Woensdag 20/10/2021

Als zes jonge honden vechten om een been...

schilderkunst

laureaten prijs jonge belgische schilderkunst tonen werk in paleis voor schone kunsten

Ons land kent wel een kunstpaus maar geen kunstprijs, althans geen kunstprijs die kan tippen aan bijvoorbeeld de prestigieuze Turner Prize (waarvan de laureaten 2001 trouwens ook bekend zijn) in Groot-Brittannië. De Prijs Jonge Belgische Schilderkunst is de enige wedstrijd hier te lande die het nodige respect afdwingt en voor de winnende kunstenaars de broodnodige springplank klaarzet.

Brussel / Van onze medewerker

Luk Lambrecht

De jury, die wel degelijk internationaal gekleurd is, maakte al een hele tijd geleden de zes laureaten bekend. Vanaf volgende week dinsdag mag elk van hen een omstandige presentatie van zijn werk komen doen. De zes zijn stuk voor stuk zeer terecht genomineerd, en het wordt voor de jury dan ook een hele klus om het prijsbeest eruit te halen. Wat de taak van de juryleden misschien enigszins verzacht, is de gedachte dat er in feite drie prijzen te verdelen zijn: drie van de zes laureaten zullen uiteindelijk naar huis fietsen met minimum 300.000 frank op zak. Ruim voldoende om zich een nieuwe fiets aan te schaffen...

Toch wel opvallend bij de laatste edities van deze prijs is dat de schilderkunst minder en minder aan bod komt. Tussen haakjes: bij de Turner Prize-genomineerden dit jaar zit er zelfs geen schilder. Is dit een 'logisch' gevolg van te zijn opgevoed met pc-spelletjes en beelden van de massamedia? Schilderen blijkt in elk geval voor velen niet meer het juiste middel om gevoelens en situaties van deze tijd in beeld te brengen. Aan de andere kant blijft het even opvallend dat bij een 'problematische' tentoonstelling zoals Casino 2001 in het S.M.A.K. de meest beklijvende kunstwerken in de sfeer blijven hangen van de schilderkunst. Het 'spektakel'-thema is in Gent nochtans het gedroomde en expliciete alibi om af te rekenen met de 'stille' schilderkunst.

Bij de zes laureaten zit er één uitgesproken schilder: Koen van den Broek. Dichter en De Morgen-redacteur Bernard Dewulf mocht enige tijd terug Van den Broek paginabreed lauweren voor de schrale manier waarop hij zijn onderwerpen in de verf zet. Bij Koen van den Broek bemerk je geen versluiering van het motief; hij zondert details af uit veelal grootstedelijke landschapsmotieven en geeft ze een vervreemdende sfeer door een helder gebruik van kleur.

Van enige schilderkunstige suggestie is eveneens sprake in het werk van Hans Op de Beeck, die inmiddels tot ver in het buitenland bekendheid geniet met zijn 'environments', grote maquettes die lege plaatsen suggereren in een troosteloze, melancholische sfeer. Hans Op de Beeck weet meer en meer een mooie symbiose te vinden tussen zijn schaalmodellen en video's waarin het trage beeld zich perfect verhoudt tot zijn 'environments'.

Xavier Noiret-Thomé is een in ons land verblijvende Franse kunstenaar. Hij pleegt een abstracte schilderkunst waarin de gestuele handeling van groot belang blijft. Zijn werk was recentelijk nog te zien in Tour & Taxis, dat indrukwekkende koloniale pakhuis aan het Noord in Brussel.

Michael Van den Abeele is een kunstenaar die doorgaans sterk uit de hoek komt met krachtige beelden, video's, foto's en broze objecten waarin telkens een tikkeltje waanzin doorklinkt. Het Paleis voor Schone Kunsten spreekt in een begeleidende tekst terecht van een jong oeuvre dat via wisselende installaties van nieuw en bestaand werk betekenisverschuivingen doet ontstaan.

Loreta Visic is bekend om haar 'huisjes'; ze toonde ze de afgelopen zomer op verscheidene plaatsen. Het primaire huisje is bedekt met kleding en andere materialen zodat "het vertrouwde beeld een poëtische vorm wordt aangemeten". Vorige zomer schitterde Loreta Visic in Watou, waar ze in een hoekje een vertrapt zwart beertje liet zien...

Ten slotte is er Sven Augustijnen, een videast die fictie en werkelijkheid doet samenvallen in video's die de goegemeente soms doet twijfelen aan de 'goede bedoelingen'. Zo werd zijn film Pick-Pockets tijdens Brussel 2000 verwijderd uit het metrostation. In de film worden op een ontnuchterende manier de knepen van 'het vak' getoond en aangeleerd... Kunst en pickpocket, een beter doordenkertje is hier als slot niet meteen denkbaar...

Vernissage en uitreiking van de Prijs Jonge Belgische Schilderkunst op dinsdag 20 november om 18 uur. De tentoonstelling loopt tot 6 december (dagelijks van 10 tot 18 uur) in het Paleis voor Schone Kunsten, Koningsstraat 10 in Brussel. Info: 02/507.84.63.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234