Donderdag 04/06/2020

'Als ze de galerie verkopen, vertrek ik uit Antwerpen'

Moet galerie De Zwarte Panter, die gehuisvest is in gebouwen van het Antwerpse OCMW, verkocht worden? Sinds minister Sauwens het noodlijdende OCMW onder druk zet om te besparen, circuleren die geruchten. 'De druk om het gebouw te verkopen is inderdaad groot geworden', geeft OCMW-voorzitster Monica De Coninck toe. Adriaan Raemdonck, de inmiddels legendarische galerist, is razend: 'Dat ze dat zelfs maar in overweging durven nemen, vind ik al hemeltergend. Hier zien we Antwerpen op z'n smalst.'

Antwerpen

Eigen berichtgeving

Jan de Zutter

Het steekt natuurlijk de ogen uit: het OCMW, dat de armsten moet bijstaan, beschikt over een gigantisch en luxueus congrescentrum met hotelfaciliteiten - Het Elzenveld - én over een prachtig historisch pand in het centrum van Antwerpen waar een kunstgalerie in gehuisvest is - De Zwarte Panter. "Sommigen vinden dat vreselijk elitair", zegt OCMW-voorzitster Monica De Coninck, "en willen dat het OCMW dat patrimonium verkoopt." De afgelopen weken was er al voorzichtig sprake van geweest, onder meer in deze krant, maar waarnemers gingen ervan uit dat het ballonnetjes waren die werden opgelaten of een manier om de druk te verhogen op het OCMW, zodat er drastisch gesaneerd zou worden. Maar vandaag lijkt het stilaan bittere ernst te worden. "Ja, de vraag wordt serieus gesteld en de druk neemt toe", zegt De Coninck, die niet wil verduidelijken wie De Zwarte Panter in het uitstalraam wil plaatsen maar wel dat "de druk uit alle hoeken komt."

Er zullen nog niet meteen grote borden aan de gevel van De Zwarte Panter in de commercieel bloeiende Hoogstraat bevestigd worden. De Coninck wil de beslissing zo lang mogelijk van zich afhouden. De Zwarte Panter zou wellicht zo'n 30 à 40 miljoen opbrengen. "Maar de verkoop van dit patrimonium helpt ons niet", zegt De Coninck. "Opbrengsten uit verkoop van onroerende goederen gaan gewoon in het pensioenfonds. En zelfs als dat niet zou gebeuren, kun je dergelijke gelden niet overhevelen naar je gewone begroting, waar we onze activiteiten mee financieren."

Adriaan Raemdonck, de bevlogen galeriehouder die zich al decennialang als een moederkloek bekommert over het artistieke milieu in Antwerpen, ging gisteren bijna door het lint. Hij begon de galerie in 1969, in het voormalige, toen leegstaande en vervallen Sint-Julianusgasthuis. "Ze noemden dat hier het kantje. Alles stond hier leeg en te verkrotten. Het gebouw was eigendom van de Commissie van Openbare Onderstand en die was content dat wij er in wilden gaan. Want dan werd het gebouw onderhouden. Wij hebben hier niet alleen bijgedragen aan de ontwikkeling van de wijk en daarmee aan stadsontwikkeling gedaan, wij hebben het gebouw onderhouden en steeds publiek open gesteld. En als dank voor die inspanningen zouden ze het spel verkopen." En dan kwaad. "Dat die klootzakken dat zelfs maar in overweging durven nemen, vind ik al hemeltergend. Toen de geruchten begonnen, dacht ik dat het een stadhuismop was. Ik kan het niet geloven dat politici zo onnozel kunnen zijn, zo respectloos. Wij bieden onderdak aan het Arkcomité dat jaarlijks de Arkprijs voor het Vrije Woord uitreikt, wij stellen de deuren open voor auteurs die hun boek willen voorstellen... Ik heb godverdomme gevochten voor dat stukje vrijheid in Antwerpen. Dat zijn geen lucratieve initiatieven, het zijn initiatieven waar mensen hun gedacht kunnen zeggen. Ik denk dat dat misschien het probleem is geworden in Antwerpen. Toen het Vlaams Blok hier opkwam, heeft het OCMW ons voorgesteld om het contract te herzien, zodat we wat meer zekerheid zouden hebben. Als zij aan de macht zouden komen, zouden ze er ons niet meteen uit kunnen wippen. Maar nu komt de wind van de andere kant. Ik begin echt te vrezen dat dit de rechtse reflex is in elke Antwerpse partij. En ik zweer het u, als ze De Zwarte Panter verkopen, dan vertrek ik uit Antwerpen, fier, met geheven hoofd. Dat ze hun rotzooi dan maar zelf opknappen."

De redenering: 'Het arme OCMW heeft een elitaire galerie, die slechts door een select clubje mensen bezocht wordt'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234