Woensdag 20/10/2021

ruimtelijke ordening

"Als we niets doen zal de ruimte tegen 2050 vanzelf op zijn door projecten als Uplace en Essers"

Bruno Tobback (sp.a) Beeld belga
Bruno Tobback (sp.a)Beeld belga

De plannen van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) om in 2050 een betonstop door te voeren, kregen heel wat bijval in het Vlaams Parlement. Maar verschillende partijen benadrukten ook dat ze niet mag wachten om in actie te schieten.

"Hoe meer ambitie u toont, hoe beter. We steunen u met veel overtuiging", opende Bruno Tobback (sp.a) zijn tussenkomst met een bloemetje voor Schauvliege. Maar de bloempot kwam er al snel achteraan toen hij eraan toevoegde dat de horizon van 2050 wel erg veraf is. "Als we niets doen, zal de ruimte tegen dan vanzelf op zijn door projecten als Uplace en Essers." Ook Ingrid Pira (Groen) wil dat er meer haast wordt gemaakt en pleitte daarom voor tussentijdse doelstellingen.

Meerderheid en oppositie waren het roerend eens over de vaststelling dat de open ruimte in Vlaanderen bijzonder schaars is, en dat die niet zomaar verder volgebouwd mag worden. "De vraag is hoe je dat in praktijk implementeert, en hoe je rekening houdt met de eigendomsrechten van mensen", wierp Open Vld-fractieleider Bart Somers op.

Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) Beeld belga
Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V)Beeld belga

Breder probleem

Ook die andere coalitiepartner van Schauvliege, N-VA, toonde zich voorstander van de principes die de minister in De Morgen uiteenzette. Maar ook de Vlaams-nationalisten vragen zich af hoe Schauvliege haar plannen concreet zal uitwerken. Axel Ronse verwees naar een opiniestuk dat verschillende professoren vandaag in De Tijd publiceerden. Daarin stelden zij dat Schauvliege zich er te gemakkelijk vanaf maakt, en dat het debat over de ruimtelijke ordening breder gekaderd moet worden, onder meer door de mobiliteitsproblemen en de klimaatdoelstellingen erbij te betrekken.

Schauvliege is zich wel degelijk bewust van die ruimere problematiek, reageerde ze. "Een van de belangrijkste conclusies van de klimaattop in maart was dat ruimtelijke ordening één van de sleutels voor het klimaatbeleid is." Bovendien "betekent die horizon van 2050 niet dat we pas in 2049 zullen starten", zei Schauvliege. Maar ze wil niet over één nacht ijs gaan. Er is immers een cultuuromslag nodig. "De bedoeling is om, eens het witboek er is, met een aantal concrete instrumenten aan de slag te gaan. Daar zullen we deze legislatuur al werk van maken", beloofde ze.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234