Zondag 19/01/2020

Aluminium dieren op Antwerpse Meir

Linda Cloots van Meir vzw:

roepen op tot verdraagzaamheid

ANTWERPEN l Op de Meir in Antwerpen zijn honderden vlinders neergestreken. Daar bleef het niet bij. Een nijlpaard heeft zich in de fontein genesteld. Vlak bij de gebeeldhouwde hand kruipt een mol van wel 3 meter uit de grond. En op het standbeeld van schilder Antoon Van Dijck zit een reusachtige spin.

Door Marc Schoetens

Nog tot 1 oktober wordt 's lands drukste winkelas tussen de Teniersplaats en de Meirbrug bevolkt door grote metalen dieren. Het gaat om een tentoonstelling waarmee opgeroepen wordt tot verdraagzaamheid.

"Onze winkeliersvereniging en kunstenaar Jorta hebben elkaar gevonden na de aangrijpende gebeurtenissen van de voorbije maanden in de stad", zegt woordvoerster Linda Cloots van Meir vzw. "We maken van de hele straat een tentoonstellingsruimte met allerlei dieren in aluminiumdraad, waarmee we een boodschap van verdraagzaamheid willen brengen. Een vleermuis in een boom of een slang in het water, en dan nog wel tussen de winkelende massa op de Meir, dat is schrikken. Meestal is die angst gewoon het gevolg van onbegrip, want wat je niet kent dat maakt je bang. De dieren op de Meir komen ons vertellen dat die vrees overbodig is. Een vleermuis vliegt immers niet in je haar en een slang valt pas aan als je de steen opheft waaronder ze ligt. De dieren leren ons dat het een teken van beschaving is als onze belangstelling het haalt van onze instinctieve afkeer voor alles wat vreemd is."

De dieren uit aluminium die gisteravond geplaatst werden, zijn het werk van de uit Deerlijk afkomstige wire-art kunstenaar Jorta, die nu in Antwerpen woont. "Ik heb mijn eerste gevlochten vlinders gemaakt naar aanleiding van de stille optocht in mei", zegt Jorta. "Het zijn positieve symbolen voor verdraagzaamheid en tegen zinloos geweld. Ik had ze neergelegd bij de bloemenhulde voor de Antwerpse slachtoffers Luna, Oulemata en Guido Demoor. Het levensgrote nijlpaard, de spin van meer dan 2 meter en de andere dieren ben ik nadien beginnen te maken met de bedoeling ze ooit te exposeren op een grote tentoonstelling. De Meir lijkt mij een geschikte plek om dat nu al te doen."

Op zondag 1 oktober wordt de tentoonstelling afgebroken. Op woensdag 4 oktober, Werelddierendag, worden de vlinders van de Meir uitgedeeld op de luchthaven van Zaventem aan kinderen die vertrekken. Cloots: "Zo willen we symbolisch de zin voor verdraagzaamheid en geweldloosheid jegens alle levende wezens in de wereld uitdragen."

De kunstwerken vertellen ons dat de vrees voor het onbekende overbodig is

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234