Dinsdag 11/05/2021

'Als ze Bin Laden niet uitleveren, gaan wij hem halen'

Het zal nog een poos duren alvorens de VS zullen bekomen zijn van de klap die hen gisteren is toegebracht. Maar hoe reageer je op een vijand die je niet eens kent? En zelfs al gaat het om de Saoedische terrorist Bin Laden, hoe vind je die dan?

Brussel

Eigen berichtgeving

Jan de Zutter

'Ik geloof niet dat dit land emotioneler gereageerd heeft op de aanval op Pearl Harbor dan op deze terroristische aanslag." Dat zegt David Oringderf, intelligence officer van het Amerikaanse leger, zeg maar lid van de militaire geheime dienst. Oringderf is recentelijk met pensioen gegaan, maar mocht de majoor nog in actieve dienst zijn, dan zou hij deel uitmaken van de manschappen die de daders van de aanslagen opsporen. Hij heeft dan ook nog heel wat vrienden op het Pentagon. "Ik heb ze zopas gebeld en de meesten zijn veilig. Het is hier een totale chaos van kust tot kust. Ik verwacht dan ook een collectieve woede-uitbarsting van dit land tegen wie ons dit geflikt heeft."

Ook Oringderf, die benadrukt als privé-persoon te spreken, heeft er geen idee van wie achter de aanslag zit, maar vermoedt dat de naar Afganistan gevluchte Saoedische terrorist Osama bin Laden mogelijk als dader kan worden aangewezen. "Ik ben ervan overtuigd dat de Verenigde Staten hard zullen reageren. Niet bruusk. Maar zodra er bevestiging is gekomen van de identiteit van de daders, zal de reactie bikkelhard zijn. En ik denk dat de VS het risico zullen willen nemen dat ze daarmee zelfs bondgenoten voor het hoofd stoten. Kijk, het is nu erop of eronder. Ofwel springen de bondgenoten mee met ons op de trein, ofwel niet. Maar dan moeten ze niet komen zeuren als ze zelf nog eens in de problemen zitten. Ik klink emotioneel, maar ik geloof dat het zo zal gaan. Nee, wellicht gaat het niet om een nucleaire vergelding. Dat zal niet nodig zijn."

"Als Bin Laden zich in Afganistan bevindt, dan stel je dat land voor een ultimatum. En als ze hem niet meteen uitleveren, dan moeten we hem daar afmaken, wat de Russen lang geleden hadden moeten doen. Als ze hem niet uitleveren, zullen wij hem gaan halen. Het terrorisme op Amerikaanse bodem brengen, is de grootste vergissing die Bin Laden had kunnen maken. Zolang hij aan de andere kant van de oceaan Amerikaanse ambassades raakt of andere terroristische shit uithaalt, kon het nog net. Maar dit is werkelijk niet meer in woorden te vatten. Iets van deze omvang moet enorm zijn voorbereid. Vier vliegtuigen kapen op dezelfde dag en het hele boeltje nog coördineren, is niet vanzelfsprekend. Ik geloof nooit dat de militaire geheime dienst ooit met dit scenario rekening heeft gehouden. Natuurlijk zijn we kwetsbaar en natuurlijk bestond de mogelijkheid altijd, maar dit soort actie is zo ondenkbaar dat niemand het voor mogelijk hield. Bovendien, hoe verdedig je jezelf tegen gekken die zelfmoord willen plegen door met een vliegtuig tegen een building te knallen? Dat kan gewoon niet."

Ook Amerika-specialist en oud VRT-journalist Miel Dekeyser onderstreept dat niemand zich tegen dit soort aanslagen kan beschermen. "Bush krijgt nu vierkant gelijk. Al 50 jaar waarschuwt de CIA de Amerikanen dat dit zou kunnen gebeuren, en wij hebben ons steeds van dat soort argumenten afgekeerd. Het is nu gebeurd. Dit is ook koren op de molen van het hele debat over het antirakettenafweersysteem, hoewel dat in wezen weinig met dit soort aanslagen te maken heeft."

Ook De Keyser vermoedt dat Bin Laden achter de aanslag zit, "maar waar moet je die zoeken? De Amerikanen proberen dat al tien jaar. Je kunt niet overal bommen gaan gooien. Ik weet echt niet hoe ze hierop zullen reageren. Ze zijn nu in hun kwetsbaarste punten getroffen. Amerika is in oorlog en ze weten niet met wie." Of het inderdaad volgens het internationaal recht om een oorlogsdaad gaat, is afhankelijk van de daders. Aan het persagentschap Belga verklaarde professor in internationaal recht Franklin Dehousse dat aanslagen die gebeuren in het kader van de relaties tussen staten inderdaad een oorlogsdaad kunnen zijn. Maar als het gaat om louter terrorisme zijn de binnenlandse rechtsregels van toepassing en mogen de VS in principe niet tussenkomen in het buitenland." Dehousse beklemtoonde echter dat de VS er zich echter vaak niet aan storen om in te grijpen buiten hun grondgebied.

Miel De Keyser: 'Amerika is in oorlog en ze weten niet met wie'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234