Zaterdag 24/08/2019

Alweer epo

Het wordt een beetje gênant. Eerst was er de uitval van Jean-Marie Dedecker naar de top van het Belgische wielrennen. Nu beschuldigt een Nederlandse sportarts de Vlaamse veldritelite van flagrant dopinggebruik. Namen? Geen namen. De veldrijders schudden meewarig het hoofd en ploeteren rustig verder.

Ik ken die Berend Nikkels wel een beetje. Hij is zeer gesteld op zichzelf, gaat het liefst op drie punaisestoelen tegelijk zitten in de tv-studio's, wil nog liever Pim Fortuyn overtroeven in populisme. Elk jaar mag hij van Mart Smeets zijn nummertje opvoeren tijdens de Tour. Hij vreet dan helemaal zichzelf op, in het hoge licht van de camera's.

Dat een arts voorstander is van gedoseerd epogebruik in de wielersport is een oud verhaal. De meeste ploegdokters denken daar niet anders over, al durven ze het nooit hardop te zeggen. Ze zijn als de dood voor razzia's. Dat er nog steeds vrolijk geslikt en gespoten wordt in het peloton is ook geen nieuws. Bloeddoping? Zo oud als de weg naar Rome.

Zijn veldrijders katholieker dan hun collega's van de weg? Natuurlijk niet. Veldrijden is noeste arbeid. Iedere week een mini-Parijs-Roubaix. Dan kan een scheut aranesp deugd doen. Wat niet kan, is dat een Hollandse ijdeltuit vanuit zijn Hollywoodgeweten de hele slijkkliek verdacht maakt. Of je noemt namen, of je zwijgt. Idem dito voor Dedecker. Je kan wel zeggen dat Patrick Lefevere boter op zijn hoofd heeft en de bobo's van de UCI, Hein Verbruggen en Pat McQuaid, zelfs een boterkar, maar zeg dan ook waar, hoe en wanneer. Ik kan ook roepen dat Belgische toppolitici na een Fazant Brabançonne aan de coke gaan, maar wie zijn dat dan? Verhofstadt? Di Rupo? Freya? Schrijf morgen in de krant dat het koningshuis staat te wankelen als hasjplanten - mooie observatie, maar als het niet concreet over Fabiola, Albert en Laurent gaat, kom je er gratuit mee weg. Het koningshuis, de veldrittop, het peloton, epo, incest, pedofilie: de onherstelbaarheid van de insinuatie is eindeloos. Denk aan de 'Roze balletten'.

Ik begrijp niet dat wielrenners, veldrijders en ploegleiders zo miserabel in het verweer staan. Waar blijft het proces van Boonen en Lefevere tegen Dedecker? Waarom slepen Bart Wellens en Sven Nys de Nederlandse epodokter niet voor de rechter? Juist in hun schouderophalen ligt een schuldbekentenis.

De voetballers Edgar Davids, Jaap Stam en Frank de Boer hadden ooit een nandrolonprobleempje. Met een bataljon advocaten hebben zij bij de tuchtrechterlijke instanties voor waarheid en onschuld gevochten. Met succes. Veldrijders zijn daar te wereldvreemd voor, vrees ik. Wiske is de moeder van Bart Wellens en van alle 'duifkes', en daar blijft het bij.

Hugo Camps

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden