Donderdag 29/10/2020

Opinie

"Als minister Homans aan de huursubsidies raakt is dat puur uit rancune"

Nu minister Homans merkt dat haar partij in de regering geïsoleerd staat in haar vraag de huurprijzen voor de eigenaars wél te laten indexeren, in tegenstelling tot de inkomens uit arbeid, kiest ze voor de frontale aanval, zo schrijft Yves Desmet.Beeld BELGA

De discussie over het indexeren van huurprijzen gaat niet over de paar euro's die ze al dan niet zouden kunnen opbrengen. Achter de harde woorden gaat een pure ideologische discussie van de oude school schuil. En dat is goed voor de politiek.

Wanneer Liesbeth Homans het op haar heupen krijgt, zullen we het geweten hebben. Nu de N-VA-minister merkt dat haar partij in de regering geïsoleerd staat in haar vraag de huurprijzen voor de eigenaars wél te laten indexeren, in tegenstelling tot de inkomens uit arbeid, kiest ze voor de frontale aanval. Boeiend daarbij zijn haar woordgebruik en argumenten.

Zo zei ze dat dit niet het moment was om de 'verhuurders te pesten'. Dat is een vreemde woordkeuze. Wanneer aan inkomens uit arbeid een indexsprong wordt opgelegd, dan wordt dat beargumenteerd vanuit de noodzaak de concurrentiekracht te handhaven. Wanneer net hetzelfde wordt gevraagd aan verhuurders, is dit niet langer een billijke maatregel, maar gaat het om 'gepest'. Lees: irrationeel en uit puur negatieve emotie aangepakt.

Nochtans leren de statistieken dat 50 procent van de verhuurders tot de rijkste 20 procent van dit land behoren, terwijl de helft van de huurders meer dan 30 procent van hun inkomen aan huur besteedt. Een bijdrage van de verhuurders door een indexsprong zou dus niets meer dan een herverdeling van rijk naar arm zijn. Een bijzonder kleine herverdeling trouwens, want met een zo goed als nulinflatie dit jaar, is de indexsprong eigenlijk te verwaarlozen.

Ook het volgende argument van Homans is verbazend. Want, zo zegt ze, als Vlaanderen dan toch niet bevoegd is voor de huurprijzen, dan toch wel zeker voor de huursubsidies en toelagen. En als de federale regering zou durven de huurprijzen voor de eigenaars dan toch niet te laten stijgen, dan laat zij ook die huurderstoelagen voor de armsten niet stijgen, dreigde ze, en dat komt dan op de kap van de zwaksten. Maar als CD&V en MR hun zin doordrijven, dan heeft ze geen andere keuze dan deze zwakste groepen ook te raken, vond ze.

Yves DesmetBeeld Bob Van Mol

Peanuts

Bevreemdende redenering, want nergens staat geschreven dat Homans aan deze huursubsidies of -toelagen zou moeten raken. Als ze dat doet, is dat puur uit rancune, want evengoed kan ze beslissen er helemaal niet aan te raken. Niet raken aan de huursubsidies en die wel laten indexeren zou trouwens opnieuw een kleine herverdeling van inkomens van rijker naar armer betekenen. Die armsten onnodig en ongevraagd toch gaan raken, alleen omdat de eigenaars iets zouden moeten inleveren: dat zou je haast pestgedrag kunnen noemen.

Heel deze discussie is ook een puur ideologische framing en strijd. Want zoals gezegd : bij een nulinflatie stellen de opbrengsten van alle hierboven beschreven maatregelen budgettair nauwelijks iets voor. Laat staan dat ze de volgende jaren een werkelijke impact op het begrotingsdeficit kunnen hebben. Het zijn vandaag peanuts, wat gerommel in de marge.

Dat ze desondanks zo'n heftigheid oproepen bewijst hoe hier verschillende ideologieën met elkaar in botsing blijven komen. Voor de democratie is dat een zegen, want die is niets anders dan een georganiseerd meningsverschil tussen al deze visies. Hoe duidelijker die verwoord worden, hoe beter de burger weet waarvoor hij of zij kiest.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234