Zaterdag 01/04/2023

NieuwsOorlog Oekraïne

Als Oekraïne dit roemruchte oorlogsschip effectief kon raken, is dat een enorme vernedering voor de Russen

De Moskva in 2021. Beeld REUTERS
De Moskva in 2021.Beeld REUTERS

Oekraïne claimt een van de belangrijkste oorlogsschepen van Rusland te hebben vernietigd. Moskou zegt echter dat de Moskva zwaar is beschadigd en zwijgt over de oorzaak. Ook de VS zeggen dat het schip nog vaart, maar bevestigen een ‘ontploffing’ aan boord. Als het schip inderdaad werd getroffen door Oekraïne, is het een enorme vernedering voor de Russen. Wat weten we over het schip?

BW

1. Vlaggenschip in Zwarte Zee

De Moskva is sinds 2000 het vlaggenschip van de Russische vloot in de Zwarte Zee. Het is zowat het belangrijkste oorlogsschip in de strijd tegen Oekraïne. Vooral bij de slag om Marioepol en de mogelijke toekomstige slag om grote havenstad Odessa heeft Rusland militaire capaciteit op zee nodig.

Volgens de Oekraïense gouverneur van Odessa werd het schip geraakt door Oekraïense Neptune-kruisraketten, wat een immense militaire triomf zou zijn voor Kiev. Rusland zegt op zijn beurt niets over een eventuele aanval.

Of er gewonden en doden vielen is niet duidelijk. Een Oekraïense presidentiële adviseur meldt dat het schip in stormachtige wateren zat en is gezonken. “De grootste nederlaag van de Russische vloot sinds de Tweede Wereldoorlog”, aldus de adviseur op Twitter. Dat ontkent Rusland. Al Jazeera meldt op basis van lokale bronnen dat het schip zou zijn gekapseisd.

De Moskva op 7 april in de haven van Sebastopol. Beeld AP
De Moskva op 7 april in de haven van Sebastopol.Beeld AP

Volgens de VS kan de Moskva nog “zelfstandig varen” en is het dus niet gezonken. Pentagon-woordvoerder John Kirby bevestigt bij CNN dat er effectief een ontploffing heeft plaatsgevonden aan boord, maar de Amerikanen konden de oorzaak nog niet achterhalen. Het Pentagon vermoedt dat de Moskva nu naar de haven in Sebastopol vaart voor reparaties. Daar lag het op 7 april nog voor anker, blijkt uit satellietbeelden.

De laatste keer dat zo’n groot marineschip in een oorlog werd geraakt, was bijna veertig jaar geleden toen een Britse onderzeeboot tijdens de Falklandoorlog de Argentijnse Admiraal Belgrano torpedeerde. Er vielen toen 323 doden.

2. ‘Go fuck yourself’

Het schip werd aan het begin van de invasie gebruikt om het Oekraïense Slangeneiland te veroveren. Daar kreeg het van Oekraïense soldaten de inmiddels beroemde opmerking ‘Go fuck yourself’ (‘Ga naar de hel’), een ‘heroïsche daad’ die werd vereeuwigd op een Oekraïense postzegel. De gouverneur in Odessa stelt nu dat het schip “precies is waar het door onze soldaten naartoe werd gestuurd”.

Het is volgens Kiev het tweede Russische oorlogsschip dat zwaar beschadigd raakte na Oekraïense beschietingen. Vorige maand werd het landingsvaartuig Orsk uitgeschakeld in de zee van Azov.

De Moskva op 10 april in de Zwarte Zee, ten noordwesten van Sebastopol. Beeld via REUTERS
De Moskva op 10 april in de Zwarte Zee, ten noordwesten van Sebastopol.Beeld via REUTERS

3. Ervaring in Syrië en Georgië

De Moskva is 186 meter lang en kan ruim 500 bemanningsleden dragen. Het draagt 16 kruisraketten die doelen tot 700 kilometer verderop kunnen raken en is uitgerust met nog tal van andere wapensystemen. In 2015 werd het schip nog ingezet bij de Russische militaire interventie in Syrië. In 2008 patrouilleerde het langs de kust van Georgië tijdens de oorlog daar.

De Moskva met de buizen waar acht kruisraketten in zitten. Ook aan de andere zijde van het schip bevinden zich evenveel kruisraketten. Beeld REUTERS
De Moskva met de buizen waar acht kruisraketten in zitten. Ook aan de andere zijde van het schip bevinden zich evenveel kruisraketten.Beeld REUTERS
De Moskva in actie tijdens militaire oefeningen in februari dit jaar. Beeld EPA
De Moskva in actie tijdens militaire oefeningen in februari dit jaar.Beeld EPA

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234