Maandag 21/10/2019

Alsmaar meer problemen met niet-betaalde rekeningen

Incassobureaus doen dezer dagen gouden zaken. Ze worden steeds vaker ingezet om schuldenaars te verplichten tot betaling.

Brussel

Eigen berichtgeving

Freek Smets

Steeds meer Belgen hebben problemen om hun rekeningen te betalen, en dat heeft voor de bedrijven die schulden van wanbetalers moeten innen, positieve gevolgen. Uit cijfers van de Belgische Vereniging voor Incasso-ondernemingen, die Gazet Van Antwerpen kon inkijken, blijkt dat de incassobureaus vorig jaar in totaal 809 miljoen euro opgehaald hebben bij wanbetalers. Dat is 40 procent meer dan in 2001. Uit diezelfde cijfers blijkt ook dat bij particulieren 76 procent meer is opgehaald dan het jaar ervoor, terwijl de schuldenberg bij de bedrijven gekrompen is met 10 procent.

"Meestal gaat het om niet betaalde energierekeningen of om telefoonrekeningen", zegt Philippe Bottequin, van het incassobureau Intrum Justitia in Gent. "Nutsvoorzieningen en telecom zijn de belangrijkste pijnpunten. Maar daarnaast zijn er ook heel wat klachten van postorderbedrijven die te maken hebben met wanbetalers. En het kan dan om van alles gaan, van La Redoute tot de Pabo-erotiekgids. Qua leeftijd is er geen afgetekend verschil: schuldenaars bevinden zich in alle leeftijdscategorieën."

De incassobureaus voelen duidelijk dat steeds meer bedrijven het innen van schulden uitbesteden om kosten te besparen. "Incassobureaus krijgen steeds meer opdrachten omdat ze vaak veel sneller tot een inning kunnen overgaan dan de opdrachtgever zelf", aldus Bottequin. "Ze zijn volledig georganiseerd en gericht op het innen van schulden. Bedrijven moeten zelf niet investeren in tijdrovende procedures en advocaten. En daarnaast is er het kostenplaatje. De meeste Belgische incassobureaus werken volgens het systeem van no cure, no pay. Alleen als er resultaat geboekt wordt, moet er worden betaald. Wij starten zelf een procedure en sturen onze inspecteurs ter plaatse, zodat de opdrachtgever zelf niet moet investeren in een procedure die misschien toch niets oplevert. Wij kunnen ook beter inschatten of er een goede kans is op terugbetaling of niet. Zo nodig kan er worden onderhandeld over een terugbetaling. Dat heeft ook voordelen voor de schuldenaar. OCMW's die aan schuldbegeleiding doen, hebben vaak liever met een incassobureau te maken dan rechtstreeks met de deurwaarder."

Incassobureaus hadden door wanpraktijken nochtans geen goede reputatie, en bedenkelijke praktijken als stalking en intimidatie waren voor sommige bureaus zeer normaal. De consumentenvereniging Test-Aankoop publiceerde een aantal jaar geleden al een artikel over de sector, nadat er heel wat klachten binnengelopen waren over bureaus die niet steeds even eerlijk te werk gingen. Ivo Mechels van Test-Aankoop: "We hebben toen een aantal klachten op een rijtje gezet, en in sommige gevallen rekenden de incassobureaus extra kosten aan die niet van tevoren werden aangekondigd. Daardoor moest de schuldenaar vaak nog eens bijbetalen." Test-Aankoop besprak de problematiek in de schoot van de Raad voor Verbruik, waarop enkele politici het initiatief namen om de sector beter te reguleren.

Vorig jaar diende SP.A-kamerlid Magda De Meyer een wetsvoorstel in. Dat moet binnenkort een einde maken aan de wanpraktijken van de inningsbureaus. "De nieuwe wet voorziet in een aantal verbeteringen", legt De Meyer uit. "De bureaus zullen voortaan erkend moeten worden door het ministerie van Economische Zaken. Ze zullen zich ook niet langer mogen voordoen als een officiële instantie. Vroeger gebeurde het vaak dat ze zich bij een schuldenaar aandienden met een naam die verwees naar Justitie. Daarnaast zullen ze ook moeten zeggen in wiens opdracht ze werken, en mogen ze geen extra kosten aanrekenen."

Het wetsvoorstel van De Meyer werd unaniem goedgekeurd, maar het verscheen pas op het einde van januari in het staatsblad. Volgens het ministerie van Economische Zaken zal de wet pas in juli van dit jaar van kracht worden.

Nieuwe problematische schuldenaars bevinden zich in alle leeftijdscategorieën

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234