Vrijdag 22/10/2021

‘Als zij niet op kamp kunnen, komt het kamp naar hen’

Afgelopen week zat er leven in de brouwerij in de Aalsterse Rapenstraat. Voor de eerste keer organiseerde de CM er een gratis kamp ter plaatse, voor kansarme kinderen die de weg naar de traditionele CM-kampen moeilijk vinden. ‘Deze kinderen zijn zó dankbaar’, zegt vakantieverantwoordelijke Kristel blij.

Zo’n dertig brokjes energie trekken joelend door de straten van Aalst. “Mooi per twee lopen!”, roept leidster Silke. “Anders staat het morgen in de krant dat jullie stout zijn!” Ze zijn op weg naar de Rapenstraat, hun vakantiestraat. Het regent niet, dus kunnen ze hun schuiloord - de parochiezaal - verlaten en weer buiten gaan spelen.Ze verdringen elkaar om hun verhaal van de voorbije week te doen. “We hebben met bloemen gespeeld! Er zaten snoepjes in verstopt en die moesten we er met onze mond proberen uithalen”, zegt Kyara (6). “We zijn gisteren naar Planckendael geweest en we hebben een edelhert gezien!”, zegt Manon (8). “Het was echt een keitoffe week, jammer dat ze om is.” En dan Evgeni (12): “Ik kwam hier maandag aan en het was een beetje raar omdat ik niemand kende, maar dan hebben we kennismakingsspelletjes gespeeld” - waarop Manon hem onderbreekt om te vertellen welke dat precies waren - “Ik heb de hele week een plezant gevoel gehad. We hebben veel nieuwe spelletjes gespeeld die ik nog niet kende, zoals piratenverstoppertje” - Manon legt uit hoe dat gaat - “Het is echt een heel speciaal kamp. Ik ben ook al weggeweest met de Chiro, maar hier zijn de leiders minder streng.” Chanon (9) is een beetje verlegen maar geniet met volle teugen. “Ik wilde vroeger ook wel al eens op kamp, maar ik mocht niet van mijn mama. Ik weet niet waarom. Maar hier vindt ze het veiliger.”Iedereen is uitgelaten en blij. De eerste vakantiestraat van Kazou, de jeugddienst van CM Aalst, is een succes. Het is stagiaire Kristel Van den Eynde (21) die alles in elkaar gebokst heeft. “Ik merkte dat we almaar vakanties aan het voorbereiden waren voor jongeren, maar dat er niets gebeurde voor maatschappelijk kwetsbare kinderen”, vertelt ze. “Zij gaan niet zo vaak op reis of op uitstap. Ouders zijn vaak bang om hen op kamp te laten gaan omdat het geld kost en omdat ze niet precies weten wat het is. Ik stelde voor om daar iets aan te doen. Mijn mentor vertelde me over de vakantiestraten in Antwerpen. Op basis daarvan heb ik hier ook een vakantiestraat georganiseerd.”Het principe van een vakantiestraat is eenvoudig: als de kinderen niet op kamp kunnen, komt het kamp naar hen. De kinderen gaan elke avond naar huis, de leiding slaapt wel samen om het kamp goed te kunnen voorbereiden. In vergelijking met speelpleinwerking zijn de groepjes kleiner en hechter. Dat bevordert het kampgevoel. De eerste vakantiestraat van Aalst ligt in de Sint-Elisabethwijk, beter bekend als Rechteroever, de wijk met het hoogste percentage kansarmen.

Feest in de tent

Kristel heeft al wat ervaring met ‘gewone’ kampen en voelt dat de vakantiestraat anders is, en ook weer niet. “Je wordt wel eens geconfronteerd met de problemen die deze kinderen thuis hebben, al is dat deze week misschien maar één keer gebeurd”, zegt ze. “Soms merk je ook dat ze hier aankomen op teenslippers en zonder trui. Ouders weten niet goed wat dit kamp precies inhoudt, een goede communicatie is heel belangrijk. Maar uiteindelijk zijn dit ook gewoon maar kinderen die zoals al hun leeftijdgenootjes willen spelen. Ze zijn echt laaiend enthousiast. En alles is goed voor hen. Gisteren hadden we beloofd dat ze na de dierentuin nog naar de speeltuin mochten. Maar dan begon het te regenen en moesten we sneller naar huis. Niemand heeft geprotesteerd. Op een ander kamp zouden kinderen al sneller boos worden omdat je het hen tenslotte beloofd hebt, hier weten ze niet goed wat ze mogen verwachten en zijn ze blij met alles wat ze krijgen. Onze kinderen zijn zó dankbaar.”Mooie liedjes duren niet lang. Na een week zit het kamp erop. Vrijdag zijn de kinderen al de hele dag in de weer geweest om het slotfeest voor te bereiden. “We hebben fruitbrochetten gemaakt!”, weet Manon te vertellen. “En slingers en medailles voor onszelf.” Tegen drie uur druppelen er wat ouders binnen in de partytent in de Rapenstraat. Ze worden vergast op lekkers, en muziek en dans die hun kroost voor de gelegenheid heeft ingestudeerd. Een oud vrouwtje kijkt van achter het raam haar ogen uit naar het spektakel dat zich voor haar deur afspeelt.De mama van Kyara was heel blij toen ze een brief in de bus kreeg met de aankondiging van de vakantiestraat. “In dit deel van Aalst wordt er niet veel georganiseerd voor kinderen. Als ik Kyara naar de speelpleinwerking wilde brengen, moest ik met haar te voet de brug over, maar dat was te ver. Ik kon alleen met haar naar de speeltuin gaan”, zegt ze. “Ik ben enorm blij dat Kyara hier een week heeft kunnen spelen, onder een heel goede begeleiding.” Ook een vriendin van haar stuurde haar vier dochters erheen. “Een van mijn dochters wordt makkelijk agressief als er weinig regels zijn, maar hier wordt ze goed begeleid”, vertelt ze. “De laatste tijd was ze de speelpleinwerking zo beu dat ze niet meer wilde gaan, maar hier kwam ze elke dag met volle goesting naartoe!”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234