Donderdag 05/08/2021

StandpuntBart Eeckhout

Als N-VA en VB bij een volgende gelegenheid een vergelijkbare score halen, zal het niet bij beleefdheidsgesprekjes blijven

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

Op een allerlaatste doodsreutel na is het gesprek van N-VA-formateur Bart De Wever met het Vlaams Belang over een nieuwe Vlaamse regering voorbij. Daarmee eindigt dit spoor waar ieder verstandig mens wist waar het zou eindigen: in het niets.

N-VA en VB hebben samen geen meerderheid in het Vlaams Parlement. Geen enkele andere partij heeft ooit nog maar overwogen om die meerderheid mee tot stand te brengen. Daar zullen ze bij radicaal-rechts vast wat over te jammeren hebben, maar die houding om niet met VB te besturen, is en blijft perfect te verdedigen.

VB-voorzitter Tom Van Grieken heeft dan wel een keurige etalage voor zijn winkeltje gezet, uit de rekken van de partijwinkel blijft een walm opstijgen van vreemdelingenhaat, van geflirt met autoritaire regimes en van discriminatie van eenieder met een ietwat afwijkende overtuiging of voorkeur. Dat zijn heus niet enkel relicten uit het verleden, zoals de samenwerking met de extreemrechtse beweging Schild & Vrienden bewijst.

Zolang Van Grieken zijn partij niet op orde zet, is het maar normaal dat meebesturen er niet in zit. En Van Grieken kan die situatie niet aanpakken, als hij dat al écht zou willen, want ze vormt het handelsfonds van zijn partij.

Dus, ook al heeft de partij de stembusslag gewonnen: het is niet meer dan vanzelfsprekend dat VB afvalt bij de regeringsonderhandelingen. Al de rest is en was tactisch tijdverlies.

Onschuldig was dat spelletje wel niet. Door VB zo lang mee te nemen, heeft Bart De Wever zijn concurrent Tom Van Grieken een geweldige promotie gegeven. Radicaal-rechts is ‘gededouaneerd’ als een ernstige politieke formatie, die evengoed als alle anderen deel kan nemen aan het bestuur. Dat is nieuw en bijzonder zorgwekkend.

Ook voor N-VA trouwens. De aandacht is de voorbije dagen vooral naar de aarzeling bij sp.a gegaan als mogelijke coalitiepartner. Maar ook Bart De Wever heeft wat uit te leggen aan de achterban. Dat hij overweegt CD&V te vernederen, zal intern nog wel op gejuich onthaald worden. Dat hij het zo vermaledijde links verkiest boven een radicaal-rechtse partij die hij zelf zo vakkundig genormaliseerd heeft, zal meer uitleg vergen.

De sluis staat open

Van Grieken kan intussen eervol de aftocht blazen. Hij hoeft alleen maar zijn aanhang te zeggen dat een stem voor VB wel degelijk rendeert en tot machtsdeelname kan leiden, als ze volgende keer gewoon nog even extra doorduwen. Dat kan N-VA nog extra kiezers kosten, die uiterst rechts als partner verkiezen boven gematigd links.

Het cordon sanitaire blijft in de feiten overeind, in de geesten is het weggespoeld. Als N-VA en VB bij een volgende gelegenheid een vergelijkbare score halen, zal het niet bij beleefdheidsgesprekjes blijven. De sluis staat open. Die gaat niet zomaar weer dicht.

Bart De Wever zal als actief politicus zelf wellicht nooit een regering met VB moeten vormen. Maar als de situatie zich voordoet, zal zijn latere opvolger nog maar weinig remming ondervinden. En misschien was dat wel de bedoeling?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234