat het de mondmaskers in Turkije bestelde en had voorgesteld om 2 miljoen FFP2-maskers extra te bestellen uit vrees dat de Turkse markt erna zou sluiten. Het bedrijf bevestigt ook dat er sprake was van een voorschot, hoewel het eigenlijk had voorgesteld om met een kredietbrief te werken, waarbij het geld pas vrijkomt bij correcte levering. 

“Ik kan u garanderen dat we op geen enkel moment de prijs per masker hebben opgedreven”, zegt Pierre-Yves Dauvister, woordvoerder van Pharmasimple aan de telefoon.

Het Franse blad Paris Match publiceert op zijn website een overeenkomst waaruit blijkt dat het kabinet ermee instemde om geen 3 maar 5 miljoen FFP2-maskers te bestellen. Van een prijsverhoging lijkt geen sprake. In overheidskringen klinkt het nu dat dit enkel mondeling is gebeurd, woord tegen woord dus.

Sinds kort is minister De Backer aangesteld als voorzitter van de Taskforce Shortages. Sindsdien zou er opnieuw een gesprek zijn met Pharmasimple over een nieuwe bestelling. Die zal niet meer in Turkije plaatsvinden, want dat land heeft alle export geschrapt om eerst de eigen strategische voorraad aan mondmaskers weer aan te vullen. “We willen de oorlogsbijl begraven, het land bevoorraden, en erop terugkomen als de coronapandemie voorbij is”, zegt Dauvister. Het bedrijf haalde naar eigen zeggen al 500.000 FFP2- en 600.000 chirurgische maskers naar ons land in opdracht van ziekenhuizen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234