Zondag 17/01/2021

Recap De Mol

Als Pieter de mol is, dan weten wij niet meer wat mollen betekent

Ook plezierritjes zijn een reden tot godslaster, vindt Pieter.Beeld rv

Eerlijk? Als het kwik tot op deze hoogte stijgt, kijken wij De mol wel gewoon uitgesteld. Mopje! Zelfs bij dit prachtige weer kropen wij weer in de zetel voor de 'familieaflevering' van ons favoriete spelprogramma.

Wie is de mol? Is het Joke, die speelt om te winnen en ijskoud pasvragen en vrijstellingen boven de groepspot verkiest? Een verdenking meer of minder staat enkel goed op haar cv.

Of is het Pascale, de steeds beter presterende marinevrouw, moederfiguur en lauwe, ongeloofwaardige stratego?

Is het Bahador, de goedlachse financiële recruteur die nooit een vermeldenswaardige positie inneemt, maar wát hij doet toch steeds erg slecht aanpakt?

Of eerder Pieter, de gevallen held?

Nee, het is vast Twitter-hoofdverdachte en nieuwbakken Belgisch sekssymbool Lloyd, wiens naam als enige geen letters deelt met de boodschap 'Heb je mij gemist?' 

In ieder geval is het niet 'de Steve'. Verdacht door velen, geliefd door... tja, door wie eigenlijk? Een verdomd hardnekkige speler die, net als Katrien, de laan uitgestuurd wordt na een lichamelijk ongemak. Iemand ingezoomd op het zakje post-rollercoaster tristesse om te zien of het echt was, trouwens? Na zijn maaginhoud ligt nu ook Steve zelf - als eerste van de echt goede spelers - eruit.

Afvaller Steve en echtgenote Vivianne, een onbreekbaar duo.Beeld rv

Supersónicos

Ah, de familieaflevering, misschien wel de beste van het seizoen. Niet alleen is het gezelligheid troef, ook staat een bliksemafleider de mol continu bij met raad en daad. De duivel zit hem dus in het staartje, maar ook in het begin: enkel daar is de mol voor zichzelf verantwoordelijk.

De koppels van dienst zijn Joke en Lloyd, Pascale en Bahador, en het weergaloze duo Steve en Pieter. Favoriete moment: de bestorming van marineofficier Pascale door een tiental Mexicaanse pagadders. Het is liefde op het eerste gezicht, en vanaf dan zien we Pascale vijftig minuten lang als de zorgzaamheid zelve. Is het een montagetruc om haar neer te zetten als een ongevaarlijk personage? In ieder geval lijkt zij de hele aflevering lang allerminst bezig met duistere zaakjes, ze corrigeert zichzelf keer op keer. 

Haar compagnon de route doet  integendeel alweer zijn best om exact het omgekeerde te doen van wat nodig is: Baha geeft weer foute antwoorden door kleine, onopvallende lompigheden die exact het materiaal zijn waaruit een goede mol gesmeed is.

Joke en Lloyd zetten hun beste beentje voor in de wiskundetunnel. Slimme Joke maakt domme fouten, maar samen komen ze uiteindelijk toch met het juiste antwoord. Erg moeilijk om met deze twee, gezien hun achtergrond, grondig molwerk te verrichten.

Pieter en Steve hebben meteen door waar de klepel hangt en doen hun best om zo snel mogelijk de juiste informatie door te geven. Pieter amuseert zich rot, en beklaagt het zich dan ook dat hij om de haverklap voor de zieke Steve moet zorgen. Jammer, wij hadden graag gezien hoe Pieter nog een twintigtal keer over de rails vloog, want volgens ons was hij het nooit beu geworden. Geníeten! Trouwens, Pieter geeft wel meteen het juiste antwoord en voert de arm-choreografie op weergaloze wijze uit. Als hij de mol is, dan weten wij niet meer wat mollen betekent. 

Ik ging eens naar de cinema

Bij proef twee geldt: een juist antwoord geven is een kans om te vertrekken voor de groepspot is gespijsd. In de drive-in geeft lone wolf Steve het juiste antwoord en rijdt meteen daarop gezwind weg. Nee, een groepsdier is hij nooit geweest, maar met zijn vrouw is het duidelijk koekenbak.

Daarop vertrekt Baha  bij een vraag die trouwens iedereen goed had. We see what you did there, Bahador. Wel leuk om te zien hoe iedereen vooral graag een bed wil versieren voor zijn of haar geliefde. De meesten houden het spel dan ook niet lang uit.

Een goed excuus komt als gelegen voor Bahador en zijn vriendin Miet.Beeld rv

Pieter en zijn broer spelen dan weer alles kwijt dankzij overmoed. En of moed op zijn plaats was? Niet echt. Ze konden zeker niet alle andere vragen oplossen, dus waarom de laatste dan wel riskeren? Bijzonder vreemde beslissing, maar het kon ook gewoon niet erg doordacht zijn. Pieter is wel vaker heldhaftig, alleen is de grens tussen moed en een gebrek aan verstand soms flinterdun.

Mexican standoff

"Ik geloof niemand!", kirt iedereen in koor. Bij de laatste proef, waarbij de geweren worden bovengehaald en leugenaars dienen ontmaskerd te worden, werden enkelingen beter wel op hun woord geloofd. Als het om een goed doel gaat, schiet niemand op de priester. Maar wel op de dokter, dan?

Waarom keren zo weinig mensen zich tegen de compleet ongeloofwaardige Joke? Het is meermaals bewezen dat zij altijd voor haar eigen winst zal gaan. En toch kiest enkel Pascale voor de grootste leugenaar.

Voor de rest is iedereen even verdacht: bijna iedereen ging voor het goede doel, maar enkel de twee meest hardcore spelers beloven hun aflaten na het Mexicaanse voorgeborchte af te lossen. En trouwens: waarom schiet Joke op Pascale? Daar heeft ze absoluut geen reden toe.

Afvaller Steve (r.) en zijn Vivianne.Beeld rv

Bijzondere vermelding verdient de trui van de vrouw van Steve: een vijftigplusser met een trui van Joy Division die trouwde met de grootste muziekbarbaar van Vlaanderen. Hoe schoon is de liefde?

Hebben zich niet van hun mooiste kant getoond? Alweer Bahador en Joke. Volgende keer is het aan Pieter, Pascale of Lloyd om te gaan, maar wij denken dat Pascale erin blijft omdat ze de juiste mol al lang voor ogen heeft – ze is niet de sterkste speler, dus dat lijkt wel zo logisch. 

Kleine tip voor de ongeduldigen onder ons: wil je al voor de schermen rood of groen worden weten wie eruit valt? Degene die in de montage zijn verdenking niet duidelijk bekend maakt. Ah ja, want anders zou het gemakkelijk zijn ...

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234