Maandag 18/11/2019

Als uw collega's patatten zijn

theater

zomer van antwerpen: frietmakerij berghmans houdt opendeurdag

Antwerpen

Van onze medewerker

Tom Rummens

Aan de Antwerpse Slachthuislaan worden dezer dagen de feestelijkste bloemetjes buitengezet, en wel ter gelegenheid van de honderdste verjaardag van Frietmakerij Berghmans. In 1902 bracht Raymond Berghmans zijn eerste frietjes aan de man, honderd jaar en 34 prestigieuze Medailles D'or later prijkt zijn naam op de gevel van een heuse fabriek waarvan de werking de verbeelding tart.

"Bij ons is een patat geen nummer, het is een collega", zo luidt het statement waarmee Luc Berghmans, een van de vele nazaten van Raymond die het familiebedrijfje uitbouwden, een geanimeerd fabrieksbezoek ter gelegenheid van het jubileum opent. Een goed uur later begrijpt het publiek perfect wat zo'n statement zoal inhoudt. Bij Berghmans wordt een aardappel met veel tedere liefde bejegend.

Nadat ze in speciaal ontworpen cellen werden gekweekt en gerooid, worden de aardappelen gesorteerd volgens bestemming. Het overgrote deel van de productie wordt immers geëxporteerd; met die internationale dimensie in het achterhoofd worden trouwens ook 'tafelcultuurgebonden' reclamespotjes opgenomen. Na het sorteren volgt een wasbeurt, waarna de aardappelen in shocktoestand zijn, wat vanzelfsprekend de kwaliteit van het eindproduct niet ten goede komt. Even in de sauna dus, gevolgd door een bestemmingsgerichte massage, en de aardappelen hebben hun rust gegarandeerd teruggevonden. Vervolgens worden ze geschild, volgens hun persoonlijke karakter. Want een weerbarstige aardappel wordt vanzelfsprekend anders geschild dan een sensuele. Na de schilbeurt volgt een vindingrijk proces waarin de aardappelen worden versneden, en de metamorfose van aardappel tot friet wordt beëindigd met een vertederende droogbeurt.

Maar er is natuurlijk meer. Het publiek krijgt onder meer de kans een blik te werpen in de reclamestudio en in het kabinet van de wereldvermaarde Dr. Steve, die uit de doeken doet hoe hij de aardappelmoeheid, die bij de werknemers wel eens wil voorkomen, te lijf gaat. En er is een bezoek aan het bedrijfslaboratorium, dat ons na alle zachtaardige menselijkheid ook in de harde wetenschappelijke kant van een bedrijf als dit inwijdt.

Erick Clauwens, die dit project in het kader van de Zomer van Antwerpen leidt vanuit Theater Stap, een theatergezelschap dat werkt met personen met een mentale handicap, is alvast tevreden. "Het is niet de eerste keer dat we met onze acteurs uit het kader van een theaterzaal stappen, maar het feit dat we het zo uitgebreid doen, is wel een primeur. En het werkt, de omgeving hier is fantastisch."

Clauwens is ook lid van Aksident, een gezelschap dat in 1986 werd opgericht door Herman Verbruggen en Jan Hongenaert. Verbruggen: "Het gaat erom dat we een nieuwe realiteit opbouwen. We laten in het midden wat reëel is en wat aan onze fantasie ontsproten is. Het punt is dat alles wat we hier voorschotelen eigenlijk ook echt mogelijk is. Het productieproces dat we hier tonen, is in principe werkbaar. Toegegeven, het is misschien niet de efficiëntste of productiefste werkwijze, ze levert in elk geval kwaliteitsfrieten op." Die kwaliteit kunnen de bezoekers zelf testen, want de rondleiding wordt feestelijk afgesloten met een pakje versgebakken Berghmans-frieten, begeleid door een revue waarin de muzikale familie een laatste keer haar zeer geamuseerde gang kan gaan. Smakelijk!

Frietmakerij Berghmans - Opendeurdagen, Slachthuislaan 11, Antwerpen, tot 28 juli telkens van woensdag tot zondag om 16.30 en 20 uur. Info en tickets: 03/213.86.60 en www.zva.be.

'Een weerbarstige aardappel wordt vanzelfsprekend anders geschild dan een sensuele'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234