Vrijdag 24/09/2021

Standpunt

Als protesteren tegen Trumps beleid 'hysterie' wordt genoemd, dan is zwijgen instemmen

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren
Bart Eeckhout.Beeld Wouter Van Vooren

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

Een week na zijn inzwering heeft de Amerikaanse president Donald Trump de aanval op de rechtstaat ingezet. Dat gebeurde toen hij op vrijdagavond het presidentiële uitvoeringsbevel tekende dat onder meer aan inreizende inwoners uit zeven moslimlanden tijdelijk de toegang tot de VS verbiedt.

De moslimverbanning – ja, roep maar, we gaan het toch zo noemen – is een zinloos bevel, gebaseerd op een feitenvrij beleid. Sinds de aanslagen van 11 september viel in de VS geen enkel slachtoffer te betreuren van een terrorist uit een van de zeven geselecteerde landen.

Saudi-Arabië?

Dit is een xenofoob bevel, dat moslims viseert, maar niet eens de moed van de consequentie heeft. Andere moslimlanden blijven buiten beeld – niet toevallig landen waar de president zakenbelangen heeft, zoals Saudi-Arabië, nochtans grootexporteur van islamradicalisme.

Dit is een stompzinnig bevel. Nu het met het kalifaat wat minder gaat, kan het tuig van IS zich geen betere reclamecampagne wensen. Een inreisverbod houdt geen homegrown terrorists tegen.

Dit is een ongrondwettelijk bevel. De VS hebben een geschiedenis van xenofobe uitzonderingswetten, maar die traditie is verlaten voor een meer beschaafde wetgeving. Nu al hebben rechters het bevel aan flarden geschoten, maar het Witte Huis houdt vol. Bovenal is dit dan ook een eerste poging van een autoritaire leider om de rechtstaat te vertrappelen.

Er ist wieder da

We zijn hier al eens geweest. Een gefrustreerde narcist die zijn machtsobsessies voedt door nationalistische sentimenten van angst en woede aan te vuren door andere bevolkingsgroepen te stigmatiseren en conflicten te provoceren: we weten hoe dit kan aflopen. Er ist wieder da.

Toen Adolf Hitler de eerste kiemen zaaide van zijn moorddadige regime, reageerde een goed deel van de buitenwereld met neerbuigendheid en lankmoedigheid. Het is nu, verbazend genoeg, niet anders. Zeker, er zijn verschillen met Trump. Maar er zijn ook gelijkenissen, en die verdragen het laffe, hypocriete stilzwijgen van vele van onze politieke leiders geen tweede keer.

De premier van dit land is het “oneens” met de koers van Trump. Hoezo, oneens? Gaat hij een lezersbrief sturen naar Le Soir? De voorzitter van de Vlaamse liberalen vindt dat president Trump een “fout signaal” geeft. Hoezo, een fout signaal? Doe normaal, mevrouw Rutten, dit is illiberale xenofobie. (En alweer is het CD&V die als enige regeringspartij de logische reactie geeft, waarvoor respect)

Want bijvoorbeeld de minister van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris van Asiel & Migratie vinden het nuttig om niet eerst Trumps beleidsdaden te veroordelen, maar wel de "hysterie" van de protesten ertegen. Hoezo, hysterie? Als protesteren tegen dit beleid ‘hysterie’ wordt, dan is zwijgen instemmen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234