Dinsdag 29/09/2020

Opinie

Als Unia door de knieën gaat, is die organisatie overbodig

Rachida Lamrabet.Beeld BELGAIMAGE

Joël De Ceulaer is senior writer bij De Morgen.

Het is zover. Ik ben het, wat Unia betreft, gloeiend eens met de N-VA. Sinds een uur of twee vind ik dat het Interfederaal Gelijkekansencentrum best mag worden opgedoekt. Een instelling die moet waken over mensenrechten mag niet, nooit, nimmer, onder geen énkel beding, door de knieën gaan voor het gezag. Dat is nu toch gebeurd. En dus mogen de boeken wat mij betreft dicht.

Joël De Ceulaer.Beeld Eric de Mildt

De aanval op Unia werd vandaag een maand geleden ingezet door N-VA-woordvoerder Joachim Pohlmann in zijn column in deze krant: als “rechtse conservatief” vond hij Unia “een vijandige entiteit’. Sindsdien hield het niet meer op en bleef de partij uit zowat alle monden inbeuken op directeur Els Keytsman en haar organisatie. Maar die bood, als was het een Gallisch dorpje waar elke week een ketel toverdrank wordt gebrouwen, dapper weerstand. Tot vandaag, dus. De laatste uithaal van staatssecretaris Zuhal Demir heeft het verzet finaal gebroken. De Romeinen hebben gewonnen.

De aanleiding voor de laatste veldslag was een Knack-interview met Rachida Lamrabet, waarvan dinsdag al een fragment online kwam. Lamrabet is juriste bij Unia, maar sprak expliciet “in eigen naam” – over Deburkinisation, een kortfilm die ze heeft gemaakt over een moslima die sinds het boerkaverbod van 2011 het huis niet meer uit kan. “Ik weet het”, zei Lamrabet. “Een boerka is choquerend. Ik vind dat gewaad ook niet aangenaam om naar te kijken. Maar wat ik al dan niet aangenaam vind, is gelukkig niet de maat der dingen. Ik ben niet voor de boerka, maar ook niet voor een boerkaverbod. Zeker niet in een land dat zegt dat het de mensenrechten hoog in het vaandel heeft staan.”

Toen ze dat had gelezen, schoot Demir op Twitter meteen in een Franse colère. Ze eiste, bij herhaling, dat Unia zich van Lamrabet zou distantiëren. Dat is een beetje raar, want (1) Lamrabet sprak in eigen naam, en (2) zelfs in haar hoedanigheid van Unia-juriste zou het haar vollédig vrij moeten staan om kritiek te hebben op het boerkaverbod. Als Unia-juristen dat al niet meer mogen, wie dan nog wel? Unia is een mensenrechtenwaakhond, geen applausmachine voor toevallige parlementaire meerderheden. Een Unia-juriste die niet in alle vrijheid haar mening mag uiten, moet een klacht indienen bij – euh: Unia.

En toch is Els Keytsman vandaag gezwicht. De Unia-directie liet zonet weten afstand te nemen van de uitspraken van Lamrabet, en zal, zo luidt het, haar verantwoordelijkheid nemen: “Het incident wordt besproken op een overleg tussen werkgever en werknemer. Pas daarna communiceert de organisatie eventueel verder.”

Vijandig

Ik schrijf dit in eigen naam, dus pin er mijn collega’s of hoofdredactie niet op vast, maar als Unia zich zo laat doen, dan wordt het een slap verlengstuk van het beleid, en dus een potentieel vijandige entiteit voor de rechtsstaat. Het is niet omdat er een boerkaverbod bestaat, dat daar geen kritiek op mogelijk is. Het is niet omdat extreemrechts de boerka een combinatie noemt van jodenster én swastika – jawel! – dat iedereen daar per se in moet meegaan. En, ofschoon heel veel mensen dat nog altijd niet lijken te begrijpen: het is niet omdat je tégen een boerkaverbod bent, dat je vindt dat wie dan ook een boerka moet dragen. Zoals Lamrabet zelf zegt, nota bene.

Ooit feliciteerde ik Eva Brems. Zij was als Groen-Kamerlid destijds de enige die tegen het boerkaverbod stemde. “Dat vond ik dapper”, zei ik haar. Zij wimpelde mijn compliment weg. Dat was helemaal niet dapper, antwoordde ze: in het parlement was zij weliswaar de enige zonderling die had tegengestemd, maar onder mensenrechtenexperts gaven de meesten haar gelijk. Vraagje: wilt u meer of minder mensenrechtenexperts in de Kamer?

Een Unia-juriste die niet in alle vrijheid haar mening mag uiten, moet een klacht indienen bij – euh: Unia.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234