Donderdag 26/11/2020

aanslag istanboel

"Alsof we een oudere broer begraven"

Veel volk op de uitvaart in Houthalen-Helchteren. "Kerim was écht een goeie gast. Hij had een hart van goud."Beeld Tim Dirven

Houthalen-Helchteren heeft afscheid genomen van Kerim Akyil. De Turkse én Belgische vlag waren over zijn kist gedrapeerd. De 23-jarige Limburger stierf bij de aanslag op een nachtclub in Istanbul. Zijn vader haalde hem terug om hem in België te begraven. Want, zo zei hij: "Wij zijn van hier."

Over de doden niets dan goeds. De jonge Ersilio Nobile weet dat als je sterft, er geen plaats is voor kritiek. "Mensen zeggen snel: 'Het was een goede jongen'. Met één beweging worden al je misstappen uitgewist. Maar Kerim was écht een goeie gast. Hij had een hart van goud. Hij was dan wel een jaar jonger dan ik, maar ik heb veel van hem geleerd." Terwijl hij het zegt, vullen Ersilio's ogen zich met tranen. "Het voelt alsof ik vandaag mijn oudere broer begraaf."

Met een vriend die is meegekomen om hem te ondersteunen, zoekt Ersilio zijn weg naar de Houthalense groene moskee, de Yesil Camii. Een duizendtal vrienden, familieleden en kennissen, overwegend jonge en oudere mannen, verzamelt er zich voor het middaggebed, dat gevolgd zal worden door een religieus afscheid dat buiten plaatsvindt.

Ingeburgerd in Snepstraat

Straks zal de kist met het lichaam van Kerim Akyil op een klein podium worden gezet en zal de imam de aanwezigen vragen om 'alles terug te geven' aan Kerim - al zijn schulden, al zijn fouten worden hem kwijtgescholden. De imam zal Arabische koranverzen debiteren. De mannen zullen in lange, rechte rijen staan, de verzen beantwoorden en met hun handen over hun gezicht wrijven. De vrouwen, die hebben plaatsgenomen in een aparte ruimte in de moskee, zullen zich afzijdig houden en alles van binnen blijven volgen.

De Houthalense burgemeester Alain Yzermans en zijn schepenen, de Limburgse gouverneur Herman Reynders en enkele Limburgse politici zullen bloemen neerleggen. Ali Akyil, Kerims vader, zal handen schudden en zich laten troosten, terwijl zijn broer, zus en moeder op de achtergrond blijven.

Kerim Akyil groeide net als Ersilio Nobile op in de wijk Houthalen-Oost. "Toen we kinderen waren, kwamen we vaak bij elkaar over de vloer", zegt Ersilio. "Kerim en ik zaten ook samen in het middelbaar." En zelfs later, toen Ersilio naar Genk verhuisde en Kerim met zijn vader een kebabtent opende in Maasmechelen, bleven de twee elkaar zien. "Dagelijks, bijna. Kerim was onmisbaar. Niet alleen voor mij, voor de hele wijk."

Kerim was een van de gezichten van Houthalen-Oost, bevestigt burgemeester Yzermans. "Hij was vaak in het jeugdhuis en ook bij de voetbalclub Park Houthalen kwam hij over de vloer." Yzermans' broer is goed bevriend met Kerims vader, die verschillende kebabzaken heeft uitgebaat in Limburg. "Een ondernemende, geliefde familie", weet Yzermans. "Ingeburgerd in de Snepstraat. Toen Kerims buren vernamen dat hij de terreuraanval in de nachtclub niet had overleefd, hebben ze meegeweend met zijn ouders."

Het is onder meer daarom, zegt Yzermans, dat hij de racistische uitlatingen die na Kerims dood opdoken op sociale media, niet begrijpt. "De haat die die mensen uiten, is in de eerste plaats tegen henzelf gericht. Ze is niet afkomstig van mensen die hier wonen - zoals u kunt zien is heel Houthalen-Helchteren hier verenigd. Kerim leefde tussen Vlamingen, was zélf een Vlaming."

'Wij zijn zo niet'

Ook tijdens de plechtigheid zal de nadruk worden gelegd op samenhorigheid en solidariteit. "Het is ons enige en beste antwoord aan de daders van deze terreuraanslag. Het verlies van Kerim, die zowel de Belgische als de Turkse nationaliteit had, heeft ons allen diep geraakt", zal iemand in het Nederlands herhalen, nadat de imam het in het Arabisch heeft gezegd. "Wij wensen dan ook veel sterkte aan de Belgische en de Turkse gemeenschap, maar vooral aan de familie. Ik hoop dat onze samenhorigheid en solidariteit alle daders van terreur duidelijk maken dat zij nooit zullen slagen in hun doel om verdeeldheid en angst te zaaien in onze maatschappij. Niet hier in België, niet in Turkije, noch elders in de wereld."

Ayse Çolak knikt instemmend. Ze heeft Kerim nooit gekend, maar de Houthalense wilde absoluut op zijn begrafenis aanwezig zijn. "Om te laten zien dat wij ook maar gewone mensen zijn. De vuiligheid die op sociale media is losgekomen na Kerims dood, heb ik nog maar zelden meegemaakt. Wij zijn niet racistisch, waarom zoveel Vlamingen dan wel?"

Vader Ali Akyil schudt handen en laat zich troosten.Beeld Tim Dirven

Een man die begrepen heeft dat Ayses woorden de krant gaan halen, tikt op haar schouder. Hij zegt iets in het Turks, op onze vraag vertaalt Ayse. "Hij zegt dat wij niet zo zijn. Dat wij onze kinderen niet opvoeden zoals de terroristen het willen doen geloven: vol haat en misprijzen voor het Westen. Kunt u dat zo opschrijven? Wij zijn zo niet."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234