Vrijdag 07/05/2021

AchtergrondCoronamaatregelen

Als zelfs politici toegeven dat ze hun eigen regels schenden, lijkt het hek van de dam

Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet houdt zich niet aan het de knuffelcontact-regel.  Beeld Belga image
Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet houdt zich niet aan het de knuffelcontact-regel.Beeld Belga image

In een interview bekende Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet dat hij zich niet aan de bubbelregel houdt. Andere partijen reageren verontwaardigd, ook Groen. Tegelijk is duidelijk dat de druk om te versoepelen hoog is, vlak voor het Overlegcomité en ondanks de cijfers.

In Franstalige media heeft Ecolo-voorzitter Jean-Marc Nollet toegegeven dat hij sinds enkele weken geen rekening meer houdt met de maatregel die bepaalt dat iemand maximaal één nauw contact kan hebben.

“Sinds enkele weken sta ik mezelf toe om twee mensen, een koppel, uit te nodigen”, zei hij. Ook na doorvragen bleef hij die houding verdedigen. Hij is bereid om daarvoor een boete te betalen.

Nollet riskeert niet meteen vervolging. Daarvoor is zijn verklaring te algemeen. Om een onderzoek te starten heeft het parket minstens een uur en een plaats nodig. Zo opende het parket van Vilvoorde een onderzoek omdat Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) de grens met Frankrijk overschreed voor een manifestatie, maar daar waren foto’s van op sociale media.

Het parket van Charleroi, waar Nollet woont, opende in het verleden een onderzoek naar een schepen die werd gefotografeerd in grote groep. “In het geval van Nollet is er te weinig om hem te vervolgen”, zegt een procureur-generaal. Bij de parketten klinkt er wel onvrede over dat politici regels bepalen die ze zelf niet meer naleven. Zeker aangezien er sinds maart al 184.565 verdachten werden doorverwezen naar het parket voor inbreuken op de coronawetgeving. De dossierlast is enorm.

Ook in de Wetstraat is de verbazing over Nollets uitspraken groot. “Als een partijvoorzitter publiekelijk verklaart dat hij de regels niet respecteert, hoe kunnen wij dan verwachten dat de burgers die regels wel respecteren?”, reageert PS-voorzitter Paul Magnette verontwaardigd. “Geen hypocrisie”, antwoordde Nollet.

Maar ook binnen zijn zusterpartij Groen is men niet mals. “Wij zijn een hechte familie, maar hier ben ik het niet mee eens. De coronamaatregelen zijn hard nodig”, zegt Groen-voorzitster Meyrem Almaci. “Mijn focus ligt en blijft liggen op het klein krijgen van de pandemie en het maximaal beschermen van mentaal welzijn van de bevolking. Er moet kritisch debat zijn over de maatregelen, maar als politici bepalen wij de regels en is het belangrijk dat wij ook het voorbeeld geven.”

In een recent interview met De Morgen vertelde Groen-vicepremier Petra De Sutter: “Ik heb mijn eigen ouders al sinds augustus niet meer gezien, behalve op straat of via Skype.” De Sutter wilde de regel rond één knuffelcontact niet schenden, Nollet dus wel. Zijn bekentenis ging gepaard met een pleidooi om de bubbel te vergroten.

Roep om versoepelingen

CdH-voorzitter Maxime Prévot is niet te spreken over Nollets burgerlijke ongehoorzaamheid, maar is wel voor zijn voorstel: “Ik vind al weken dat een gezin toch zeker een koppel zou mogen ontvangen in huis.” De Vlaamse groenen willen dan weer dat de buitenbubbel verdubbelt van 4 naar 8 personen, MR-voorzitter Bouchez wil dat er perspectief komt voor de horeca en dat de avondklok verdwijnt.

Ook alle Vlaamse jongerenpartijen dringen gezamenlijk aan op de afschaffing van de avondklok. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil de buitenactiviteiten voor kinderen en jongeren versoepelen. De Europese Commissie wil dan weer de grenzen heropenen.

Kortom, het hek is van de dam, amper twee dagen nadat premier Alexander De Croo (Open Vld) met biostatisticus Niel Hens (UHasselt) met enkele modellen waarschuwde dat de ziekenhuisopnames snel de hoogte in schieten bij te verregaande versoepelingen.

“Die pedagogische tussenkomst heeft dus niet gewerkt”, zegt professor politieke wetenschappen Carl Devos (Ugent). “In plaats van hun vicepremiers achter de schermen het debat te laten voeren, krijgen we een opbod van de partijvoorzitters.”

Devos denkt dat er ook iets anders speelt bij Nollet dan enkel de wil om de thuisbubbel te versoepelen. Terwijl MR-voorzitter Bouchez zich vooral profileerde op liberale versoepelingen, stelt Nollet zich op als de empathische voorzitter. “Hij toont zich kwetsbaar door te zeggen dat de maatregelen te streng zijn en doorbreekt daarmee de bubbel die boven de Wetstraat hangt.”

Wat verwachten van Overlegcomité?

Ook virologen zijn niet blij. Toen de kappers weer open mochten, waarschuwden ze er al voor dit een dijkbreuk zou betekenen. “Natuurlijk zal wel vaker iemand de regels niet volgen, maar zo’n uitspraak is niet ernstig tegenover iedereen die de regels wel strikt volgt”, zegt een van hen. Bovendien stijgen de ziekenhuisopnames en besmettingen verder, alleen het aantal overlijdens blijft dalen.

Die stijgende cijfers zorgen voor grote ongerustheid bij de wetenschappelijke adviesraad GEMS. In hun rapport aan de regering houden de experts de boot af voor versoepelingen. Ook grotere groepen in de buitenlucht zijn nog niet aan de orde. “De eerste versoepelingen moeten eerder op het sociale dan op het economische vlak gezocht worden. De nood aan meer contacten is zeer groot”, zegt een betrokkene wel. Maar pas vanaf eind maart zou daar ruimte voor zijn, zo schetst het advies.

Veel marge is er niet, klinkt het bij meerdere bronnen met kennis van het rapport. “Op korte termijn is er weinig mogelijk, punt. De modellen tonen dat we nog wat tijd nodig hebben.”

De GEMS heeft intussen wel een zogenaamd ‘contactbudget’ uitgewerkt. Mogelijke versoepelingen krijgen daarbij een score, op basis van het extra risico op besmetting. Dat moet het Overlegcomité helpen om versoepelingen in de toekomst tegen elkaar af te wegen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234