Vrijdag 03/12/2021

Als we vrouwen helpen, redden we de wereld

Melinda Gates, covoorzitter van The Bill & Melinda Gates Foundation

Nog niet eerder in de geschiedenis van de mensheid is de levenskwaliteit zo sterk, zo snel en voor zoveel mensen verbeterd. Dankzij de verworvenheden van de afgelopen 15 jaar zijn we nu nog maar een generatie verwijderd van een wereld zonder extreme armoede.

Dat klinkt wellicht overdreven, maar dat is het echt niet.

Deze week komt de wereld samen bij de Verenigde Naties in New York om overeenstemming te bereiken over een nieuwe reeks mondiale doelstellingen, doelstellingen voor duurzame ontwikkeling (Sustainable Development Goals, SDG's), die de strijd tegen de armoede in de wereld zullen vormgeven voor de komende 15 jaar. Bill en ik zijn van mening dat deze doelstellingen de sleutel zullen zijn voor een gezond en welvarend leven voor de allerarmsten in de wereld. Wij hebben deze opvatting niet alleen omdat we optimisten zijn; wij geloven erin omdat we kwantificeerbaar, onafhankelijk te verifiëren bewijs hebben dat het stellen van ambitieuze doelen werkt. Bewijs dat we vonden omdat de wereld dit al eerder heeft gedaan.

Deze mondiale doelstellingen volgen de millenniumdoelen (Millennium Development Goals, MDG's) op, historisch de succesvolste inspanningen ter bestrijding van armoede. Het is jammer dat zo weinig mensen hiervan kennis hebben, daarom wil ik hier graag drie punten illustreren die aantonen hoe ver we inmiddels zijn.

Armoede gehalveerd

Op de eerste plaats zijn sinds 1990 extreme armoede, kindersterfte en het dodental als gevolg van malaria gehalveerd. Moedersterfte is bijna gehalveerd en nieuwe hiv-infecties zijn met 40 procent gedaald. Sta daar eens even bij stil: dat zijn 1 miljard mensen die niet langer in extreme armoede leven, 6 miljoen kinderen die in 1990 hun eerste verjaardag niet zouden hebben gehaald en die nu opgroeien en naar school gaan, 6,2 miljoen mensen die anders aan malaria zouden zijn gestorven. Voor mij is dit een verbazingwekkende vooruitgang.

Op de tweede plaats is Afrika, in tegenstelling tot wat u wellicht heeft gehoord, een fenomenaal succesverhaal. Van de twintig landen die de grootste vooruitgang hebben geboekt met de MDG's, zijn er vijftien Afrikaans. Neem bijvoorbeeld Ethiopië, dat op weg is om alle acht millenniumdoelen te realiseren, inclusief halvering van armoede en verlaging van de kindersterfte met tweederde, terwijl dit land vóór het jaar 2000 enkele van de laagste cijfers vertoonde op het gebied van menselijke ontwikkeling.

En op de derde plaats, voor het geval u denkt dat er geen ruimte is voor verdere verbetering, is het tempo van de vooruitgang hoger dan ooit tevoren. De kindersterftecijfers in Afrika dalen nu vijf keer sneller dan in de jaren 90. De vooruitgang die Rwanda boekt bij de verlaging van kindersterfte, is de grootste in de moderne geschiedenis.

Uiteraard zijn er veel oorzaken voor deze vooruitgang - voortschrijdende technologie en groeiende economieën - maar zonder millenniumdoelen zou deze niet hebben plaatsgevonden. De heldere, in tijd gelimiteerde doelen om het leven van de allerarmsten in de wereld te verbeteren met als deadline 2015, inspireerde overheden, donoren, de particuliere sector, niet-gouvernementele organisaties en belangengroepen.

Hierdoor, mag ik hopen, weten we nu wat werkt en wat niet.

Zelfbeschikking

We weten bijvoorbeeld dat we meer moeten doen om vrouwen en meisjes te ondersteunen. Investeren in hun gezondheid is een van de verstandigste dingen die we kunnen doen. Vrouwen die gezond zijn, scholing hebben gehad en zelfbeschikking hebben over hun leven, kunnen profiteren van de economische kansen en voor hun gezin, de gemeenschap en het land duurzame voordelen verwezenlijken.

Kijk maar eens naar de volgende cijfers.

Doodsoorzaak nummer één voor meisjes tussen de 15 en 19 jaar is de bevalling. Investeren in gezinsplanning en gezondheid van moeders kan dus het leven redden van honderdduizenden jonge meisjes. Vrouwen besteden 90 procent van hun inkomen aan hun gezin, terwijl mannen 30 à 40 procent daaraan besteden. Vrouwen helpen de vaardigheden te verwerven die nodig zijn om in hun levensonderhoud te voorzien, helpt dus niet alleen henzelf maar evenzeer hun zoons, dochters en ook hun echtgenoten.

En voor elke 10 procent meer meisjes die naar school gaan, stijgt het bbp van een land met gemiddeld 3 procent. Een meisje naar school laten gaan helpt derhalve de ontwikkeling van het hele land.

Dit zijn de redenen waarom de Gates Foundation, samen met veel Europese overheden, ervoor zal zorgen dat de komende 15 jaar vrouwen en meisjes centraal zullen staan in de Sustainable Development Goals. Daarom moeten wij doorgaan met investeren op de lange termijn om de oorzaken van economische onderontwikkeling te bestrijden. Gezien wat we tot dusver hebben bereikt, zal het niet meevallen om te overdrijven wat mogelijk is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234