Zondag 01/11/2020

Altijd werk met een goed cv? Dit vindt u

Bart De Wever.Beeld BELGA

"Wie in dit land een deftig cv heeft, kán niet anders dan werk vinden", zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in een interview dat morgen in Het Laatste Nieuws wordt gepubliceerd. U kroop massaal in uw pen na onze oproep voor uw verhaal. Uit de reacties blijkt dat veel jongeren met een of meerdere masterdiploma's niet aan werk geraken, maar ook ervaren werkzoekenden met een uitgebreid cv moeten soms jarenlang zoeken. Al klinken er ook tegenstemmen in het debat. Een selectie uit de vele reacties.

Cindy Paelinckx

"Waar haalt burgemeester De Wever het idee dat voor zij die jong zijn een goed CV in combinatie met de wil om te werken voldoende garantie is om een job te vinden? Hij stelt mijn capaciteiten, will-power en doorzettingsvermogen - en die van vele anderen - publiekelijk in vraag. De wijzende vinger van Bart De Wever is een klap in mijn - ons - gezicht en wend ik via deze weg graag af."

"Zelf ben ik jong, enorm gedreven en ik begon een jaar geleden vol vertrouwen en ambitie aan mijn zoektocht naar een baan. Ondertussen ben ik talloze keren afgewezen, op mijn gezicht gegaan. Afwijzingen met troostende woorden, blijven afwijzingen. 'Je hebt echt een sterk cv, maar we zijn gegaan voor iemand die nóg beter aansluit bij het gezochte profiel.'"

"Ik heb ervaring als sales promotor en als werver op de straat voor NGO's. Ik durf dan ook met overtuiging zeggen dat ik geen doetje ben op het vlak van verkoop. Herhaaldelijke afwijzingen roepen vragen op en werken demotiverend. Ik overweeg geregeld om weer vrijwillig aan de slag te gaan, nog een extra stage bij te lopen. Maar hoe lang moeten jonge enthousiaste starters onbetaald werk verzetten vooraleer we een prioriteit mogen maken van een volwaardig inkomen in ruil voor engagement? Er borrelt in Vlaanderen heel wat jong bloed dat er volledig voor wil gaan. Maar het ontbreekt de personen en instanties die momenteel het heft in handen hebben aan moed. Moed om dit jonge bloed te vertrouwen. Een goed cv lost zoiets niet op."

Bert Bibber

"Als internationaal expat verdiende ik 12.000 à 15.000 euro per maand bruto. Toen verloor ik mijn werk, net voor de economische crisis.
Kort daarop volgde de Arabische Lente, met als gevolg dat duizenden collega's op de markt kwamen. Gevolg: geen nieuwe jobs meer, bestaande jobs aan een derde van het vorige salaris."

"En ik? Als werkloze kon ik alleen maar afwachten tot de verschillende opeenvolgende crisissen over waren. Maar ondertussen tikt de klok al acht jaar. Wie gaat mij nu nog aanwerven? En op welk niveau?"

"Ik ben bereid om niet één, maar twee stappen terug te zetten, het salaris maakt me niet uit, maar ondanks wereldwijde sollicitaties wil niemand me aannemen."

Anoniem

"Ik zoek al 18 maanden naar een job. Ik ben eerst 8 jaar bediende geweest en heb dan 15 jaar als zelfstandige gewerkt. Opnieuw een job vinden, bleek toch niet zo eenvoudig als ik eerst gedacht had. Nochtans zit ik in een goede sector: ICT. Jobs genoeg, maar jammer genoeg is specialisatie belangrijk. Als 45-jarige sta ik naast de schoolverlaters zonder ervaring, maar ik ben wel 25 jaar ouder. Na een sollicitatie of tien heb ik het opgegeven om als bediende aan de slag te gaan. Ik probeer nu opnieuw als zelfstandige de eindjes aan elkaar te knopen. Over mijn uitkering moet Bart De Wever zich geen zorgen maken. Die krijg ik niet."

Dirk Dieleman

"Ik vind het ronduit beledigend dat Bart De Wever doodleuk komt zeggen: 'Met een diploma vindt iedereen werk'. Ik heb er negen. Toch ben ik bijna twee jaar werkloos, na twaalf jaar gewerkt te hebben. Daarvoor was ik tien jaar werkloos, hoewel ik wekelijks ging solliciteren. Nu solliciteer ik opnieuw iedere week. Ondanks mijn diploma's en de opleidingen die ik gevolgd heb, krijg ik in 99,99 procent van de gevallen geen antwoord. Als ik dan toch eens de kans krijg voor een persoonlijk gesprek, blijkt het een probleem dat ik twee hoorapparaten draag en sta ik snel weer op straat."

Morad Mezghad

"Ik ben al een aantal jaar actief op zoek naar werk, maar helaas nog zonder enig resultaat. Omdat ik maar geen baan kon vinden, ben ik een voltijdse studie gaan volgen in de hoop dat er verandering in zal komen. Tot nu toe is het uitzicht nog treurig. Ik vind de uitspraken van dhr. Bart de Wever dan ook moeilijk te geloven."

Anoniem

"Uit schaamte bezorg ik u deze gegevens anoniem. Daarop rekent de rechterzijde uiteraard bij het constant vernederen van werklozen: dat die werklozen toch te beschaamd zullen zijn om te reageren, of om zich met naam en toenaam te verdedigen..."

"Mijn eigen verhaal is uitermate cynisch. Drie universitaire diploma's, waaronder een doctoraat, en ik solliciteer me te pletter. Het is altijd iets: te weinig ervaring, te veel eenzijdige ervaring, te jong, te oud, te dik, te dun. Ik heb tot nu toe gewerkt als onderzoeker en lesgever. Je moet flexibel zijn, zegt men, dus ik zoek ook in totaal andere sectoren. Als ik dat doe, luidt het dat mijn profiel onvoldoende gepast is. Als ik wel naar werk zoek dat aansluit bij mijn cv, zoek ik zogezegd niet breed genoeg. Ondertussen ben ik de 40 gepasseerd en hoewel ik nog niet de helft van het aantal benodigde jaren gewerkt heb, vinden sommigen me al te oud. Heb je al ooit zoiets absurd gehoord?"

Adem Akbulut

"Ik heb in dit land gestudeerd maar kan hier blijkbaar geen werk vinden. Ik ben al vier jaar werkloos en hard op zoek naar werk."

Tussen de vele reacties waren er ook enkele die De Wever steunen:

Koen De Witte

"Ik begrijp zeer goed de uitspraak van BDW. Als zaakvoerders hebben wij de grootste moeite om (gekwalificeerd) personeel te vinden. En dit al jaren. Ze reageren niet op online vacatures. En de eisenlijstjes omtrent mobiliteit, werkuren, extra's etcetera worden alsmaar langer."

"Ik ken heel wat mensen die zonder werk vielen en zonder enige schroom zeiden dat ze het een tijdje rustig zouden houden. Eerst gebruiken ze de opzegpremie en daarna een tijdje werkloosheidsteun. De vraag die zelden gesteld wordt, is of dat moreel verdedigbaar is. Want vaak wordt er quasi niets aan levenskwaliteit ingeboet."

Christel Coppens

"Ontslag gekregen op 01.09.2013, 3 weken verlof genomen, beginnen solliciteren, contract getekend op 25.10.2013, gestart op 01.12.2013. Studies licenciaat TEW, nooit gestempeld, tweetalig key account manager. Een dosis geluk, gericht solliciteren, flexibel opstellen, een dagelijkse verplaatsing van 1 uur 15 minuten enkel.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234