Dinsdag 18/05/2021

'Als puntje bij paaltje komt, zijn we allemaal Belgen'

'Soms is het jammer dat onze structuren gescheiden zijn'

Elders op deze pagina wijst zowel Paul-Henri Wauters van de Botanique als Kurt Overbergh van de AB op een nog te overbruggen cultuurkloof tussen Vlaanderen en Wallonië. Toch worden er in de muzieksector meer en meer initiatieven genomen die de toenadering tussen de twee gemeenschappen helpen te bespoedigen. Een ervan is Soirée Belge, een reeks dubbelconcerten waarbij telkens een Vlaamse en Waalse band het podium delen. De bedoeling is voortaan enkele keren per seizoen gezamenlijke cd-presentaties te organiseren in het Vlaamse, Waalse en Brusselse Gewest. De eerste Soirée Belge stond in het teken van Absynthe Minded en Superlux. De volgende avonden vinden plaats op 14 april in Luik (Soundstation), op 15 april in Gent (Vooruit) en 16 april in Brussel (Botanique) en worden verzorgd door Sukilove en Austin Lace.

Onlangs vond in de Botanique ook Boutique Rock plaats, een vierdaags evenement dat een dertigtal acts uit de Franstalige Gemeenschap de gelegenheid gaf zich aan het publiek te presenteren. De vzw Clubcircuit, een organisatie waarin negen Vlaamse onafhankelijke muziekclubs worden verenigd, wil haar steentje bijdragen tot de doorstroming van Waals en Brussels talent en koos uit het aanbod van Boutique Rock dus vier bands die volgend seizoen minstens één en maximaal drie keer de kans zullen krijgen zich te bewijzen op een podium ergens in Vlaanderen. Het gaat om Hulk, Sweek, Hank Harry & The Lovely Cowboy Orchestra en The Experimental Tropic Blues Band. Volgens coördinator Kris Achten vielen die combo's op door hun kwaliteit en originaliteit en zouden ze in de reguliere programmering van de Vlaamse muziekclubs zeker niet misstaan.

Voorts is er regelmatig overleg tussen Muziekcentrum Vlaanderen, dat bij decreet door de Vlaamse overheid in het leven werd geroepen om onze muziek in het buitenland te promoten, en diens Franstalige tegenhanger Wallonie Bruxelles Musique. "Soms is het wel jammer dat onze structuren gescheiden zijn", zucht Wouter Degraeve van het Vlaams Muziekcentrum. "We worden nu eenmaal beperkt door de gemeenschappen die ons subsidiëren. Maar als je over de grenzen iets wilt forceren is het vaak interessanter als Belgen naar buiten te komen dan als Vlamingen of Walen. Op een evenement als EuroSonic in Groningen proberen we dus samen dezelfde kar te trekken."

Een ander gezamenlijk project van beide centra is het muzikale luik van Sacrés Belges, een festival in het Noord-Franse Arras dat drie jaar geleden werd opgestart, volledig in het teken staat van muziek, theater en literatuur uit ons land en op bijzonder veel bijval kan rekenen. "Ook dit jaar staan Vlaamse en Waalse bands er weer zij aan zij op dezelfde affiche: das pop met Zop Hopop, Girls in Hawaii en Ghinzu met Thou, Ozark Henry en An Pierlé met Venus. We nodigen telkens veel persmensen en concertorganisatoren uit, want Sacrés Belges doet uiteraard dienst als etalage. Opvallend is dat het Noord-Franse publiek altijd evenveel belangstelling voor Vlaamse als voor Waalse groepen heeft gehad. In de ogen van onze zuiderburen zijn we gewoon allemaal Belgen." (DS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234