Maandag 24/01/2022

Alternatief doktersattest voor gymles

Leerlingen die op school regelmatig doktersbriefjes inleveren omdat ze de gymles willen ontlopen, gaan moeilijke tijden tegemoet. De Wetenschappelijke Vereniging van Vlaamse Huisartsen (WVVH) en de Vlaamse Wetenschappelijke Vereniging voor Jeugd-gezondheidszorg (VWVJ) hebben nu attesten uitgewerkt waarop artsen voortaan kunnen specificeren wélk lichaamsdeel leerlingen parten speelt. Geblesseerde scholieren krijgen dan geen plaatsje op het reservebankje, maar aangepaste turnoefeningen.

brussel.

eigen berichtgeving

Als het voorstel de goedkeuring krijgt van de Nationale Orde van Geneesheren, zou het nieuwe doktersattest binnenkort al beschikbaar zijn voor alle Vlaamse huisartsen. Tot nu toe worden doktersbriefjes voorzien van de standaardboodschap 'vrijgesteld van lessen lichamelijke opvoeding'. Voortaan kan de arts kiezen: vrijgesteld van loop-, hef-, til- of springoefeningen...

Greet Mertens, wetenschappelijk medewerker van VWVJ, weet dat een behoorlijk aantal leraars lichamelijke opvoeding wordt geconfronteerd met leerlingen die langdurig en om onduidelijke redenen afwezig zijn. "Schoolartsen hebben in het verleden al vaker gesuggereerd om bij langdurige afwezigheid contact op te nemen met de huisarts met de vraag of de leerling wel aangepaste gymlessen kan volgen. Ook de meeste leraren willen graag gerichter les geven met speciale aandacht voor fysiek zwakkere leerlingen."

"Specificaties op de briefjes zijn een goede zaak. Maar medische gegevens worden niet vermeld", zegt Jos Desmet, huisarts en voorzitter van de WVVH. Desmet erkent dat huisartsen soms gemakkelijk algemene vrijstellingen uitschrijven. "Terwijl dat niet altijd noodzakelijk is. Wie pijn aan zijn rug heeft, kan bijvoorbeeld wel loopoefeningen doen." Zelf laat hij zich niet onder druk zetten door ouders of leerlingen die een doktersbriefje 'eisen'. "In de praktijk gebeurt dat eigenlijk niet vaak. We moeten niet overdrijven."

Benjamine Hofman, coördinerend schoolarts van een$ tiental Brusselse scholen, ziet dat anders. "Vooral in het beroepsonderwijs komt het geregeld voor dat kinderen, al dan niet met de hulp van ouders, huisartsen onder druk zetten. Hofman geeft toe dat de meerderheid nog altijd een geldige reden heeft om de lessen te verzuimen. "Maar steeds meer vrijstellingen betreffen lange periodes, soms tot een jaar. Bij lange vrijstellingen nemen we nu al contact op met huisartsen. Die verschuilen zich wel eens achter hun beroepsgeheim. Ik heb de indruk dat vooral jonge artsen met een kleinere praktijk zich onder druk laten zetten."

De verklaringen die leerlingen geven voor hun afwezigheid bij de gymles zijn zeer uiteenlopend. "Er zijn er die buiten de school aan competitiesport doen. De turnlessen "sturen het trainingsprogramma in de war", klinkt het dan. Soms trainen ze na school zo hard dat ze overdag te moe zijn om aan de turnles deel te nemen. In andere gevallen is er sprake van overbescherming door ouders die bang zijn dat hun kind zich blesseert. Meisjes willen dan weer gemakkelijk last hebben van hun maandstonden tijdens de zwemlessen."

Hofman vindt het jammer dat ouders en leerlingen het belang van fysieke beweging onderschatten. "Die twee uurtjes per week zijn belangrijk. Nu al merken we dat jongeren veel te weinig bewegen. Aan de andere kant wordt turnen niet altijd doordacht in het uurrooster ingepast. Als leerlingen niet eens kunnen douchen voor de volgende les begint, is er ook iets fout." (NB)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234