Zaterdag 28/11/2020

'Als Vankrunkelsven wat harder loopt, staat hij er voor'

België blijft zwijgen over kernbommen in Kleine Brogel, ondanks Amerikaanse 'toegeving'

De Verenigde Staten hebben vanaf 1950 meer dan 7000 kernwapens opgesteld in 27 verschillende landen. In België bevindt zich sinds 1963 een aantal B61-kernbommen. Dat schrijft een toonaangevend Amerikaans wetenschappelijk tijdschrift dat zich baseert op een officieel rapport dat het Pentagon zeer onlangs vrijgaf. Vreemd genoeg blijft de Belgische regering weigeren ook maar enig commentaar te geven over de zaak. Vreemd genoeg hebben de groenen de zaak nog nooit officieel ter sprake gebracht in de ministerraad.

Brussel / Kleine Brogel

Eigen berichtgeving

Karl van den Broeck

De atoombommen die zich op de luchtmachtbasis van Kleine Brogel zouden bevinden waren stilaan op weg uit te groeien tot het monster van Loch Ness van de Belgische politiek. Dat ze er liggen wordt door zowat elke bevoegde militair of politicus off the record toegegeven, maar officieel luidt het dat er over die bommen geen enkele mededeling wordt gedaan: geen bevestiging en geen ontkenning.

Daar zou wel eens snel verandering in kunnen komen, nu het Amerikaanse ministerie van Landsverdediging een rapport heeft geopenbaard dat een licht werpt op de ontplooiing van Amerikaanse kernwapens in heel de wereld. History of the Custody and Deployment of Nuclear Weapons; July 1945 through September 1977 is de titel van het document dat als basis dient voor een ophefmakend artikel in het recentste nummer vanThe Bulletin of the Atomic Scientists. Het rapport bevat een lijst van 27 landen waar ooit Amerikaanse kernwapens werden gestationeerd. Ook wordt telkens vermeld over welk type nucleair oorlogstuig het ging.

Hoewel de naam van België niet écht voorkomt in de Pentagon-lijst is er toch geen twijfel over mogelijk dat ons land inderdaad kernwapens op zijn grondgebied herbergt. Enkel de VS, Groot-Brittannië en Duitsland worden expliciet genoemd, de namen van de andere landen zijn doorgestreept. "Maar omdat de namen alfabetisch per werelddeel gerangschikt staan, was het niet moeilijk om de ontbrekende namen te achterhalen," schrijven de auteurs van het artikel in The Bulletin of the Atomic Scientists. Uit die lijst blijkt dat in België sinds 1963 een aantal B61-kernbommen opgeslagen ligt. Terwijl de meeste kernwapens die buiten de VS gestationeerd werden al lang werden weggehaald of ontmanteld, is volgens de raming van de auteurs van het artikel "ongeveer de helft van de 150 kernwapens die momenteel opgesteld staan in Europa, toegewezen aan zes Navo-landen: België, Duitsland, Griekenland, Italië, Nederland en Turkije". Meestal wordt aangenomen dat in België tien B61-bommen (ofwel tien B61-11's, een nieuwer type) zijn gestationeerd.

Bij minister van Defensie André Flahaut (PS) wil men traditiegetrouw geen commentaar kwijt. Vorige week bekloeg staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans (Agalev) er zich nog over dat hij en zijn groene collega's in de regering nog altijd niet weten of er in België nu al dan niet kernwapens opgeslagen liggen. "Het is evident dat de groenen in de regering dat graag zouden weten," klonk het gisteren op zijn kabinet.

Bij premier Verhofstadt wordt al evenmin commentaar gegeven. Of toch. "Als de groenen een antwoord willen krijgen op hun vraag, dan moeten ze die vraag eerst stellen. Tot op heden is dit punt nog nooit officieel besproken in de schoot van de regering," zegt de woordvoerster van de premier.

Een militair, die anoniem wil blijven, reageert smalend op de hele heisa: "In het leger weet iedereen dat er in Kleine Brogel kernbommen liggen, die door de Amerikanen worden beheerd. Als VU-voorzitter Patrik Vankrunkelsven bij de vorige 'burgerinspectie' van de basis wat harder had gelopen, dan had hij met zijn gezicht voor het gebouw gestaan waar de bommen zich bevinden. Nog wat oefenen."

Pentagon geeft lijst vrij van landen waar Amerikaanse kernwapens werden gestationeerd

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234