Donderdag 08/12/2022

Alternatieve geneeskunde wordt aan banden gelegd

Brussell Alternatieve geneeswijzen zoals homeopathie worden aan banden gelegd. Als gevolg van een rechtzaak van de osteopaten versus de Belgische staat, wordt deze zomer nog een ‘kamer’ opgericht die de spelregels moet vastleggen. Zo kunnen charlatans geweerd worden.

De alternatieve geneeswijzen homeopathie, osteopathie, chiropractie en acupunctuur worden aan banden gelegd. Nog voor de zomer zullen er zogenaamde ‘kamers’ worden opgericht die vastleggen wie het beroep mag uitoefenen en aan welke criteria de opleidingen moeten voldoen. Dat is het gevolg van een rechtszaak tussen de osteopaten en de Belgische staat.Toenmalig minister van Volksgezond-heid Marcel Colla legde in 1999 al vast dat er voor elk van de vier alternatieve geneeswijzen een kamer moest worden opgericht die voorwaarden opstelt voor de uitoefening van de praktijk. De kaderwet werd in elf jaar tijd echter nooit ingevuld.De rechtbank van eerste aanleg in Brussel besloot op 22 januari dat de kamers op straffe van een dwangsom binnen de drie maanden moeten worden opgericht. In de commissies zal de sector in overleg met de academische wereld beslissen wie het beroep mag uitoefenen en welke handelingen er al dan niet worden toegestaan. “We zullen de beroepsverenigingen zo snel mogelijk contacteren om de commissies te bevolken”, bevestigt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid.Vandaag zijn de alternatieve geneeswijzen niet erkend, wat betekent dat iedereen zich osteopaat of homeopaat mag noemen. Bovendien bestaat er geen enkel criterium dat zicht geeft op de kwaliteit van de behandelingen. Patiënten kunnen dus niet weten bij wie ze een adequate behandeling krijgen, en de raadplegingen worden niet of nauwelijks terugbetaald. De osteopaten tonen zich alvast enthousiast. “Tot nog toe kan iedereen zich voor osteopaat uitgeven, met als gevolg dat onder meer heel wat kinesisten onterecht die titel voeren”, zegt Luc Peeters van de International Academy of Osteopathy (IAO). De IAO is de enige onderwijsinstelling in België die de opleiding tot osteopaat aanbiedt. “We hebben al vaak overlegd met hogescholen en universiteiten, maar vooralsnog willen zij de opleiding niet in hun curriculum opnemen”, aldus Peeters. “Met deze erkenning komt daar misschien verandering in.”In 2008 verklaarde minister van Volksgezondheid Laurette Onkelinx nog dat de erkenningscommissies niet konden worden verwezenlijkt omdat het onmogelijk zou zijn “alle zogezegde genezers op te sporen”.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234