Dinsdag 31/01/2023
Met 2,9 miljoen dosissen heeft ons land er 100.000 meer dan in een normaal griepseizoen, maar niet genoeg om alle 11 miljoen Belgen in te enten.

Achtergrond

Als niet-risicopatiënt krijgt u pas een griepvaccin vanaf 15 november (als ze nog niet op zijn)

Met 2,9 miljoen dosissen heeft ons land er 100.000 meer dan in een normaal griepseizoen, maar niet genoeg om alle 11 miljoen Belgen in te enten.Beeld Getty Images/Blend Images

Niet iedereen zal meteen een spuitje met het griepvaccin kunnen krijgen. Risicogroepen eerst, luidt het motto. Pas in november is de rest van de Belgische bevolking aan de beurt – als er dan nog dosissen overblijven. Maar hoe zal dat juist in zijn werk gaan? Een overzicht van de meest pertinente griepvragen.

Fleur Mees

2,9 miljoen vaccins: volstaat dat?

Met 2,9 miljoen dosissen heeft ons land er 100.000 meer dan in een normaal griepseizoen, maar vanzelfsprekend volstaat dit niet om alle 11 miljoen Belgen in te enten. Een taskforce van het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) met regionale vertegenwoordigers en huisartsenvereniging Domus Medica heeft er daarom voor gekozen om in twee fasen te werken. Van 15 september tot 15 november kunnen alleen de zogenaamde risicogroepen een spuitje laten zetten. Als er nog vaccins overblijven, mag vanaf 15 november de rest van de bevolking naar de dokter voor een prik. “2,9 miljoen dosissen moeten volstaan om de risicogroepen te vaccineren. Dit systeem moet vermijden dat er een stormloop komt op de inentingen vooraleer iedereen uit de risicogroepen aan de beurt geweest is”, zegt dokter Roel Van Giel, voorzitter van Domus Medica.

Wie behoort tot risicogroepen?

De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft een breed scala van risicogroepen opgesteld. Alle zwangere vrouwen, 50-plussers en mensen die een onderliggende chronische aandoening hebben, mogen als eersten in de rij om het vaccin af te halen bij de apotheker. Ook iedereen die in de zorgsector werkt, krijgt voorrang. Wie onder hetzelfde dak woont als iemand van een van de genoemde risicogroepen, mag ook een prik krijgen. Hetzelfde geldt voor wie een baby heeft jonger dan 6 maanden.

Waarom krijgen zij voorrang?

“De griep is echt een gevaarlijke ziekte”, duidt dokter Van Giel. “Wie gezond is en griep krijgt, is daar vaak een dikke week doodziek van. Als iemand van de risicogroepen griep krijgt, is het risico op complicaties en zware gevolgen een pak groter.” In een matig griepseizoen moeten jaarlijks gemiddeld 500.000 Belgen de ziekte uitzweten. Een sterkere epidemie treft zelfs 10 procent van de bevolking, zo blijkt uit cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Een op de duizend grieppatiënten ontwikkelt complicaties waardoor hij of zij opgenomen moet worden in het ziekenhuis. Jaarlijkse sterftecijfers zijn voor België niet voorhanden, maar in heel Europa gaat het om ongeveer 40.000 mensen. Mensen die aan de griep bezwijken, zijn in meer dan 90 procent van de gevallen ouder dan 65 jaar.

Zou niet iedereen ingeënt moeten worden?

“Daarvoor hebben we gewoonweg niet genoeg vaccins”, geeft Van Giel toe. “Maar personen die niet tot een risicogroep behoren, ondervinden haast nooit ernstige gevolgen van de griep.”

Hoe wordt gecontroleerd dat alleen risicopatiënten vaccin krijgen?

“Huisartsen kennen hun patiënten en weten perfect wie tot een risicogroep behoort. Ze kunnen hen aansporen om zich te laten vaccineren”, zegt Van Giel. “Met een vermelding op het voorschrift brengen de dokters ook de apothekers hiervan op de hoogte.”

Waarom is het griepvaccin zo belangrijk in coronatijden?

De HGR hamerde al in juni op het feit dat het “meer dan ooit” nodig is om risicopatiënten te vaccineren. Het griepvirus steekt meestal de kop rond de jaarwisseling, een periode waarin ook het coronavirus weer stevig kan opflakkeren. Ziekenhuizen dreigen dan overspoeld te worden door griep- én coronapatiënten. “Risicogroepen met griep worden het vaakst opgenomen in het ziekenhuis. Door juist hen te vaccineren, kunnen hospitalisaties vermeden worden en kan de druk op het gezondheidssysteem verminderd worden.”

Kunnen er niet meer dosissen gevonden worden?

Met de 2,9 miljoen dosissen die beschikbaar zijn, oogt de kans dat veel niet-risicopatiënten ingeënt kunnen worden erg klein. De farmabedrijven die de vaccins produceren (Sanofi, GSK en Mylan) kunnen of willen niet meer leveren. Bij het FAGG was in het verleden al te horen dat er nog pistes onderzocht worden om extra dosissen naar België te halen. Bij het agentschap kon gisteren niemand bevestigen of dat al zoden aan de dijk heeft gezet.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234