Dinsdag 19/01/2021

Standpunt

Als Vlaanderen weer wereldtop wil worden, moeten het secundair onderwijs én de lerarenopleidingen beter

Remy Amkreutz.Beeld KOS

Remy Amkreutz is journalist voor De Morgen.

Een nieuw alarmsignaal. Zo kan het rapport van de Vlaamse hogescholenraad over de jongeren die willen beginnen aan een lerarenopleiding op de hogescholen worden omschreven. In het algemeen zijn de resultaten voor de instaptoets al niet om over naar huis te schrijven. Wie uit het bso afkomstig is, komt het vaakst onbeslagen op het ijs. Zowel voor Nederlands, Frans als wiskunde heeft meer dan 70 procent extra hulp nodig. Ook lijken zij zichzelf te overschatten.

Vergeet niet dat deze leerlingen de eindtermen hebben gehaald. Zij hebben hun diploma in handen. Natuurlijk is dat diploma geen garantie op succes in het hoger onderwijs. Dat spreekt voor zich. Maar het zou wel een garantie voor een bepaald niveau moeten zijn. 

Vandaag gaapt er een te grote kloof tussen wat de hogescholen verwachten en wat de middelbare school aflevert.
 Het zet de open toegang tot onze hogescholen en universiteiten onder druk. Wie leerkracht wil worden, moet deelnemen aan de instaptoets. Verdere verplichtingen zijn er niet. Die houding wordt onhoudbaar.

Ons onderwijs presteert internationaal gezien nog altijd sterk. Wel is er een duidelijke daling zichtbaar. Het niveau in de klas gaat hand in hand met de kwaliteit van de leerkrachten. Niet alleen de instroom, ook de uitstroom baart zorgen. Achter de schermen maken hogeschooldirecteurs en lerarenopleiders duidelijk dat juist de beste studenten uit de lerarenopleiding niet gaan lesgeven.
Heeft het zin om nu de middelbare scholen met de vinger te wijzen? Neen. Bij een zwartepietenspel is niemand, zeker niet de studenten, gebaat. Als Vlaanderen weer wereldtop wil worden, moet de lat omhoog in het secundair onderwijs én in de lerarenopleidingen.

Lees ook: Kandidaat-leraren blijven vaak onder de lat

Dogma's

Dogma's of taboes zijn te vermijden. Studenten moeten tijd krijgen om te twijfelen en te falen, maar zij moeten ook een realistisch beeld hebben van hun toekomst. Als veel jongeren uit het bso nauwelijks over de drempel van de instaptoets geraken, kan dat niet zonder gevolgen blijven. Verschillende studenten zijn vandaag al bij voorbaat kansloos.

De hogescholen hopen op extra geld voor verplicht remediëren, zodat alle studenten de nodige hulp op maat krijgen. Misschien moet het daar niet bij blijven. Nederland zou als voorbeeld kunnen dienen. Studenten krijgen er een toelatingsexamen voor de lerarenopleiding op hun bord. Aanvankelijk leek dit weinig of zelfs negatieve effecten te hebben. Nu zijn er voorzichtige signalen dat het niveau juist lijkt te stijgen. Als dat werkelijk zo is, komt Vlaanderen voor een duidelijke keuze te staan. Een bindende toets zou ervoor kunnen zorgen dat alleen de betere studenten voor de klas komen te staan. 

Het zou, naast een pact dat het lerarenberoep aantrekkelijker moet maken, een eerste voorzichtige stap terug naar de wereldtop kunnen zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234