Donderdag 24/09/2020

Vleesfraude

"Als vlees slecht of rot was, moesten we het omdraaien"

Beeld BELGA IMAGE

Nadat Delhaize en Colruyt hun samenwerking met slachthuisgroep Verbist hebben stopgezet, heeft een ex-medewerkster nu ook getuigd over de vleesfraude. "Als we vlees hadden dat er niet meer goed uitzag, met slechte stukken of zelfs rot vlees, moesten we de stukken omdraaien.” De bal ging aan het rollen toen er ernstige inbreuken werden vastgesteld in een Delhaize-vestiging in Bastenaken. 

De wanpraktijken situeren zich vooral bij de uitsnijderij en de koelinstallatie van het vleesbedrijf. Zo kwamen er stukken karkassen die niet bestemd waren voor menselijke consumptie in gehakt terecht, en werd de invriesdatum van bevroren vlees vervalst. Federaal minister van Landbouw Denis Ducarme en het Federaal Voedselagentschap (FAVV) beslisten op basis van de overtredingen om de erkenning in te trekken.

Een van de ex-medewerksters van Veviba, een onderdeel van de groep Verbist, bevestigde intussen anoniem aan nieuwswebsite RTL Info dat ze moest sjoemelen met de houdbaarheidsdata van het vlees. “Als we vlees hadden dat er niet meer goed uitzag, met slechte stukken of zelfs rot vlees, moesten we de stukken omdraaien”, getuigt ze. “Of ze zeiden ons dat we meer kruiden moesten toevoegen, zodat ze het niet zouden zien.”

Nog volgens de ex-medewerkster deden verschillende van haar collega's hun beklag over de lamentabele toestand van het vlees, maar daar gaf het bedrijf geen gehoor aan.

Belgische producten

Delhaize zet de samenwerking met Veviba in Bastogne, Adriaens in Zottegem en Lanciers in Rochefort stop. Met het slachthuis in Izegem van dezelfde groep werkte Delhaize sinds vorig jaar al niet meer samen, nadat daar wantoestanden aan het licht waren gekomen. De retailer gaat ook juridische stappen ondernemen tegen de slachthuisgroep. "Dat is momenteel niet onze prioriteit, maar we gaan inderdaad juridische stappen nemen", aldus een woordvoerder. Wat dat zal worden, is nog niet duidelijk.

"De vastgestelde wanpraktijken zijn absoluut onaanvaardbaar voor Delhaize en hebben het vertrouwen in alle ondernemingen van Veviba op een onherstelbare manier geschonden. Delhaize maakt geen enkel compromis inzake voedselveiligheid en duldt dan ook geen enkele inbreuk hierop."

De producten die Delhaize preventief al uit de rekken heeft gehaald, zullen niet meer verkocht worden. Het bedrijf is afspraken aan het maken met alternatieve leveranciers om de aanvoer van rundvlees in de winkels zo goed als mogelijk te verzekeren. Delhaize zegt te zullen blijven kiezen voor Belgische producten.

Grote impact

Colruyt wil juridische stappen nemen omwille van de reputatieschade die is toegebracht. "Colruyt Group heeft beslist om de samenwerking met de voltallige groep Verbist op te schorten omwille van ethische redenen. Dit houdt in dat we geen nieuwe bestellingen meer plaatsen bij de verschillende slachthuizen van groep Verbist", klinkt het in het persbericht.

Colruyt zegt te beseffen dat deze beslissing een grote impact heeft. "We gaan er ons maximaal op organiseren om ervoor te zorgen dat onze klanten steeds een voldoende ruim assortiment rundvlees kunnen terugvinden in onze winkels. We zijn ons ook bewust van de impact op de veetelers en bekijken hoe we samen met andere stakeholders naar oplossingen kunnen zoeken. Gebeurtenissen zoals deze schaden onze reputatie, en die van de hele keten. We overwegen daarom verdere juridische stappen te nemen."

Het slachthuisbedrijf Veviba in Bastogne.Beeld BELGA

Carrefour en slachthuis in Zottegem

Carrefour schort de samenwerking met slachthuis Adriaens in Zottegem tijdelijk op. "Omdat er een onderzoek loopt", zegt woordvoerder Baptiste van Outryve. Carrefour is niet betrokken bij het vleesschandaal bij het vleesverwerkende bedrijf Veviba in Bastenaken, omdat Carrefour van dat bedrijf geen vlees afneemt." De warenhuisgroep benadrukt dat "de kwaliteit van haar vlees steeds is gegarandeerd, doordat Carrefour haar dieren steeds zelf aanleverde en vlees niet door de groep Verbist liet verwerken".

Slachthuis Adriaens werd ook meermaals per week onaangekondigd gecontroleerd door een extern aangestelde controle-instantie, voegt van Outryve daar nog aan toe. "Rekening houdende met het onderzoek dat momenteel bij de groep Verbist loopt en om geen twijfel over de onberispelijke kwaliteit bij haar klanten te creëren, schort Carrefour de samenwerking met het slachthuis in Zottegem tot nader order op".

Volksgezondheid

Er zijn voorlopig geen indicaties dat de vleesfraude in Bastenaken een gevaar vormt voor de volksgezondheid. Dat hebben minister van Volksgezondheid Maggie De Block en minister voor Landbouw Denis Ducarme gezegd na de ministerraad.

Uit de permanente monitoring van het Wetenschappelijk Instituut voor de Volksgezondheid (WIV) blijkt dat er onder de bevolking geen significante stijging is van het aantal besmettingen dat gelieerd is aan voedsel.

Het FAVV analyseert nog wel of het vlees dat bij Veviba in beslag is genomen, besmet is. Maandag geven de ministers De Block en Ducarme meer uitleg in de Kamercommissie Volksgezondheid. 

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234