Zondag 09/05/2021

Alweer Corsicaanse nationalist vermoord

Alles wijst erop dat duistere krachten het gemunt hebben op de vermoedelijke leden van de - niet minder duistere - separatistische terreurgroep Armata Corsa, 'Corsicaans Leger'. Met de moord op de 51-jarige Pierre Martelli, donderdagavond in het noorden van het Franse eiland, komt het aantal recente dodelijke aanslagen tegen nationalisten op zeven. Wie achter de aanslagen zit, is koffiedik kijken.

Brussel

Eigen berichtgeving

Dinsdag werd de activist Jacques Navarra doodgeschoten, donderdag was het de beurt aan Pierre Martelli. Zij zijn de twee laatsten in een reeks moorden waarbij steevast vermoedelijke leden van Armata Corsa werden uitgeschakeld. Armata Corsa is een clandestiene gewapende groep die, net als alle nationalistische groeperingen op het Île de Beauté, de onafhankelijkheid van Corsica opeist. De dood van zijn leden maakt misschien wel een eind aan de vrees dat Armata tot een soort Corsicaanse Eta zou uitgroeien.

Officieel weet niemand wie achter de moorden steekt en wie de moordenaars manipuleert, maar in het Corsicaanse nationalistische milieu zijn broedertwisten schering en inslag. Met name de Franse staat wist uit die chaos jarenlang voordeel te halen. Maar sinds de al te ijverige prefect ('gouverneur') van Corsica, Bernard Bonnet, Franse gendarmes inzette om een 'nationalistische' en illegale bistro in brand te steken en dat opzet aan het licht kwam, hebben de Franse autoriteiten er alle belang bij een laag profiel te houden.

Martelli werd vermoord voor het postkantoor van l'Île Rousse, een stadje in het noorden van Corsica. Terwijl hij in zijn Mercedes zat, werd hij met kogels doorzeefd. Volgens het onderzoek zou Martelli, die zelf steevast gewapend was, nog geprobeerd hebben te reageren - vergeefs evenwel. Zijn moordenaars, drie mannen met jachtgeweren, kozen het hazenpad.

Martelli was een bondgenoot van twee eerder omgebrachte nationalistische kopstukken: Jean-Michel Rossi, die in augustus vorig jaar nota bene op het terras van Martelli's bar La Piscini vermoord werd, en François Santoni, die precies een jaar later bij het verlaten van een huwelijksfeest met kogels werd doorboord.

Zowel Rossi als Santoni waren grote tegenstanders van de gesprekken die een andere nationalistische groepering, het Corsicaanse Nationaal Bevrijdingsfront of FLNC, met Matignon had aangeknoopt - naar de ambtswoning van de Franse premier Lionel Jospin - en die tot een speciaal statuut voor Corsica hadden moeten leiden. Rossi en Santoni beschuldigden het FNLC ervan zich niet alleen met politiek bezig te houden maar ook met maffiapraktijken. In die zin was de betrokkenheid van de groep bij de gesprekken van Matignon hun een doorn in het oog. Nu, in de aanloop naar de spannende politieke periode die Frankrijk tegemoet gaat, met aankomende parlements- en presidentsverkiezingen, lijken de gesprekken sowieso verstomd.

Voor Rossi en Santoni betekende Armata Corsa de hervatting van de gewapende strijd die ze halfweg de jaren negentig hadden laten vallen en die tussen 1993 en 1996 een twintigtal dodelijke slachtoffers maakte, vooral nationalisten.

Behalve de twee Armata-kopstukken werd ook een zakenvennoot van de pas vermoorde Martelli, Dominique Giuntini, omgebracht. Ook die moord vond in La Piscine plaats, opnieuw door gemaskerde mannen. Vorige dinsdag, twee dagen voor Martelli, werd dan Jacques Navarra omgebracht, een 37-jarige nationalistische activist die acht kogels in het lijf kreeg.

(LD)

Nationalistische broedertwisten blijven Frans eiland beroeren

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234